Veli-Matti Savinainen tuli kuuluisaksi ”lätkävaimoistaan”, nyt hän on maailmanmestari ja Jokerien avainpelaaja - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Veli-Matti Savinainen tuli kuuluisaksi ”lätkävaimoistaan”, nyt hän on maailmanmestari ja Jokerien avainpelaaja

Jokerit aloittaa KHL:n pudotuspelit Lokomotivia vastaan sunnuntaina.

Veli-Matti Savinainen Jokerien viimeistelyharjoituksessa ennen KHL:n pudotuspelien alkua. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 29.2. 2:00, Päivitetty 29.2. 8:24

Tahtohyökkääjä Veli-Matti Savinaisen kanssa on pakko päivittää ensin, mitä kuuluu valtakunnan kuuluisimmille kiekkovaimoille Juusolle ja Jussille.

Savinainen ja Jokerit valmistautuvat jääkiekkoliiga KHL:n pudotuspeleihin, mutta käydään läpi lätkävaimotilanne.

Savinainen, 34, palkkasi kaksi kaveriaan seuraneideiksi pelatessaan KHL:ää ampumahiihtokaupunki Hanti-Mansijskissa.

Kesällä kaupunki on pieni ja hiljainen, talvella se on pieni, entistä hiljaisempi ja mahdottoman kylmä.

Kaudeksi 2013–2014 Savinainen lähti pelaamaan Jugraan ja oli seuran ainoa suomalainen. Juttukaverit olivat vähissä jääkiekon ulkopuolella.

Juuso ja Jussi lähtivät kavereiksi ja hoitivat kaiken, mitä Savinainen tarvitsi palatessaan peleistä, harjoituksista tai vapaa-ajalla. Kävivät kaupassa, imuroivat ja siivosivat vähintään silloin, kun perheen pää oli kotona.

”Niille kuuluu hyvää. Painavat omia duunejaan, samoja, joista lähtivät”, Savinainen sanoo Hartwall-areenassa.

Jussi on satamassa ja Juuso keskustassa varastolla.

”En kadu päivääkään. Kyllä elämä muuttui sosiaalisemmaksi sen jälkeen, kun he sinne tulivat. Oli muutakin kuin jäähallia ja himasohvaa.”

”Pystyi elämään normaalimpaa arkea ja mikäs sen mukavampaa, kun oli kaksi lätkävaimoa. Päivät menivät hyvin.”

Jokereissa pelatessaan Savinainen saa elää nykyisen tyttöystävänsä kanssa ja viettää enemmän aikaa pian kahdeksanvuotiaan Samuel-poikansa kanssa. Itse asiassa Samuel on isänsä luona juuri nyt.

Veli-Matti Savinainen ja hänen taustajoukkonsa Juuso ja Jussi Prahassa marraskuussa 2013. Kuva: Vesa Koivunen

Jokerit kohtaa pudotuspeliavauksessaan Lokomotiv Jaroslavlin, hankalan vastuksen runkosarjan perusteella.

Kuudessa runkosarjan kohtaamisessa Lokomotiv voitti Jokerit neljästi. Osa otteluista venyi rankkareihin, osa ratkesi suurinumeroisesti. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, pudotuspeleissä kamppailut tiukkenevat.

”Kyllä saa ilta illan jälkeen taistella joka helvetin kiekosta, että saa raavittua neljä voittoa. Se ei todellakaan tule itsestään.”

Lokomotiv on nuori ja nopea joukkue, josta puuttuvat KHL:n suurimmat tähdet. Muutama kokenut pelaaja kuten ruotsalaispuolustaja Staffan Kronwall ja ranskalaissentteri Stéphane Da Costa tuovat tasaisuutta ja jämäkkyyttä.

”Heidän vauhtia ja hurmosta on pidettävä kurissa.”

Savinainen on kulkenut pitkän tien kiekkoilijana voittaakseen kolme SM-kultaa, maailmanmestaruuden ja saadakseen isoja sopimuksia KHL:ään ja Jokereihin.

Pelaajaksi Savinainen oppi syntymäkaupungissaan Espoossa. Liigavalmiuteen hän varttui Forssassa, mutta oli sitä ennen ehtinyt jo kertaalleen lopettaa pelaamisen.

”Ei kiinnostanut jääkiekko yhtään ja muut asiat veivät mennessään. Normiteini-iässä tuli tehtyä kaikenlaista tyhmää.”

”Tytöt veivät enemmän kuin jääkiekko silloin. Se oli normaalia teini-iän oikuttelua.”

Savinaisen perhe muutti Espoosta Karkkilaan ja isä kysyi, mahtaisiko poikaa kiinnostaa aloittaa kiekko uudelleen.

”Se oli hyvä, että pidin vuoden tauon ja hain uusia tuulia Forssasta. Siellä palo ja halu syttyivät uudestaan.”

