Suomalaisurheilijat lähtevät Teneriffalle koronaviruksesta huolimatta, Dick Poundin mukaan olympialaiset voidaan perua, jos virusta ei saada hallintaan - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Suomalaisurheilijat lähtevät Teneriffalle koronaviruksesta huolimatta, Dick Poundin mukaan olympialaiset voidaan perua, jos virusta ei saada hallintaan

Suomalaisille urheilijoille ei ole asetettu matkustuskieltoja ulkomaille. Palloliitto miettii vielä naisten kansainväliseen turnaukseen menoa Kyprokselle. KOK:n jäsenen Dick Poundin mukaan koronavirus pitää saada hallintaan kesään mennessä.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) koordinaatiokomitean puheenjohtaja John Coates ja Tokion olynmpialaisten järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Yoshiro Mori yhteisessä tiedotustilaisuudessa 14. helmikuuta Tokiossa. Kuva: Kazuhiro Nogi / AFP

Julkaistu: 26.2. 9:20, Päivitetty 26.2. 12:41

Suomalainen urheiluväki seuraa tarkasti, miten maailmalla levinneet koronavirustapaukset vaikuttavat urheilijoiden arkeen, harjoitteluun ja kilpailemiseen.

Esimerkiksi Suomen Urheiluliitto (SUL) ei ole antanut ulkomaan leireille lähteville yleisurheilijoille matkustuskieltoa.

SUL kehottaa urheilijoita noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksia.

”On todella vaikea ennustaa, mitä tapahtuu. Jos epidemia puhkeaa suoraan leirikohteessa, tilanne on eri”, SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola sanoo.

Pika- ja aitajuoksijat sekä korkeushyppääjät pitävät harjoitusleiriä huhtikuussa Teneriffalla, jossa havaittiin tiistaina hotellissa koronavirustartunta italialaisella turistilla.

Seiväshyppääjät ovat menossa keväällä leirillä Formiaan Italiaan ja keihäänheittäjät Belekiin Turkkiin.

”Kevään leirien osalta noudatamme THL:n suosituksia”, Niemi-Nikkola sanoo.

Kevättä pidemmälle hän ei vielä halua arvioida yleisurheilijoiden tilannetta. Kauden pääkisat ovat kesäolympialaiset (24.7.–9.8.) ja EM-kilpailut Pariisissa (25.–30.8.).

”Tokio on niin kaukana, ettei sitä voi vielä arvioida. Päätöksen niistä kisoista tekevät sitten muut tahot kuin me. Maallikkona on vaikea ottaa kantaa”, Niemi-Nikkola sanoo.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ja Tokion kesäolympialaisten järjestelytoimikunta ovat kertoneet tiedotustilaisuuksissaan, että olympialaiset järjestetään aikataulun mukaan.

”Emme ole ajatelleet sellaista [perumista] tai kuulleet sellaisesta. Olemme kysyneet, ja meille on kerrottu, että selllaisia suunitelmia ei ole”, Tokyo2020-peojentin toimitusjohtaja Toshiro Muto sanoi keskiviikkona.

Tilanne voi yhtä hyvin vielä muuttua. Keskiviikkona Japanin pääministeri Shinzo Abe kehotti urheilu- ja kulttuuritapahtumien järjestäjiä pohtimaan voitaisiinko niitä esimerkiksi siirtää myöhempään ajankohtaan.

”Seuraavat kaksi viikkoa ovat äärimmäisen tärkeitä infektion leviämisen pysäyttämisessä. Urheilu- ja kulttuuritapahtumissa ja muissa suurten ihmisjoukkojen kokoontumisissa suuri tartuntariski”, Abe sanoi puhuessaan parlamentissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Arvokisat voidaan järjestää myös ilman katsojia, mutta sitä ei kukaan halua, ellei ole pakko. Myös olympialaisten peruminen on mahdollista.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n pitkäaikainen jäsen Dick Pound sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa, että perumista pitää harkita, jos koronavirusta ei ole saatu haliintaan kolmen seuraavan kuukauden aikana toukokuun loppuun mennessä.

Silloin olympialaisten alkuun on aikaa kaksi kuukautta.

”Niihin aikoihin ihmiset alkavat kysellä: onko kaikki riittävän hyvin hallinnassa, että Tokioon on turvallista lähteä”, Pound pohdiskeli.

Samalla hän totesi, että tällä tietoa olympialaiset järjestetään normaalisti.

”Keskittykää nyt urheiluun, ja luottakaa siihen, että KOK ei lähetä teitä keskelle pandemiaa.”

Suomen Olympiakomitean varajohtajan, olympialaisten kisatiimin vetäjän Leena Paavolaisen mukaan KOK ja kisajärjestäjät välittävät hyvin tietoa kansallisille komiteoille ja pitävät niitä ajan tasalla.

