14-vuotias aiheutti kohun sakkimaailmassa: voitti suuren turnauksen Moskovassa ja ilmoitti olevansa ammattilainen eikä käy juurikaan koulua - Urheilu | HS.fi
Urheilu

14-vuotias aiheutti kohun sakkimaailmassa: voitti suuren turnauksen Moskovassa ja ilmoitti olevansa ammattilainen eikä käy juurikaan koulua

Azerbaidžanilaisen Aydin Suleymanlin sakkivoittoa pidetään yhtenä suurimmista sensaatioista.

Aydin Suleymanli juhli Moskovan sakkiturnauksen voittoa.

Aydin Suleymanli juhli Moskovan sakkiturnauksen voittoa. Kuva: Eteri Kublashvili / Russian Chess Federation

Julkaistu: 28.2. 14:34

Azerbaidžanilainen Aydin Suleymanli voitti perjantaina päättyneen sakkiturnauksen Moskovassa. Suleymanli on vasta 14-vuotias, ja turnaus on yksi arvostetuimmista sakkimaailmassa.

”Tämä on yski sensaatiomaisimmista voitoista sakkimaailmassa”, totesi Chess24-sivuston Tarjei Joten Svendsen Aftenpostenille.

Suleymanli on sijoitettu turnauksessa sijalle 71. Hän ei ole kovinkaan tunnettu muista sakkiturnauksista, sillä hän on pelannut lähinnä junioriturnauksissa. Moskovan voiton myötä hänen uskotaan saavan kutsuja myös muihin arvoturnauksiin.

Sakkiasiantuntija Atle Grønn sanoi Aftenpostenille, että Suleymanli on huomattavasti parempi pelaaja kuin hänen rankkauksensa antaa ymmärtää. Hänen mukaansa muitakin nuoria pelaajia on tulossa huipulle.

”Hyvin tyypillistä on se, että he eivät tule Länsi-Euroopasta. He tulevat maista, joissa vanhemmat satsaavat kaiken lastensa menestykseen.”

Grønn mainitsee Azerbaidžanin lisäksi Uzbekistanin ja Intian.

Turnauksen aikana Suleymanlia haastatteli Chessbase India. Suleymanli kertoi suhteellisen hyvällä englanninkielellä, että hän on sakkiammattilainen.

”Minulla ei ole juurikaan aikaa käydä koulussa, sillä sakki on ammattini. Sakki on minulle tärkeämpää. Pelaan sakkia kaiket päivät.”

Haastattelija kysyi vielä erikseen, että ”Aiotko siis ammattilaiseksi?”

”Olen jo ammattilainen sakinpelaaja”, Suleymanli toisti.

Seuraa uutisia tästä aiheesta