Suomen Hiihtoliitto aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut: säästötavoite yli 600 000 euroa - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Hiihto

Suomen Hiihtoliitto aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut: säästötavoite yli 600 000 euroa

Koronavirus, siirtynyt maailmancupin mäkikisa ja epävakaa sponsoritilanne johtivat karuun tilanteeseen.

Iivo Niskanen voitti 15 kilometrin perinteisen maailmanmestaruuden Lahdessa vuonna 2017. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 20.3. 18:54, Päivitetty 20.3. 20:04

Karut talousuutiset suomalaisesta urheilusta saivat jatkoa perjantai-iltana, kun Suomen Hiihtoliitto ilmoitti aloittavansa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Ne koskevat myös liiton omistaman kaupallisen yhtiön Nordic Ski Finland oy:n henkilöstöä.

Neuvottelujen taustalla ovat käynnissä olevan tilikauden aikana syntyneet taloudelliset haasteet ja koronaviruspandemian aiheuttama epävakaa kumppanitilanne.

Niiden seurauksen Hiihtoliiton maksuvalmius ja sen kautta koko toiminta on vaarassa jo lähikuukausina.

Hiihtoliiton rahoitus perustuu suurelta osin vahvaan yhteistyökumppanien rahoitukseen

”Koronaviruspandemian vuoksi tilanne on nyt kuitenkin epävakaa monien yritysten kärsiessä suurista tulonmenetyksistä”, Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen sanoo tiedotteessa.

Kuluvalla kaudella ensimmäinen takaisku oli Rukan maailmancupin mäkikisan peruutus ja siirto Lahteen, joka aiheutti tulonmenetyksiä.

Yt-neuvottelujen säästötavoite on tämän hetken tiedon mukaan Suomen Hiihtoliiton osalta 450 000 euroa ja Nordic Ski Finland Oy:n osalta 110 000 euroa.

Näin säästötavoite on yhteensä 610 000 euroa.

”Nopealla reagoinnilla haluamme minimoida vahingot, turvata ydintoiminnot, mutta myös optimoida toimintaamme tulevan kauden suunnittelussa”, Hämäläinen sanoo.

Yhteistoimintaneuvottelut käydään torstaina 26. maaliskuuta alkaen. Toimenpiteistä tiedotetaan neuvottelujen päätyttyä.

Hiihtoliiton talous notkahti pahasti vuoden 2001 Lahden MM-hiihtojen dopingkäryjen jälkeen. Sen jälkeen liitto sai taloutensa vähitellen takaisin kuntoon.

Vuoden 2017 MM-kisat Lahdessa toivat liitolle miljoonatappiot, vaikka kisat muuten onnistuivat hyvin.

Lahden tappioiden jälkeen liiton kaudet olivat vahvasti plusmerkkiset. Kaudella 2017–2018 liiton talous oli 450 000 euroa plussalla ja kaudella 2018–2019 plussaa oli 300 000 euroa.

Sen jälkeen liiton taloudellinen syöksykierre on ollut raju.