Karsintakilpailuja Tokion kesäolympialaisiin käydään tiiviisti kevään aikana maailmalla ja Euroopassa. Paavolainen korostaa, että Suomen Olympiakomitea päättää osallistumisesta aina urheilijan terveys edellä.

”Lajiliitot tekevät sitten omat päätöksensä. KOK seuraa tilannetta tiiviisti ja on yhteydessä WHO:hon [maailman terveysjärjestöön] ja vastaaviin terveysviranomaisiin”, Paavolainen sanoo.

Vuonna 2016 WHO sanoi, että Brasiliassa levinnyt zikavirus ei vaaranna Rion kesäolympialaisia. Silti oli urheilijoita, jotka eivät varoivat virusta, eivätkä kilpailleet Riossa.

Zikavirusta levittivät hyttyset.

Jos koronaepidemia leviää ja pahenee, se saattaa vaikuttaa myös kevään jääkiekon MM-kisoihin Sveitsissä 8.–24. toukokuuta. Koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti on jo levinnyt naapurimaa Italiaan.

Italian hallitus on kieltänyt urheilutapahtumien järjestämisen jo kuudella alueella lukuun ottamatta Serie A-otteluita, jotka voidaan pelata suljettujen ovien takana.

Jalkapallon EM-kisat pelataan kahdessatoista maassa 12. kesäkuuta–12. heinäkuuta. Suomi pelaa ottelunsa Pietarissa ja Kööpenhaminassa.

Italian pääkaupunki Rooma on yksi kisaisännistä. Siellä pelataan kolme alkulohkon ottelua ja yksi neljännesvälierien ottelu. Roomassa ei ole todettu koronavirustartuntoja.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa seuraa tilannetta tarkasti jokaisen järjestäjämaan kohdalla.

”Jalkapallon täytyy noudattaa kunkin maan antamia määräyksiä”, Uefan hallituksen jäsen Michele Uva kommentoi Italian yleisradiolle Raille.

”Urheilupolku sulkeutuu vain jos tilanne huononee.”

Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoo keskustelleensa miesten ja naisten maajoukkueiden päävalmentajien kanssa koronaviruksen aiheuttamasta uhasta.

”Olemme äärimmäisen tarkkana koko ajan. Ennen viikonloppua Italiassa ei ollut mitään, ja nyt siellä on jo asetettu karanteeneja. Meidän päävalmentajien pitää seurailla THL:n matkustussuosituksia”, Casagrande sanoo.

Casagranden mukaan naisten maajoukkueesta oli kolme pelaajaa lähtenyt tiistaihin mennessä matkalle Italiasta.

Naisten maajoukkue lähtee ensi viikolla Cyprus Cup -turnaukseen. Joukkueeseen liittyvät Pink Barin Paula Myllyoja, Inter Milanin Anna Auvinen, Juventuksen Tuija Hyyrynen, AC Milanin Nora Heroum ja Inter Milanin Linda Nyman.

”Sitä ei tiedä, miten Italian viranomaiset reagoivat. Voihan se olla, että sieltä ei välttämättä pääse matkustamaan silloin, kun pitäisi. Jos koronavirus leviää [Pohjois-Italiasta], sitten meidän täytyy miettiä joukkueemme matkustamista Kyprokselle”, Casagrande sanoo.

Suomen naisten maajoukkue pelaa Kyproksella 5.–11. maaliskuuta Tšekkiä, Thaimaata ja Slovakiaa vastaan.

”Nyt meidän pitää olla vain tunti tunnilta hereillä. Meidän pitää pystyä reagoimaan ilman paniikkia.”

Japanin jalkapalloliiga perui ottelunsa maaliskuun puoliväliin koronaviruksen takia

Koronavirus iskee lujaa Italian urheiluun: otteluja perutaan, Inter saattaa pelata tyhjällä stadionilla kaksi tärkeää ottelua

Kiinan jalkapallomaajoukkue pelaa olympiakarsinnan Australiassa koronaviruksen takia

Kiinalaismies juoksi asunnossaan 66 kilometrin matkan, koska ei voi harrastaa ulkoliikuntaa koronavirus­karanteenin vuoksi

Virushuhut rassaavat Tokion kesäolympialaisten järjestäjiä: ”Emme harkitse kisojen peruuttamista tai siirtämistä”

Miekkailija Niko Vuorisen vaiherikas kisamatka päättyi tappioon maailmanmestarille – reissuun mahtui lääkärin pelko koronaviruksesta ja pyörtyminen lennolla

Jääkiekkoliiga luopuu kaikista kättelyistä koronaviruksen takia, tilalle nyrkkitervehdys hanska kädessä