Jalkapallon EM-kisat on siirretty koronaviruspandemian takia ensi vuoteen – ”Tämä oli harkittu parhaaksi vaihtoehdoksi”

EM-turnauksen siirtäminen vuodella teki samalla myös tulevalle kesälle tilaa, jotta kansalliset liigat ja eurooppalaiset seurajoukkuekilpailut voivat pelata silloin nyt keskeytyksissä olevat sarjakautensa mahdollisesti loppuun, mikäli se on mahdollista kussakin maassa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen, Huuhkajien urakka EM-turnauksessa siirtyi vuodella eteenpäin.

17.3.2020 14:34 | Päivitetty 17.3.2020 18:04

Jalkapallon EM-turnaus 2020 on siirretty ensi vuoden kesälle koronaviruspandemian takia. Päätös syntyi tiistaina iltapäivällä, kun Euroopan jalkapalloliiton Uefan johto ja eri maiden jalkapalloliittojen johtajat pitivät puhelinkokouksensa. Asiasta twiittasi ensin Norjan jalkapalloliitto, ja myöhemmin Uefa vahvisti tiedon.

EM-turnaus pelataan 11.6.–11.7. kesällä 2021.

”Kaikkien asianosaisten terveys on tärkein asia ja myös olla aiheuttamatta tarpeetonta painetta kansallisille terveyspalveluille”, Uefa sanoi tiedotteessaan.

EM-turnauksen siirtäminen vuodella teki samalla myös tulevalle kesälle tilaa, jotta kansalliset liigat ja eurooppalaiset seurajoukkuekilpailut voivat pelata silloin nyt keskeytyksissä olevat sarjakautensa mahdollisesti loppuun, mikäli se on mahdollista kussakin maassa. Se riippuu myös siitä, miten matkustusrajoituksia mahdollisesti höllennetään myöhemmin.

Suurin osa Euroopan jalkapallosarjoista on keskeytettynä tällä haavaa, kun jalkapallo on kohdannut suurimmat vaikeudet modernin jalkapallon aikana. Uefa on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on luoda uusi ottelukalenteri, joka tähtäisi sarjojen ja kilpailuiden pelaamiseen loppuun.

Kisoihin pääsevistä 24 maasta 20 maata on selviytynyt kisoihin, mutta neljä maata pääsee vielä turnaukseen myöhemmin pelattavista Kansojen liigan pudotuspeleistä eli yksinkertaisista välierä- ja finaaliotteluista. Uefan mukaan ne pelattaisiin kesäkuussa.

Turnauksen muoto ei muutu. Kesällä 2021 EM-turnaus pelataan samalla lohkojaolla 12 kisakaupungissa ympäri Eurooppaa.

Suomen Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mukaan päätös oli yksimielinen kokouksessa, johon osallistuivat 55 eurooppalaista kansallista jalkapalloliittoa ja Uefan johto.

”Sitä päätöstä ja erilaisia skenaarioita oli valmisteltu huolellisesti. Siltä pohjalta oli helppo jäsenmaiden yhtyä esitykseen. Päätöksen teki sitten Uefan hallitus”, Lahti sanoi.

Lahden mukaan kokouksessa ei ollut esillä muuta vaihtoehtoa kuin kisojen siirtäminen vuodella.

”Tämä oli harkittu parhaaksi vaihtoehdoksi esittää jäsenmaille. Päätös on hyvä ja ymmärrettävä. 12 kisakaupungille päätös oli helppo, kun nyt vain siirrettiin kisoja tarkalleen vuodella eteenpäin. Samat järjestävät kaupungit ja samat lohkot”, Lahti sanoi.

Lahden mukaan päätöksen taustalla oli varmasti se, että eurooppalaiset liigat ja eurooppalaiset seurajoukkuekilpailut pyritään pelaamaan kesällä loppuun.

”Se oli myös selvää, että tyhjille katsomoille kisoja ei haluttu pelata. Ehkä vuodella lykkääminen oli varmin tapa varmistaa, että EM-turnaus pelataan.”

Lahti toteaa, että kisojen siirtäminen ei ole ilmaista ja siitä ”Uefa joutuu jotakin maksamaan”. Lahti arvelee, että kuluissa puhutaan sadoista miljoonista.

”Voi olla, että joudumme tinkimään omasta osuudestamme tulevista tuotoista.”

Lahti näkee miesten jalkapallomaajoukkueen Huuhkajien näkökulmasta päätöksessä myös positiivisia puolia.

”Jos ajatellaan syksyn Kansojen liigaa, varmasti Huuhkajat kiinnostaa silloin. Ne ovat silloin EM-turnaukseen valmistavia otteluita, joissa Rivellä [päävalmentaja Markku Kanerva] on mahdollisuus katsastaa uusia pelaajia joukkueeseen. Yleisön kannalta voidaan nähdä jotain positiivistakin.”

Suomen Palloliitto oli ehtinyt palkata osa-aikaisia ja määräaikaisia työntekijöitä kesän 2020 EM-turnausta varten, kun Huuhkajat selvisi ensimmäistä kertaa arvokisoihin. Siitä tulee Lahden mukaan vähän kustannuksia.

”Toisaalta kaikki tehty työ on hyödynnettävissä sitten ensi vuonna.”

Siitä ei ole vielä tietoa, saako Suomen Palloliitto pitää maajoukkueelle valitut majoituspaikat ensi kesänä.

”En usko, että siinä tulee suuria muutoksia. Toivon niin.”

Lahden mukaan kokouksessa ei puhuttu kannattajien turnaukseen ostamista lipuista. Hän uskoi, että siihen asiaan Uefa ottaa kantaa lähiaikoina.

Euroopan jalkapalloa koskevia kriittisiä puhelinkokouksia pidettiin kaikkiaan kolme. Ensin Uefan puheenjohtaja Aleksander Ceferin johti kokousta, johon osallistui Euroopan seurojen liitto ECA, joka edustaa yhteensä 250 seuraa, joihin lukeutuvat kaikki Valioliigan tärkeimmät seurat ja Euroopan liigojen järjestö.

Toiseen puhelinkokoukseen osallistuivat 55 eurooppalaista kansallista jalkapalloliittoa. Kolmas puhelinkokous oli Uefan johtokunnalle, joka teki lopullisesti päätökset esityksistä.

Juttu täydentyy.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat