Painijatähti Petra Olli lopettaa uransa vain 25-vuotiaana: ”On ollut vaikeaa viime kesästä lähtien” - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Painijatähti Petra Olli lopettaa uransa vain 25-vuotiaana: ”On ollut vaikeaa viime kesästä lähtien”

Maailmanmestaruus ja kaksi EM-kultaa olivat uran parhaat saavutukset.

Budapestin MM-kisoissa vuonna 2018 Petra Olli voitti kultamitalin. Kuva: Attila Kisbenedek / AFP

Julkaistu: 25.2. 15:55, Päivitetty 25.2. 18:19

Suomen paras naispainija Petra Olli lopettaa uransa. Useita arvokisamitaleita saavuttanut Olli lopettaa vain 25-vuotiaana, kertoi medialle lähettämässä tiedotteessaan.

Parhaana saavutuksenaan Olli voitti maailmanmestaruuden 2018. Euroopan mestaruuden Olli voitti 60-kiloisissa vuonna 2016 ja 65-kiloisissa 2018. Lyhyeksi jääneellä urallaan Olli voitti kuusi arvokisamitalia.

”Olen kiitollinen ja liikuttunut näistä vuosista”, Olli sanoi tiedotteessaan. ”Olen ollut nuoresta iästäni huolimatta jo lähes 10 vuotta ammattimaisessa painitreenissä. En voi tarpeeksi kiittää kaikkia matkan varrella minua ja lähipiiriäni auttaneita. On hieroja, fysioterapeutti, lääkäri, manageri, treenikavereita, valmentajia, reissukavereita, kumppaneita, liittojen työtekijöitä ja kylän miehiä. Kiitän jokaista tulevina vuosina henkilökohtaisesti.”

Ollin viimeiseksi turnaukseksi jäi Roomassa käydyt EM-kilpailut juuri ennen helmikuun puoliväliä. Sielläkin Olli pääsi kiinni mitaliin, kun hän ottelu pronssista, mutta hävisi uransa viimeisen kamppailun.

”Aina toivoo, tukee ja tahtoo parasta suojatilleen eli ei se siinä mielessä yllätys ollut”, Olli manageri Harri Halme sanoi HS:lle lopettamisuutisesta.

Uran varrella Ollilla on ollut monia valmentajia isä Pertti mukaan lukien, mutta virolaisen Ahto Raskan valmennuksessa Olli paini uransa parhaat kilpailut.

”Ahto Raska on ollut onnenpotku. Ahton kanssa luotiin mitaleille pohjat. Ei ollut aina helppoa. Toivon että moni urheilija saisi kokea Ahton tasoisen valmentajan. Hän on ystävällinen, vastuuntuntoinen, inhimillinen, tiukka, vaativa ja osaava. Ei ole sattumaa että Ahto matkaa treenikaverini ja reissukämppikseni virolaisen MM-kolmosen Epp Mäen kanssa Tokioon”, Olli sanoi.

Valmentaja Raska ja nuori painilupaus Olli aloittivat yhteistyön vuonna 2009. Yhteistyö alkoi tuottaa nopeasti tulosta ja menestystä. Olli paini nuorten olympiapronssia 2010 ja sai juniorien EM-kultaa vuotta myöhemmin.

Välillä Olli ja Raska ottivat yhteen niin, ettei se jäänyt sivullisilta huomaamatta, mutta silti molempien fokus pysyi koko ajan urheilijan kehittymisessä ja etenemisessä kohti menestystä.

”Omalaatuinen persoona positiivisessa mielessä niin ihmisenä kun urheilijana”, Raska kuvasi valmennettavaansa.

Tokion olympialaiset olivat vielä Ollin tähtäimessä, kunnes mieli alkoi muuttua enemmän lopettamisen suuntaan.

”Onhan se ollut tiedossa, että on ollut vaikeaa viime kesästä lähtien”, Halme sanoi HS:lle.

Olli kertoi viestissään, että sisäinen polte alkoi kadota. ”Vaatii suunnatonta rohkeutta tunnustaa rehellisesti itselleen sekä muille, että sitä sisäistä poltetta ei ole enää maailman huipulle vaadittavalla tasolla.”

Painomolskilla Olli oli väriläiskä, mutta niin hän oli maton ulkopuolellakin hauskoine verbaalisine kommentteineen ja vastauksineen medialle.

Hienoista menestyksistä huolimatta uralla mahtui muutama karvas pettymyskin. Odotukset Rio de Janeiron olympialaisissa olivat suuremmat kuin mitä lopulta käteen jäi.

Olympiamolskilla Olli hävisi jo toisella kierroksella kirgisialaiselle vastustajalle. Kotiin Olli palasi kyynel silmissä tappioon päättyneeltä olympiamatkalta.

Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila myönsi, että uutisen kuuleminen harmittaa, mutta entisenä painija Karila ymmärtää hyvin Ollia ja tehtyä päätöstä.

”Petran tapana ei ole ollut tehdä hommia himmeillä valoilla, joten nyt nuoren ihmisen täytyy suunnata ajatuksensa ja aikansa uusiin haasteisiin”, Karila sanoi manageri Halmeen välittämässä tiedotteessa.

Petra Olli perusti tytöille oman painikoulun: ”Tulee hymy huuleen, kun näkee nuorten treenaavan”

Kun Eva Wahlström tyrmäsi naisen ensimmäistä kertaa, hän hajosi itsekin – nyt hän kertoo miltä tuntui nousta poikien keskeltä mestariksi

Naisten kamppailulajit kovimmat nousijat Suomen Olympiakomitean arviointilistalla – Petra Olli, Mira Potkonen, Elina Gustafsson ja Titta Keinänen olympiatoivoja Tokiossa 2020

”Heikin grillille, saunaan ja sohvalle” – painin maailmanmestarilla Petra Ollilla oli selkeät suunnitelmat, kun hän saapui Suomeen

Petra Olli paini MM-kultaa dramaattisten vaiheiden jälkeen – vastustaja ei tuntenut sääntöjä, oma valmentaja oli tehdä kohtalokkaan virheen viimeisellä sekunnilla

Seuraa uutisia tästä aiheesta