”Täytyy isälle nostaa hattua, kun hän sanoi, että lähde kokeilemaan vielä. Ei tiedä, mitä hommia paiskittaisiin tällä hetkellä ilman jääkiekkoa.”

Ymmärrettävästi Savinainen ei pelannut villissä nuoruudessaan junioreiden maaotteluita. Kehityskäyrä viittasi kaikkeen muuhun kuin suureen menestykseen, kun hän pelasi vielä 21-vuotiaana Mestistä eli porrasta Liigan alapuolella.

Ensimmäinen iso kiekkoilullinen menestys osui Ässien mestaruuskaudelle 2012–2013. Sitten tuli Tapparassa kaksi Suomen mestaruutta lisää, kunnes viime kevät kruunautui Leijonien maailmanmestaruudella.

Pelaajana Savinainen on juuri sellainen, jota Jokerit kaipaa pudotuspeleissä kaikkein eniten. Hän rouhii ja tekee kaikkensa saadakseen kiekot itselleen.

”Kun Jumala ei antanut kaukalon pehmeimpiä käsiä, niin tahdolla ja periksiantamattomuudella pääsee aika pitkälle tässäkin lajissa. Että jaksaa tehdä hommia, luistella, taklata ja riistää kiekkoja.”

Kolmessa aikaisemmassa KHL-seurassaan Savinaisella on ollut rajalliset mahdollisuudet saada kevättä jatkumaan runkosarjan jälkeen.

Jugrassa se oli mahdotonta, samoin kiinalaisessa Kunlun Red Starissa viime kaudella. Torpedossa hän sai kokeilla play offs -tunnelmaa, mutta Pietarin SKA oli ensimmäisellä kierroksella aivan liian kova vastus.

”Näen, että Jokereissa on taitoa, kokoa, ripaus ilkeyttä, hyviä kulmavääntäjiä, maalinedusvääntäjiä ja sellaisia pelaajia, jotka tykkäävät pelata kovaa.”

”Meillä on potentiaalia mennä Gagarin Cupiin asti. Tyhmä pelata, jos ei ajattelisi näin.”

Veli-Matti Savinainen esitteli MM-kultamitaliaan tuoreena Jokerien pelaajana. Kuva: Janne Aaltonen

Lauri Marjamäki arvostaa joukkueensa luonnetta

Jokerien päävalmentaja Lauri Marjamäki puhuu mielellään seuran kaikkien aikojen parhaasta runkosarjasta. Tulkinta on väljä, mutta se on varmaa, että odotukset pudotuspelimenestykselle ovat suuremmat kuin koskaan.

Viisi kautta Jokereissa pelannut kapteeni Peter Regin sanoi jokin aika sitten, että koossa on paras joukkue hänen aikanaan. Näin ajattelevat monet kiekkoa seuraavat. Jokereissa on kaikkea menestyksen saamiseksi.

Tähän mennessä Jokerien pudotuspelit ovat aina päättyneet niin, että Lapin hiihtoladuille on ehtinyt mainiosti. Nyt olisi tarkoitus jatkaa pelejä pitkälle kevääseen.

Kun Lokomotiv vei runkosarjan keskinäiset ottelut, mitä täytyy parantaa pudotuspeleissä?

”Tehokkuus”, Marjamäki vastaa epäröimättä. ”Niin kliseistä, kun se onkin, kaikki ratkeaa erikoistilannepelaamiseen, maalivahteihin ja tehokkuuteen. Ei ole mitään muuta kaavaa.”

”Se, mistä tykkään meidän joukkueessa, on, että on tullut luonnetta lisää. On [Veli-Matti] Savinainen, [Saku] Mäenalanen, [Marko] Anttila, [Jesse] Joensuu, [Henri] Ikonen. Isoja rohmuja.”

Lauri Marjamäki uskoo Jokerien olevan valmis pudotuspeleihin. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ylivoimaan riittää taitoa, kun KHL:n paras puolustaja Mikko Lehtonen paukuttaa siniviivalta. Petri Kontiola jakaa kiekkoja ja samaa tekee Henrik Haapala toisella puolella. Nicklas Jensen iskee maalin melkein mistä tilanteesta tahansa.

”Meitä kiehtoo voittaminen ja isompien kaataminen. Siitä läntisessä konferenssissa taistellaan.”

Vain Moskovan TsSKA ja Pietarin SKA pääsivät Jokerien edelle runkosarjassa. Play offsiin lähtöä helpottaa, kun Jokerien toipilasosasto tyhjeni. Kaikki ovat kunnossa kovimpiin peleihin.

Jokerit ja Lokomotiv kohtaavat Hartwall-areenassa sunnuntaina kello 16.

Kultaleijonien paluujuhla viime keväänä. Veli-Matti Savinainen matkalla Helsingin keskustan Teatteri-ravintolaan. Kuva: Jussi Helttunen

Tähtikiekkoilija Veli-Matti Savinainen värväsi ystävänsä seuramiehiksi Siperiaan

Seuraa uutisia tästä aiheesta