Espoolaisperhe maksaa lasten luistelutreeneistä 1 000 euroa kuukaudessa: muodostelmaluistelu on kallis, rakas harrastus - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Espoolaisperhe maksaa lasten luistelutreeneistä 1 000 euroa kuukaudessa: muodostelmaluistelu on kallis, rakas harrastus

Pääkaupunkiseudulla pelkät muodostelmaluistelun kausimatksut nousevat helposti lähes 5 000 euroon ja vuosikustannukset jopa 10 000 euroon luistelijaa kohti. Vanhempien mukaan laji kuitenkin myös antaa harrastajilleen elämyksiä ja arvokkaita taitoja: ”Lapsi oppii ajan- ja elämänhallintaa ja liikkuu paljon.”

Muodostelmaluistelun harrastajille kertyy kustannuksia muun muassa kausimaksuista, varusteista, luistimista, reissuista ja eväistä. Kuva: Mika Ranta / HS

Julkaistu: 27.2. 2:00, Päivitetty 27.2. 20:26

Muodostelmaluistelu on yksi kalleimmista urheiluharrastuksista Suomessa. Taitoluisteluliiton antamien tietojen mukaan pelkästään seurojen kausimaksut ovat kilpatasolla 300 – 800 euroa kuukaudessa urheilijaa kohti.

Lajien keskinäisessä vertailussa muodostelmaluistelu ja taitoluistelu ovat keskimäärin kalliimpia harrastuksia kuin esimerkiksi jääkiekko ja jalkapallo, mutta edullisempia kuin ratsastus. Kaikissa lajeissa harrastaminen on kalleinta 15–18 -vuotiaana ja halvempaa nuoremmissa ikäluokissa.

Muodostelmaluistelussa kustannukset vaihtelevat seurasta ja kilpatasosta riippuen paljonkin. Eri puolilla Suomea harrastamisen kustannukset eivät ole suoraan vertailukelpoisia erilaisten tukijärjestelmien vuoksi.

 ”Joukkue laskuttaa luistelijalta kausimaksun lisäksi kisamatkoista, kisapuvuista ja muista varusteita koituvia kuluja.”

Esimerkiksi Helsingin Taitoluisteluklubissa HTK:ssa on käytössä kausimaksu, joka on SM-noviisitasolla 3 500–3 700, SM-junioreissa noin 4 000 ja SM-senioreissa noin 4 500 euroa kaudessa. Kausimaksut laskutetaan luistelijoilta yhdessätoista erässä.

Kohun keskelle alkuvuodesta joutuneessa Helsingfors Skridskoklubbissa eli HSK:ssa kausimaksut ovat uuden puheenjohtajan Mikael Nybergin mukaan kilpatasolla 600–700 euroa kuukaudessa. Kokonaiskustannukset voivat kohota lähelle 10 000 euroa luistelijaa kohti vuodessa, Nyberg kertoi aiemmin helmikuussa HS:lle antamassaan haastattelussa.

HTK:n toiminnanjohtajan Kirsi Nurmi-Haikosen mukaan kausimaksu sisältää valmennuksesta ja harjoitustiloista eli jää- ja salivuoroista koituvat kulut ja niillä rahoitetaan myös seuran hallinnollisia kuluja kuten kirjanpitoa, vakuutuksia, tietojärjestelmäkuluja ja niin edelleen.

Joukkueiden harjoitusmäärät vaikuttavat kausimaksun suuruuteen, koska jää- ja saliaika maksaa.

Joukkueeseen tullessaan luistelija sitoutuu aina koko kauteen. HTK:n säännöissä todetaan, että luistelijan lopettaessa kesken kauden voidaan kausimaksusta myöntää vapautus. Käytännössä kesken kauden lopettava luistelija maksaa lopetusilmoitusta seuraavan kuukauden erän, sekä sellaiset tarvike- ja kisamatkakulut, jotka jo ovat muodostuneet tai joita ei enää voida perua.

HTK:ssa, ja monessa muussakin pääkaupunkiseudun seurassa, joukkue laskuttaa luistelijalta kausimaksun lisäksi kisamatkoista, kisapuvuista ja muista varusteita koituvia kuluja.

Kulujen määrään vaikuttaa se, kuinka paljon joukkueella on omaa varainhankintaa kuten talkootöitä ja joukkuekohtaisia sponsorituloja. Luistelijoiden valmennusleirit laskutetaan toteutuneiden kulujen mukaisesti erikseen.

Luisteluseurat, niin kuin muutkin urheiluseurat, ovat yleensä yleishyödyllisiä yhdistyksiä, joka eivät tee taloudellista voittoa eivätkä harjoita elinkeinotoimintaa.

 Kilpaluistimet maksavat uutena noin 450 euroa mallista riippuen.

Oulun Luistelukerhossa kuukausimaksut ovat nuorimmilla harrastajilla eli minoreilla 200 euroa ja junioritasolla 230 euroa kuukaudessa. Pääkaupunkiseutua halvempi hinta selittyy sillä, että Oulun kaupunki ei peri alle 18-vuotiaiden harjoituksista jäähallimaksuja lainkaan.

