Jalkapallon Super Cupin loppuottelu pelataan Olympiastadionilla 2022 - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Olympiastadion

Jalkapallon Super Cupin loppuottelu pelataan Olympiastadionilla 2022

Viime vuonna Liverpool ja Chelsea kohtasivat Super Cupissa.

Liverpoolin maalivahti Adrian nosti Super Cupin voittopokaalin Istanbulissa viime kesänä. Kuva: Murad Sezer / REUTERS

Julkaistu: 2.3. 16:07, Päivitetty 2.3. 18:36

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on jakanut vuoden 2022 arvo-otteluiden pitopaikat ja Super Cupin finaali pelataan Helsingin uusitulla olympiastadionilla, kertoi UEFA verkkosivuillaan.

Palloliitolla on ollut strategiassaan hakea suuria finaaleja Suomeen, ja nyt Olympiastadionin remontin valmistuessa Super Cupin finaali kruunaa hankkeen.

”Kyllä tämä sopii siihen henkeen, kun paljon puhutaan jalkapallosta ja on hyviä uutisia lajista”, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoi HS:lle UEFA:n kokouksesta Amsterdamista. ”On taas mitä odottaa kesällä 2022.”

”Näen, että se on kaikille jalkapallon kannattajille ja katsojille hieno tapahtuma.”

Super Cupissa kohtaavat voittajat Mestarien liigasta ja Eurooppa liigasta. Se tarkoittaa, että Olympiastadionille tulevat vanhan mantereen huippuseurat ja heidän faninsa.

Casagrande ei vielä tiennyt, millaisella jakaumalla pääsyliput myydään, mutta uskoi lippuja jäävän tarjolle myös suomalaisille katsojille.

”UEFA kantaa päävastuun järjestelyistä, mutta meille tulee oma paikallinen kisaorganisaatio.”

Palloliitto haki Super Cupia ensin vuodelle 2021, mutta se tapahtuma pelataan Pohjois-Irlannin Belfastissa.

”Pohjois-Irlanti oli siinä tilanteessa, että olivat hakeneet niin monta kertaa eivätkä olleet saaneet. Siellä oli painetta heille ja me olimme ensikertalaisia silloin.”

”Tämän vuoden päätöstä varten oli hyvä, että meillä oli viimekertainen hakemus. Se oli hyvä taustalla.”

Palloliiton edesmennyt pääsihteeri Pertti Alaja puhui jo vuosikymmeniä sitten suuren euro-ottelun pelaamisesta Suomessa. Hänen tiiminsä oli hakemassa Suomeen jalkapallon EM-lopputurnausta 2008, jolloin kisat olisi jaettu Pohjoismaiden kesken. Tuon vuoden turnaus meni Itävallalle ja Sveitsille, mutta projektit etenivät askel kerrallaan.

”Tämä on komea juttu Stadionille ja Suomelle”, Olympiastadionin historiakirjaa viimeistelevä Erkki Alaja sanoi.

Isoja askeleita kohti kansainvälisyyttä olivat alle 17-vuotiaiden MM-kisat vuonna 2003, naisten EM-lopputurnaus 2009 ja alle 19-vuotiaiden EM-turnaus Vaasassa ja Seinäjoella 2018.

”Kansainvälisyys pitää virkeänä ja seuraava jota haetaan ovat naisten MM-kisat yhteispohjoismaisena projektina todennäköisesti 2027”, Casagrande sanoi.

Olympiastadionin remontti on laittanut hakemukset jäihin viime vuosilta, mutta tänä vuonna valmistuva suurhanke takaa vaadittavat olosuhteet suurelle jalkapallojuhlalle.

”Meille on ollut iso etu, kun hakemusta on tehty, että olemme pystyneet argumentoimaan lähes 300 miljoonan remontista, jonka kaupunki ja maa ovat tehneet Stadionille. Kattojärjestöt kuten UEFA ja Fifa näkevät, että kun paikkoihin investoidaan, niihin tuodaan myös sisältöä.”

Viime vuonna vastaavassa ottelussa kohtasivat Liverpool Mestarien liigan voittajana Chelsean, joka valtasi Eurooppa cupin. Liverpool voitti ottelun lopulta rangaistuspotkukilpailun jälkeen 3–2.

Super Cupin loppuottelu pelataan aina perinteisesti elokuussa ennen eurooppalaisen jalkapallokauden alkua. Tänä vuonna Super Cup pelataan 12. elokuuta Portugalin Portossa Estádio do Dragãolla, joka oli EM-turnauksen näyttämönä vuonna 2004.