Kolmanneksi hiihtänyt Krista Pärmäkoski kaatui Lahden kuulussa J-mutkassa, mutta ei menettänyt siinä kakkossijaa - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Kolmanneksi hiihtänyt Krista Pärmäkoski kaatui Lahden kuulussa J-mutkassa, mutta ei menettänyt siinä kakkossijaa

Pärmäkoski menestyi jälleen vanhoilla luottosuksillaan. Influenssan sairastanut Johanna Matintalo oli omaan tasoonsa nähden naisten kisan suurin suomalainen onnistuja.

Krista Pärmäkoski hiihti kolmanneksi Lahdessa lauantaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 29.2. 12:47, Päivitetty 29.2. 18:05

Lahti

Krista Pärmäkoski liittyi lauantaina niihin hiihtäjiin, jotka ovat kompuroineet Lahden hiihtostadionin kuulussa J-mutkassa, jota on vuosien varrella muotoiltu uudelleen.

Pärmäkosken kohdalla polvilleen vieneestä tasapainon menetyksestä ei ollut kovin dramaattisia seurauksia.

Pärmäkoski sijoittui 10 kilometrin (p) kilpailussa kolmanneksi Norjan Therese Johaugin ja Ruotsin Ebba Anderssonin perässä.

Katsomossa spekuloitiin heti, menettikö Pärmäkoski kaatumisessa toisen sijan, vaikka hän pääsikin melko vikkelästi jatkamaan matkaa maaliin.

Hän myönsi ottaneensa tietoisen riskin hakemalla mutkassa ulompaa ja nopeampaa ajolinjaa, mutta siellä olikin jäätä.

Pärmäkoski oli melko varma, että ilman kaatumistakin sijoitus olisi ollut kolmas.

”Olin mäen päällä kuusi sekuntia Ebbaa perässä. Aika nopeasti sinkosin siitä ylös. Olin enemmän huolissani siitä, että en tiennyt, mikä oli tilanne taaksepäin”, sanoi Pärmäkoski, joka hävisi Anderssonille seitsemän sekuntia.

Tämä oli vasta toinen kerta, kun Pärmäkoski ylsi tällä kaudella maailmancupissa palkintokorokkeelle. Edellinen sijoitus kärkikolmikkoon tuli kauden avauksessa Rukalla, jossa matka oli sama.

Kaksi vuotta sitten, uransa parhaalla kaudella ja kolmen olympiamitalin jälkimainingeissa, Pärmäkoski voitti Lahdessa saman matkan.

Nyt hän hyödynsi täysimääräisesti kotietua, sillä hän asuu vain parin kilometrin päässä Lahden hiihtostadionilta.

”Oli kiva onnistua täällä. Olin aika väsynyt Ski Tourin (7. sija) jälkeen, mutta kai se kuuluu asiaan. Olen ottanut kevyesti, ja onneksi ladut oli suljettu koko viikon. Ei ole paljon suksille päässyt, joten on pitänyt tehdä muita harjoitteita.”

”Olen lepäillyt ja nauttinut kotona olosta ja käynyt vähän sauvakävelyllä. Oli henkisesti tärkeää, ettei tarvinnut keskiviikkona pakata laukkua, vaan voi käydä nämä kisat kotoa”, Pärmäkoski sanoi.

Pärmäkosken mielestä oli onni, että Lahdessa oli lauantaina aurinkoinen pakkaskeli, joka sopi hänen luottosuksiparilleen.

”Se on aika vanha pari, jolla hiihdin täällä kaksi vuotta sitten voiton ja olen päässyt aika monta kertaa pallille. Se vaatii tällaisen skandinaavisen kelin. Planicassa tosin voitin myös sillä parilla.”

Kauden aikaisempiin tapahtumiin verrattuna kisan suurin suomalainen onnistuja oli Johanna Matintalo, joka sivusi 10. sijallaan uransa parasta mc-saavutusta.

Tähän asti Matintalon kausi oli ollut täynnä pettymyksiä sairastelun takia. Hän muun muassa sairasti tammikuussa influenssan.

”Tämä oli yksi kauden odotetuimpia kisoja. Se miten kausi on mennyt, on alleviivannut tämän tärkeyttä. Olen tosi tyytyväinen, että pystyin hiihtämään hyvin, koska se oli iso tavoite. Tämä oli henkisesti tärkeää, koska on ollut aika raskaita kuukausia. Antaa paljon luottoa tulevaisuuteen”, 23-vuotias Matintalo myhäili.

Kaksi vuotta sitten Matintalo sijoittui Pärmäkosken voittaessa Lahdessa niin ikään kymmenenneksi.

”Koen tämän paremmaksi suoritukseksi.”

Lahti: Maastohiihdon maailmancup:

Naiset, 10 km (p): 1) Therese Johaug Norja 23.53,3, 2) Ebba Andersson Ruotsi jäljessä 3,4 sekuntia, 3) Krista Pärmäkoski Suomi –11,8, 4) Frida Karlsson Ruotsi –21,9, 5) Ingvild Flugstad Östberg Norja –25,0, 6) Natalia Neprjajeva Venäjä –31,2, 7) Heidi Weng Norja –34,9, 8) Katharina Hennig Saksa –43,1, 9) Astrid Uhrenholdt Jacobsen Norja –55,8, 10) Johanna Matintalo Suomi –56,3,

...muut suomalaiset: 13) Kerttu Niskanen –1.03,3, 15) Laura Mononen –1.13,6, 18) Anne Kyllönen –1.21,9, 25) Susanna Saapunki –1.53,7, 27) Jasmi Joensuu –2.13,9, 29) Katri Lylynperä –2.16,3, 32) Vilma Nissinen –2.24,7, 42) Marjaana Pitkänen 3.05,4, 43) Katariina Lonka –3.18,4, 46) Maaret Pajunoja –3.40,1, 47) Andrea Julin –3.45,5, 49) Petra Torvinen –4.28,5, 50) Julia Hager –4.38,1.

Norjan hiihtotähti Therese Johaug pesi lattiat ja ikkunat Lahden huoneistohotellissa: ”Pyyhe ei ollut valkoinen sen jälkeen”

Heikki Korpela muutti Norjaan tullakseen paremmaksi hiihtäjäksi – nyt hän on nähnyt, mihin hiihdon mahti­maan valtava menestys perustuu

Sami Jauhojärvi kertoo, miksi Lahden MM-stadionin J-mutka on ollut niin vaikea paikka

Lahden J-mutka helpottuu vähitellen