Tennistunti on lääkärin ja kielen­kääntäjän henki­reikä, kun lähes kaikki liikunta­paikat on suljettu: ”En näe tässä riskiä” - Urheilu | HS.fi

Tennistunti on lääkärin ja kielen­kääntäjän henki­reikä, kun lähes kaikki liikunta­paikat on suljettu: ”En näe tässä riskiä”

Heidi Blanzille ja Inessa Watsonille oli helppo päätös lähteä pelaaman tennistä Talin halliin, vaikka poikkeusolot näkyvät hallin sisällä ja erityisesti ulkona. Myös tennisammattilaiset Otto Virtanen ja Henri Laaksonen saavat jatkaa toistaiseksi harjoitteluaan.

Inessa Watson (vas.) ja Heidi Blanz korvasivat pelin jälkeisen kättelyn nyrkkikosketuksella.­

20.3.2020 2:00 | Päivitetty 20.3.2020 17:21

Talin tenniskeskuksessa näkee heti, että kaikki ei ole niin kuin ennen.

Tennispallojen ääniä kuuluu, heti ensimmäisellä kentällä on valmennus menossa, mutta puolet kentistä ammottaa tyhjillään.

Yleensä aamupäivisin Talissa jokainen kenttä on varattu, nelinpelit useimmilla käynnissä.

Pukuhuoneiden ovet on avattu ja laskettu verho oviaukon eteen, ettei kahvoihin tai muihin pintoihin tarvitse koskea. Yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville on annettu ohjeistus välttää pelaamista.

Valtioneuvoston päätökset sulkivat kunnalliset uimahallit, jäähallit ja monet muut liikuntapaikat, mutta monet tenniskeskukset soveltavat valtion suositusta hieman toisin.

”Pidämme auki toistaiseksi ja seuraamme tilannetta päivittäin”, Talin toimitusjohtaja Pekka Mäkelä sanoo.

”Täällä on tilaa, eikä ole lähipelaamista.”

Toimitusjohtaja Pekka Mäkelä on pitänyt Talin tenniskeskuksen ovet auki kuntoilijoille koronasta huolimatta.­

Kentällä numero 14 Heidi Blanz ja Inessa Watson pelaavat tiukkaa ottelua. Harrastajien taso paljastaa, että kentällä on käyty ennenkin, eikä koronaviruspandemia ole nielaissut pelihaluja.

”Tätä ei voi sanoa ryhmäliikunnaksi”, Blanz sanoo tiukan pelivuoron jälkeen.

Molemmille naisille oli helppo päätös tulla pelaamaan, vaikka poikkeusolot näkyvät hallin sisällä ja erityisesti ulkona.

Liikenne on lähes olematonta, ja hallin parkkipaikoilla riittää tilaa.

”Me oikein toivoimme, että tämä paikka olisi auki”, Watson sanoo. Hän on toiminut ambulanssilääkärinä Moskovassa ja tuntee sitä kautta terveydenhoitoalaa.

”Kun ei ole enää mitään muuta liikuntaa, ja kaikki on lopetettu, tämä on sellainen henkireikä ulkoilun lisäksi”, Blanz sanoo. Kielenkääntäjänä hän pystyy pelaamaan päivällä, kun muutenkin arki keskittyy etätyöhön.

Tenniksessä kaksi tai neljä pelaajaa hikoilee 600 neliömetrin alueella, ja vain pallo yhdistää heidät toisiinsa. Silti koronariski voi piillä missä vain.

”En näe tässä riskiä, kun minulla ei ole vanhempia henkilöitä, keiden luona kävisin ja voisin aiheuttaa heille jotain”, Blanz sanoo. ”Ainahan pieni riski on olemassa, mutta minusta tuntuu, että se olisi muuallakin.”

Watson kääntää entisenä ambulanssilääkärinä asian toisinpäin. Hän korostaa perusterveyden ylläpitämistä liikunnan avulla.

”Jos on vähän huono olo, ei pidä tulla”, Watson sanoo. ”Mielestäni on hyvä jatkaa ihan tavallista elämää niin paljon kuin voi. Pestä vain kädet useammin.”

Talissa kehotetaan käyttämään pukuhuoneita ainoastaan pakkotilanteessa. Sinne ei haluta ruuhkia pelivuorojen vaihtuessa.

”Eihän pukkareissa ole pakko vierailla ollenkaan, ehkä sekin auttaa vähän”, Blanz sanoo.

Pukuhuoneiden ovet oli avattu ja niiden eteen oli viritetty verhoja, ettei pelaajien tarvitsisi koskea ovenkahvoihin.­

On ihmisiä joiden on melkeinpä mahdotonta ajatella liikuntaa muualla kuin ulkona, kun rajoitteet ovat käytössä.

Tuleeko pelaamisesta tällaisina aikoina niin sanottu rikkuriolo?

”Voisi varmaan tulla, mutta minulla ei ole sellaista oloa. En nyt suostu ottamaan tästä huonoa omaatuntoa”, Blanz sanoo.

Maailmanlaajuiset rajoitteet pysäyttivät myös ammattilaistenniksen, mutta toistaiseksi Tali tarjoaa mahdollisuuden työkseen pelaaville.

Nuorisotähtiin kuuluva Otto Virtanen harjoittelee Sveitsiä edustavan Henri Laaksosen kanssa, ja pallo saa totisesti vauhtia.

Virtanen ehti Meksikossa pelatusta Davis Cupista kotiin juuri ennen kuin matkustukseen liittyvät karanteenit alkoivat.

”On tämä tärkeää, että pääsee harjoittelemaan, mutta kun astuu hallista ulos, on hiljaista joka paikassa”, Virtanen sanoo. ”Toivottavasti pääsemme jatkossakin.”

”Pitää vaan järkevästi rakentaa tälle taukojaksolle harjoittelut, ettei alussa treenaa liian lujaa.”

Otto Virtanen arvelee, että pitkä kilpailutauko saattaa olla aika raskas pala joillekin­

Virtanen sanoo, että lajiharjoittelun oheen kuuluvat yhteiset kuntotreenit, jumpat ja kaikki muut yhteiset tapahtumat on jätetty pois.

”En tiedä, miten kaikki pelaajat ottavat tämän henkisesti. Saattaa olla aika raskas pala joillekin”, Virtanen sanoo kilpailutauosta, joka venyy varmasti kesäkuun alkuun.

Laaksosen piti harjoitella kilpailutauon aikana Prahassa, mutta suosittu turistikaupunki on täysin kiinni. Ulkona ei saa liikkua, ja kaikki urheilupaikat on suljettu. Tšekkiläinen valmentaja David Pultr jäi Prahaan, kun ei ole varmuutta, pääsisikö hän enää Suomesta takaisin.

”Ei voi olla kolmea kuukautta treenaamatta”, Laaksonen sanoo.

”Toivottavasti olisi jossain kunnossa, jos kesäkuun alussa päästään pelaamaan kisoja. Nyt on hyvää aikaa laittaa kroppaa kuntoon, kun viime vuosi oli tosi vaikea.”

Talin, Taivallahden, Myllypuron ja Esport centerin ohella kymmenkunta hallia pääkaupunkiseudulla pitää ovensa avoinna toistaiseksi.

Ohjeistusta miesten pukuhuoneen ovessa.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat