Ravihevosia testataan tiukemmin kuin ihmisiä ja viime vuonna dopingkäryjä tuli ennätysmäärä - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Ravihevosia testataan tiukemmin kuin ihmisiä ja viime vuonna dopingkäryjä tuli ennätysmäärä

Ravihevosilta otetaan jopa kolmasosa Suomen dopingnäytteistä. Hevosten näytteistä alle prosentti todetaan positiivisiksi.

Dopingnäytteeseen valittua hevosta pidetään tarkasti silmällä maaliintulosta näytteenottoon saakka. Kuva: Ville Vuorinen / Hippos

Julkaistu: 25.2. 2:00, Päivitetty 25.2. 10:29

Ravihevonen ylittää maalilinjan ja saapuu höyryävänä tallialueelle. Hevosen taustajoukoille ilmoitetaan, että hevonen on arvottu dopingnäytteen antajaksi.

Tuosta hetkestä alkaen näytteenottoavustaja ei päästä hevosta silmistään. Taustajoukot jäähdyttävät hevosen ja riisuvat varusteet, sen jälkeen avustaja ohjaa eläimen näytteenottotiloihin.

Hevonen saa juoda vettä, mutta muuta sille ei saa syöttää. Eläinlääkäri ottaa hevosesta verinäytteen ja pyrkii ottamaan myös virtsanäytteen, mikäli hevonen virtsaa tunnin kuluessa. Suomalaisissa raveissa tämä tapahtumasarja toistuu useita kertoja päivässä, noin 1 200 kertaa vuodessa.

Viime vuonna ravihevoset antoivat eniten positiivisia näytteitä sitten vuoden 2015. Kaikkiaan positiivisia näytteitä oli yhdeksän, joista yli puolet oli dopingrikkomuksia. Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala ei osaa arvioida, mistä lisääntynyt määrä kertoo.

Käryjen määrä on yllättänyt Talan. Hän on työskennellyt tehtävässään vuoden 2019 alusta.

Tala arvelee, että taustalla saattaa olla useita syitä. Näytteenotto-ohjelmaan on tullut pieniä muutoksia. Lisäksi Hippos vaihtoi näytteet analysoivan laboratorion.

”Ehkä taustalla on myös, että kun käryjä on aiemmin ollut niin vähän, valmentajat ovat olleet lääkityksen suhteen aiempaa löperömpiä”, Tala arvelee.

Ravihevosten dopingnäytteiden ottamisesta vastaa Suomessa hevosalan keskusjärjestö Hippos.

Kun laboratorio havaitsee positiivisen näytteen,riippumaton Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta antaa siitä lausunnon. Toimikunta arvioi lausunnossaan, mihin neljästä rikkomusluokasta positiivinen näyte kuuluu. Hippoksen hallitus määrää rikkomuksesta rangaistuksen, tyypillisimmin erimittaisia kilpailukieltoja ja sakkoja.

Ravihevosten lääkeaine- ja dopingvalvonta on selvästi tiukempaa kuin urheilevia ihmisiä koskeva dopingvalvonta. Siinä missä ihmiset voivat esimerkiksi käyttää tiettyjä lääkkeitä kivun lievitykseen, ravihevosilla minkäänlainen lääkitys ei ole kilpailuissa sallittua.

”Tämä on iso eläinten hyvinvointiin liittyvä kysymys. Ihmisurheilija voi päättää, mitä lääkkeitä hän ottaa, mutta hevonen ei voi valita. Siksi minkäänlaista lääkitystä ei sallita”, Tala sanoo.

Ravihevosille tehdään Suomessa paljon dopingtestejä.

Kansallisesta dopingvalvonnasta vastaava Suomen urheilun eettinen keskus Suek otti vuonna 2018 kansallisessa testausohjelmassaan ihmisurheilijoilta 2 600 veri- ja virtsanäytettä. Samana vuonna Hippos otti ravihevosilta 1 200 näytettä.

Positiivisen näytteen antoi vuosina 2015–2019 testatuista ravihevosista 0,09–0,75 prosenttia.

”Se, että positiivisia näytteitä tulee joka vuosi, kertoo siitä, että järjestelmä toimii”, Tala sanoo.

Hevosesta otettiin verinäytettä dopingtestiä varten vuonna 2001. Kuva: Juha Metso

Hevosdopingissa neljä luokkaa

Nollatoleranssirikkomuksessa hevosta on lääkitty sääntöjen mukaisesti, mutta näytteestä löytyy jäämiä lääkeaineesta. Lääkkeellä ei kuitenkaan ole ollut vaikutusta hevosen suorituskykyyn. Rangaistus on joko varoitus, sakko tai 1–4 kuukauden kilpailukielto.

Lääkeainerikkomuksessa hevosen näytteestä löytyy lääkeainejäämiä, ja tapauksessa epäillään lievää sääntö- tai varoaikarikkomusta. Varoaika tarkoittaa aikaa, jolloin lääkkeen pitäisi poistua hevosesta. Lääkkeellä ei kuitenkaan todennäköisesti ole ollut vaikutusta hevosen suorituskykyyn. Rangaistus on 1–2 kuukauden kilpailukielto.

Dopingrikkomuksessa valmentaja on lääkinnyt hevosta selvästi vastoin sääntöjä. Lääkityksellä on voinut olla vaikutusta hevosen suorituskykyyn. Rangaistus on 6–24 kuukauden kilpailukielto ja tarvittaessa merkittävä sakko.

Karkeassa dopingrikkomuksessa lääkeainepitoisuudet osoittavat, että niillä on ollut vaikutusta hevosen suorituskykyyn. Kyseessä ovat vakavat dopingaineet, esimerkiksi hormonit. Rangaistus on vähintään vuoden kilpailukielto ja huomattava sakko.