Dopingista kärynnyt ruotsalainen painija tilittää tuntojaan: ”Tuntuu kuin minut olisi heitetty haiden ruoaksi ja jätetty täysin yksin” - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Dopingista kärynnyt ruotsalainen painija tilittää tuntojaan: ”Tuntuu kuin minut olisi heitetty haiden ruoaksi ja jätetty täysin yksin”

Painin maailmanmestari Jenny Fransson on etsinyt selitystä dopingkärylleen käyttämästään juomapullosta. Sitä ei kuitenkaan tutkita, koska se on mahdotonta.

Jenny Fransson kuvattuna 17. elokuuta 2016 Rion olympialaisissa.

Jenny Fransson kuvattuna 17. elokuuta 2016 Rion olympialaisissa. Kuva: Heiko Junge / lehtikuva

Julkaistu: 26.2. 14:05, Päivitetty 26.2. 17:06

Ruotsalaisen MM-kultaa ja olympiapronssia voittaneen painijan Jenny Franssonin kamppailu dopingkäryjupakassa sai tiistaina takapakkia, kun hänen toiveensa vesipullon tutkimisesta ei näytä toteutuvan. Fransson purki tuntojaan varhain keskiviikkoaamuna Instagram-päivityksessään.

”Juuri nyt tuntuu siltä kuin minut olisi heitetty haiden ruoaksi ja jätetty täysin yksin”, Fransson kirjoittaa.

32-vuotias Fransson on helmikuun alussa paljastuneen kärynsä jälkeen vakuuttanut, että hän on joutunut sabotaasin uhriksi. Hän on myös pettynyt, miten asiaa on käsitelty.

”Minun pitäisi olla juristi, biolääketieteen professori ja poliisi yhtä aikaa todistaakseni, että en ole käyttänyt mitään kiellettyjä aineita”, Fransson kirjoittaa.

Fransson on muun muassa vaatinut vesipullonsa tutkimista. Aftonbladet kertoi, että pulloa ei voi tutkia. Asian vahvisti Tommy Forsgren Ruotsin antidopingtoimistosta.

”Olemme sanoneet, että katsomme, voiko pulloa tutkia, mutta laboratoriot, joihin olemme olleet yhteydessä, ovat todenneet, että yksikään ei sitä pysty tekemään”, Forsgren sanoi Aftonbladetille.

Forsgren korostaa, että urheilijan itsensä tehtävä on todistaa väitteensä.

”Olemme nyt tehneet voitavamme tässä asiassa.”

Fransson toteaa myös, että huippu-urheilijana hän on vastuussa tekemisistään.

”Samanaikaisesti elämäni on viety pois. Juuri nyt en tunne olevani muurahaista suurempi tai minkään arvoinen”, Fransson toteaa.

Fransson antoi positiivisen dopingnäytteen 9. tammikuuta. Hän oli maajoukkueen harjoitusleirillä Yhdysvalloissa. Painijan dopingnäytteestä löytyi urheilussa kiellettyä anabolista steroidia metyylitestosteronia. Myös käryn vahvistava B-näyte osoittautui positiiviseksi.

Franssonia uhkaa kahden vuoden kilpailukielto ja hänet on pudotettu pois Tokion olympiajoukkueesta.

Ruotsin urheilun keskusjärjestön RF:n antidopingkomission puheenjohtaja Åke Andrén-Sandberg muistuttaa, että pullon analysoiminen ei olisi vapauttanut Franssonia dopingrikkeestä.

”Vaikka pullosta olisikin löytynyt jotain, mitä se todistaisi? Se [löydös] ei olisi juridisesti pitävä, mutta ymmärrän, että hänelle sillä olisi merkitystä”, Andrén-Sandberg sanoi Ruotsin yleisradiolle.

Fransson epäilee, että hän olisi joutunut sabotaasin kohteeksi ja samassa harjoitustilassa Yhdysvalloissa ollut henkilö olisi aiheuttanut hänen dopingkärynsä. Siksi hän on vaatinut juomapullonsa tutkimista.

”Se on ainoa selitys, mitä voin kuvitella. En voi muuten ymmärtää miten olisin saanut sitä [dopingainetta] suuhuni”, Fransson kertoi pian dopingkärynsä jälkeen.

Ruotsalaispainija Jenny Fransson vaatii vesipullonsa tutkimista, syyttää dopingkärystään sabotaasia

Ruotsin olympiajoukkueeseen valittu painin maailmanmestari kärähti – kiistää tietoisen dopingin

Seuraa uutisia tästä aiheesta