Vermo suututti keppihevosharrastajat, omi harrastajien mielestä keppihevosten MM-kilpailut: ”Olemmeko vain vitsi teille?” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Keppihevoset

Vermo suututti keppihevosharrastajat, omi harrastajien mielestä keppihevosten MM-kilpailut: ”Olemmeko vain vitsi teille?”

Vermo aikoo järjestää keppihevosurheilun MM-kilpailut heinäkuussa. Keppihevosharrastajien mukaan Vermo haluaa hyödyntää ilmaiseksi harrastajien työtä ilman oikeaa ymmärrystä lajista.

Pekka Häyhä johtaa Vermon ravirataa. Kuva: Rio Gandara / HS

Julkaistu: 2.3. 17:44, Päivitetty 3.3. 8:34

”Todella turhauttavaa.”

”Vermo, olemmeko vain vitsi teille?”

”Ihan uskomatonta, että vielä vuonna 2020 täytyy taistella siitä, onko keppihevosharrastus oma lajinsa vai jonkun muun lajin sivuviihdettä.”

Keppihevosharrastajat ovat tällä hetkellä vihaisia ja julkaisevat sosiaaliseen mediaan viestejä tunnisteella #vääräMM.

Suuttumus sai alkunsa, kun Vermon ravirata eli nykyinen Vermo Areena ilmoitti järjestävänsä ensimmäiset keppihevosurheilun maailmanmestaruudet heinäkuussa ponikuninkuusravien yhteydessä.

Keppihevosurheilua edustaa Suomessa Suomen Keppihevosharrastajat -yhdistys. Laji pohjautuu siihen, että harrastajat ovat järjestäytyneet itse ja vastaavat lajin edistämisestä, koulutuksesta ja kilpailuista.

Yhdistyksen rahastonhoitaja ja keppihevosten SM-kilpailujen tuottaja Heidi Boström-Vesola sanoo, että Vermo otti yhdistykseen yhteyttä viime kesän lopulla ja ilmoitti järjestävänsä MM-kilpailut.

”Kilpailut tulivat meille ilmoitusasiana, että Vermossa on kaikki valmiina ja he aikovat viedä lajin nyt maailmalle. Ilmoitimme, ettemme voi hyväksyä tällaista toimintaa. Se on nuorten työn halveeraamista.

Sanoin monta kertaa Vermolle, että älkää tehkö tätä näin, saatte niskaanne 10 000 vihaista keppihevosharrastajaa Suomessa ja saman verran ulkomailla”, Boström-Vesola sanoo.

Vermo Areenan toimitusjohtaja Heikki Häyhä on tilanteesta kummissaan. Hänen mukaansa Vermo lähetti elokuun lopussa yhdistykselle sähköpostia, jossa ehdotettiin harrastajille yhteistyötä kilpailujen järjestämiseksi.

”Missään vaiheessa emme saaneet viestiä, ettei kilpailuita olisi voinut heidän mielestään järjestää”, Häyhä sanoo.

Vermon ravirata on Suomen tärkein ravirata. Graeceful Swampin (nro 6) ohjastaja Ari Moilanen vei täpärästi voiton Suuressa suomalaisessa Derbyssa viime elokuussa, Kuva: Juhani Niiranen / HS

Häyhä kertoo saaneensa viikonlopun aikana useita vihaisia viestejä MM-kilpailuihin liittyen.

”Mielestämme Ponikuninkuusravit olisi ainutlaatuinen tilanne järjestää lasten ja nuorten superviikonloppu, jossa keppihevosurheilun MM-kilpailut ovat päätapahtuma.”

Häyhän mukaan Vermo haluaa laajentaa tapahtumatarjontaa muihin lajeihin ravien lisäksi. Keppihevosharrastus on näistä yksi.

”En näe mitään pahaa siinä, että eri urheilulajit markkinoivat toisiaan. Meille tärkeintä on saada lapset ja nuoret liikkumaan. Keppihevosharrastus edistää tätä erinomaisesti.”

Keppihevosharrastajien mielestä Vermo halusi ennen kaikkea, että yhdistys ja lajin harrastajat mainostaisivat kilpailuja. Aidosta yhteistyöstä ei heistä missään vaiheessa ollut kyse.

”Yksittäisillä harrastajillamme voi olla 20 000 seuraajaa. Vermo olisi halunnut hyödyntää näitä kanavia ilmaiseksi”, Heidi Boström-Vesola sanoo.

Suuttumusta harrastajissa on herättänyt erityisesti se, että Vermo rekisteröi itselleen keppihevosten MM-kilpailut. Kukaan muu rekisteröinnin voimassaolon aikana voi järjestää MM-kilpailuja.

”Miksi heidän piti rekisteröidä juuri MM-kilpailut eikä esimerkiksi vaikka keppihevosten Vermo-mestaruuksia?” Heidi Boström-Vesola ihmettelee.

Heikki Häyhä sanoo, että Vermo halusi rekisteröidä kilpailut Suomeen, jotta kilpailua ei menetetä maailmalle.

”Kyllähän kaikkien etu on, että lajin kilpailut säilyvät Suomessa”, Häyhä sanoo.

Keppihevosharrastajien mukaan Vermon kilpailujärjestelyissä näkyy myös se, ettei yritys ymmärrä tarpeeksi lajin luonteesta eikä vaatimuksista.

Heidi Boström-Vesola huomauttaa, että SM-kilpailut järjestetään 15 000 neliön hallissa, joka ruuhkautuu 3 000 kilpailijasta.

”Vermolla on käytössään yksi ulkokenttä. Jos sataa, kilpailut pidetään jossain käytävällä. Olemme todenneet monta kertaa, että laji on niin iso, ettei se voi olla jonkin muun hevoskilpailun oheisohjelmaa.”

Heikki Häyhä kiistää tämän. Kilpailuille on käytössä 1 600 neliön ulkoareena. Kilpailujen muu toiminta tapahtuu Vermon muissa tiloissa.

”Kilpailut on tarkoitus olla aito ulkourheilutapahtuma, jolloin käytössä ovat kaikki Vermon 25 hehtaaria. Rankkasateen sattuessa kilpailut keskeytetään siksi aikaa. Me olemme kansainvälinen kilpailujärjestäjä ja pystymme markkinoimaan ja vastaamaan ammattitaitoisesti kansainvälisistä kilpailuista myös keppihevosurheilun kohdalla.”

Uusi johtaja Heikki Häyhä haluaa tehdä Vermon raviradasta modernin vapaa-ajankeskuksen: ”Tarvitaan piristysruiske”