Jäälle vain omasta tahdosta - Urheilu | HS.fi
HTK:n pukukopissa käy jäähallilla kuhina. Minimintsit ovat oppineet nopeiksi pukeutujiksi. Luistimet sujahtavat jalkoihin minuutissa.

HTK:n pukukopissa käy jäähallilla kuhina. Minimintsit ovat oppineet nopeiksi pukeutujiksi. Luistimet sujahtavat jalkoihin minuutissa. Kuva: Mika Ranta / HS

Jäälle vain omasta tahdosta

Luisteluvalmentaja Laura Spiridovitsh on sekä luisteluvalmentaja että kasvatustieteiden kandi. Hän tietää, että valmentaja on aina auktoriteettiasemassa suhteessa urheilijoihin. Hän haluaa opettaa nuorille valmennettavilleen tunneälyä ja taitoa toimia ja olla mukana ryhmässä. ”Kerron kuinka se, että saamme toiselle sanoillamme ikävän mielen vaikuttaa koko joukkueeseen. ”

Julkaistu: 27.2. 2:00, Päivitetty 27.2. 18:39

Eväslaatikoita, kuljetusrinkejä ja huolellisesti aikataulutettu arki. HTK:n MiniMintsien harjoituksissa valmentaja Laura Spiridovitsh valmentaa lempeän määrätietoisesti ja opettaa nuorille tunneälyä, jota tarvitaan joukkueena toimimiseen.

On torstai-iltapäivä ja hiljaisen Oulunkylän jäähallin eteen pysähtyy autoja, joista hyppää poninhäntäisiä tyttöjä ison laukun kanssa. Koulupäivä on takana ja edessä ovat yhdet viikon viisistä harjoituksista.

Uuden polven valmentaja Spiridovitsh valmentaa 10–13-vuotiaita MiniMintsejä sekä 12–15-vuotiaita Finettesejä, jotka osallistuvat viikonvaihteessa Espoossa järjestettäviin muodostelmaluistelun SM-kilpailuihin.

Iltapäivällä jäällä treenaa MiniMints, ja useimmat tytöistä ovat saapuneet eväslaatikkoineen suoraan koulusta. Innokas puheensorina kuplii jäähallin käytävällä, luistelijat tekevät lämmittelyohjelmaa hyppien ja lihaksiaan herätellen.

Lämmitellessä ehtii vaihtaa kuulumisia, mutta jäällä keskitytään tiukasti ohjelman tekemiseen. Tänään paikalla on myös seuran päävalmentaja Kaisa Arrateig, joka on valmentanut myös Laura Spiridovitshia juuri MiniMintseista asti.

Spiridovitsh aloitti luistelun neljävuotiaana, kuten moni hänen valmennettavistaan. Joukkoon mahtuu myös kuusivuotiaana aloittaneita. Moni on alusta asti tähdännyt juuri muodostelmaluisteluun. Sekä tytöt että heidän vanhempansa kokevat joukkuelajin synnyttävän ystävyyssuhteita ja kehittävän arvokkaita sosiaalisia taitoja.

 ”Vallan tiedostaminen auttaa siihen, ettei sitä käytä väärin.”
MiniMintsit lämmittelivät ennen jäälle menoa hallin käytävällä.

MiniMintsit lämmittelivät ennen jäälle menoa hallin käytävällä. Kuva: Mika Ranta / HS

Spiridovitsh on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri, kasvatustieteiden kandi ja suorittanut valmentajan ammattitutkinnon. Vaikka hän puhuu nuorille luistelijoilleen rauhallisesti, jopa lempeästi, jokainen malttaa kuunnella hiljaa.

”Hyödynnän saamiani oppeja lapsia valmentaessani. Huomioin heidän ikätason ja tiedostan valmentajan valta-asetelman.”

Spiridovitsh muistuttaa, että valmentajat ovat aina valta-asetelmassa suhteessa urheilijoihin.

”Vallan tiedostaminen auttaa siihen, ettei sitä käytä väärin.”

Vaikka valmentaja kuinka rakentaisi vuorovaikutteisen harjoitusympäristön ja kannustaisi urheilijoita dialogiin, hän on Spiridovitshin mukaan aina auktoriteettiasemassa, eivätkä urheilijat välttämättä uskalla laittaa valmentajalle vastaan.

” Yritän opettaa valmennettavilleni tunneälyä ja taitoa miten olla ryhmässä. Jos kuulen, että joku tytöistä sanoo toiselle hassusti ja pahoittaa tämän mielen, kerron, että se vaikuttaa koko joukkueeseen.”

 ”Menestykseen pitää päästä ihmistä nostavilla metodeilla.”
”Haluan jutella hankalistakin asioista avoimesti, kuten ketkä saavat kisapaikan joukkueesta ja miksi”, Laura Spiridovitsh sanoo.

”Haluan jutella hankalistakin asioista avoimesti, kuten ketkä saavat kisapaikan joukkueesta ja miksi”, Laura Spiridovitsh sanoo. Kuva: Mika Ranta / HS

Jäätreenit Oulunkylässä sujuvat organisoidusti. Yksi vanhemmista valvoo harjoituksia tapaturmien varalta, jotta valmentaja voi keskittyä valmentamiseen.

Spiridovitsh näyttää liikkeitä ja antaa kehuja ja korjaavaa palautetta.

Kilpailut vaativat huippukuntoa. Syke saattaa suorituksen aikana olla 95 % maksimista lähes koko esityksen ajan. Kun suorituksia on vain yksi, siinä pitäisi onnistua niin hyvin kuin mahdollista. Tilanne on armoton ja siksi ohjelmaa toistetaan harjoituksissa lukuisia kertoja.

”16–20 urheilijaa pyrkii kisasuorituksessa onnistumaan samanaikaisesti mahdollisimman hyvin. Kaverin ei ole mahdollista auttaa tai tarjota backupia kuten vaikkapa harhasyötön sattuessa jääkiekossa.”

 ”Jännitin itsekin kilpaillessani niin, etten aina saanut koko yönä nukutuksi.”
Laura Spiridovitsh näyttää MiniMintseille liikkeet, joita yhdessä harjoitellaan.

Laura Spiridovitsh näyttää MiniMintseille liikkeet, joita yhdessä harjoitellaan. Kuva: Mika Ranta / HS

Luistelijana Laura Spiridovitsh on käynyt samanlaisen polun kuin valmennettavansa. Hän saavutti Rockettesissa kaksi kertaa maailmanmestaruuden.

”Menestykseen pitää päästä ihmistä nostavilla metodeilla”, hän sanoo.

”Opettajakoulutuslaitokselta jäi mieleen hyvä neuvo: luokan toimintakulttuuri tulisi saada pitkällä aikavälillä rakennettua sellaiseksi, ettei opettajan tarvitse huutaa. Jäähalliolosuhteissa pitää korottaa ääntä, mutta en ole koskaan huutanut vihaisesti.”

Spiridovitsh on erikseen pyytänyt, että häneen oltaisiin yhteydessä, mikäli jokin asia askarruttaa.

”Saatan saada lapselta whatsapp-viestin, jossa hän kertoo haluavansa jutella kanssani kahden kesken. Lapsi saattaa kertoa siitä, että häntä jännittää esiintyminen ja kilpaileminen. Keskustelemme siitä, miten jännitys voitettaisiin.”

Pääseekö lapsi sitten esiintymään, jos hän uskoutuu sinulle esiintymisjännityksestään tai muista haasteistaan luistelijana?

”Kyllä. En tiputa häntä kokoonpanosta tällaisen takia. Jännitin itsekin kilpaillessani niin, etten aina saanut koko yönä nukutuksi.”

Ennen jäälle menoa Spiridovitshilla on tapana voimaannuttaa joukkueitaan siten, että kilpailijat kuuntelevat tsemppibiisin ja sitten he sanovat halausten kera toisilleen: ”Mä luotan suhun. Mä luotan itseeni.”

”Kysyn vielä ennen jäälle menoa joukkueelta, haluatteko mennä jäälle.”

Kysymyksen tarkoituksena on, että jokainen menee jäälle omasta tahdostaan.

”Ei siksi, että sanon.”

Muodostelmaluistelun SM-kilpailut Espoon Metro Areenassa 29.2.–1.3.

Espoolaisperhe maksaa lasten luistelutreeneistä 1 000 euroa kuukaudessa: muodostelmaluistelu on kallis, rakas harrastus

Mirjami Penttisen tapaus avasi keskustelun valmentajan vallasta: ”Pelko estää onnistumisen ilon”

HSK toimitti raportin Taitoluisteluliitolle, Mirjami Penttinen pysyy hyllytettynä: ”Pidämme tiiviisti yhteyttä”

”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen yrittää kumota kilpailukieltonsa: valitti Urheilun oikeusturvalautakuntaan