Oulun Luistelukerhon puheenjohtajan Sanna Tittosen mukaan joukkuemaksut tulevat seuramaksun päälle ja ovat kuukausittain noin 200 euroa. Joukkuemaksuun sisältyy kisamatkakuluja, varusteita ja kisapuku.

Tikkurilan Taitoluisteluklubin kilpajoukkueiden kuukausimaksut ovat minoreissa 300 ja junioreissa 350 euroa. Lisäksi joukkue laskuttaa kuukausittain kilpailumaksuja ja varustekuluja, joiden summa vaihtelee, toiminnanjohtaja Kaisa Öfversten kertoo.

Kilpaluistimet maksavat uutena noin 450 euroa mallista riippuen.

Espoolainen Nina Salmenkaita tietää hyvin, kuinka paljon lasten rakas harrastus voi maksaa. Perheen kolme tytärtä luistelee pääkaupunkiseudun joukkueissa. Perhe maksaa heidän harrastuksestaan noin 1 000 euroa kuukaudessa.

”Iso osa perheemme rahoista menee tähän lajiin. Saamme myös lasten isovanhemmilta rahallista tukea”, Salmenkaita kertoo.

Perheen elämä pyörii tiiviisti jäähallien ympärillä. Ruokakauppareissut, kuntosalikäynnit ja työtkin ovat kytkyssä hallilla käyntiin.

”Jos on jäävahtivuoro aikaisin iltapäivällä, etätöitä tulee tehtyä siinä hallilla.”

Hallireissujen eväät nostavat perheen ruokalaskun hintaa.

”Välillä sekä itseäni että lastani kypsyttää jatkuva eväiden suunnittelu ja valmistus”, Salmenkaita toteaa.

”Ja se maaliskuinen viikko, jolloin tehdään joukkuesiirrot ja tarvittaessa käydään testijäillä, on rankkaa aikaa lapsille ja perheelle. Moni pääkaupunkiseudun luistelija joutuu joka vuosi jännittämään, missä ja millä tavalla rakasta lajia pystyy harrastamaan.”

 ”Kansallisella tasolla laji ei vielä tunnu liian kalliilta.”

Myös tuusulalainen Outi Mélart on tuttu näky jäänlaidalla. Hänen tyttärensä Iisa luistelee HKT:n joukkueessa kolmatta vuottaan.

Mélartkin myöntää, että muodostelmaluisteluun menee rahaa.

”Tokihan olisi kiva, että laji maksaisi vähemmän”, hän sanoo ja lisää: ”Kansallisella tasolla laji ei vielä tunnu liian kalliilta.”

Monen muun lajivanhemman tavoin Mélart liputtaa muodostelmaluistelun sosiaalisuuden ja monipuolisuuden puolesta. Hän sanoo, että laji antaa paljon.

”Iisa aloitti verrattain myöhään viisivuotiaana ja aluksi yksilöluistelupuolella. Olin iloinen, kun hän siirtyi muodostelman puolelle. Iisa on ainut lapsi ja tässä hän joutuu ottamaan muut huomioon.”

Mélartin mukaan muodostelmaluistelussa vallitsee kolminaisuus: kaverit, kurinalaisuus ja sinnikkyys.

”Lapsi oppii ajan- ja elämänhallintaa ja liikkuu paljon. Iisa haluaa maailmanmestariksi niin kuin kaikki.”

 ”Kyllä se myös tuntuu ja näkyy, että Suomi on tämän lajin mahtimaa.”

Muodostelmaluistelun parissa on paljon intohimoisesti lajiin suhtautuvaa väkeä. Harrastajien vanhemmat sanovatkin, että laji koukuttaa helposti myös heidät.

Muodostelmaluistelussa yhdistyvät taide ja urheilu. On tanssia, akrobatiaa, kuntoa ja monipuolisia lajitaitoja. Intensiivinen harjoittelu opettaa keskittymiskykyä. Kaverisuhteita syntyy, kun samankaltaisuus yhdistää.

Vanhemmat kehuvat kilpailuiden sähköistä tunnelmaa ja jännittävyyttä. Tyttäret pääsevät esiintymään. Katsomossa soivat torvet ja kannustushuudot raikaavat. Lapset matkustavat ulkomailla kilpailemassa ja vanhemmat ovat siitä ylpeitä.

”Kilpailuissa on poikkeuksetta tosi hyvä tunnelma ja korkea taso. Kyllä se myös tuntuu ja näkyy, että Suomi on tämän lajin mahtimaa.”

”Meillä on valtavasti osaamista ja näkemystä siitä, mitä on hyvä muodostelmaluistelu. Ulkomailla huomaa, että suomalaisia luistelijoita katsotaan ylöspäin”, Nina Salmenkaita sanoo.

Muodostelmaluistelun SM-kilpailut Espoon Metro Areenassa 29.2.–1.3.

Laura Spiridovitshin valmennuksessa kuunnellaan tsemppibiisi ja sanotaan sitten toiselle sanat, jotka moni haluaisi kuulla elämässään enemmän kuin kerran

Mirjami Penttisen tapaus avasi keskustelun valmentajan vallasta: ”Pelko estää onnistumisen ilon”

”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen yrittää kumota kilpailukieltonsa: valitti Urheilun oikeusturvalautakuntaan