Koronavirus tarjoaa näkyvyyttä elektroniselle urheilulle: ”Tämä on makea mahdollisuus” - Urheilu | HS.fi

Koronavirus tarjoaa näkyvyyttä elektroniselle urheilulle: ”Tämä on makea mahdollisuus”

Suomen Counter-Strike-joukkueista ENCE pelaa tällä hetkellä Helsingistä käsin, kun taas HAVUn pelaajat ovat linnoittautuneet Airbnb-asuntoihin Los Angelesissa.

Miikka ”suNny” Kemppi ja muu Encen joukkue pelaa Helsingin toimistolta käsin. Kuva vuodelta 2019.­

22.3.2020 16:43

Koronaviruspandemia on seisauttanut käytännössä koko urheilumaailman, mutta elektronisessa urheilussa kisatoiminta jatkuu muutamista töyssyistä huolimatta.

Pandemia on perunut turnauksia tai siirtänyt ne online-muodossa pelattaviksi, kun nykypäivänä käytännössä kaikki huipputurnaukset pelataan siten, että pelaajat ja joukkueet ovat paikan päällä samalla areenalla tai studiotilassa.

Counter-Strike: Global Offensive -ammuntapelin suomalainen lippulaiva Ence pelaa tällä hetkellä arvostettua ESL Pro League -turnausta Helsingissä sijaitsevasta toimistostaan käsin, kun alun perin Maltalle ja Denveriin suunniteltu turnaus muutettiin online-turnaukseksi.

Encen toimitusjohtaja Mika Kuusisto korostaa, että terveys ja turvallisuus ovat tärkeimpiä. Hän kuitenkin näkee e-urheilulle tilanteessa myös suuren mahdollisuuden. Ihmisten viihdenälän tyydyttämisessä kilpapeliala on tällä hetkellä paraatipaikalla.

”ESL on raportoinut rikkoneensa katsojaennätyksiä tämän viikon aikana, eikä näissä luvuissa näy hirveästi lineaaritv:n lukemia. Esimerkiksi Saksassa Sport1-kanava näyttää Pro Leagueta, koska ei ole muuta live-urheilua näytettävänä”, Kuusisto kertoo.

”Encessä me pyrimme luomaan nyt enemmän sisältöä. Tämä on makea mahdollisuus.”

Elektronisen urheilun joukkueet eivät ole aivan etulinjassa, kun aletaan mitata koronaviruksen aiheuttamia taloudellisia tappioita, mutta kilpapelimaailmakaan tuskin välttyy haasteilta.

Yhteistyökumppanien, esimerkiksi laitevalmistajien, tilanne vaikuttaa suoraan pelitiimeihin. Kuusisto povaa, että e-urheilussakin kolisee, jos nykyinen tilanne jatkuu kuukausia.

”On ollut rajujakin arvioita, että paljon organisaatioita tulee kaatumaan. Se johtuu siitä, että kumppanitulot ovat tärkeimmässä roolissa monella organisaatiolla.”

”Me emme ole rakentaneet sijoittajien rahalla, vaan omalla riskillä ja tekeminen on siten kestävää. Siinä mielessä olemme onnellisessa asemassa”, Kuusisto taustoittaa Encen tilannetta.

Counter-Striken turnauskalenteri myllääntyy todennäköisesti vielä uusiksi tulevina kuukausina. Liipaisimella on esimerkiksi Brasiliassa toukokuussa järjestettävä pelin major-turnaus.

”Oma henkilökohtainen näkemys on, että isoja asioita pitää tapahtua, jos siellä halutaan pelata. Siihen on niin vähän aikaa”, Kuusisto pohtii.

Los Angelesissa pelattavaa Counter-Striken uutta Flashpoint-liigaa ehdittiin pelata muutaman päivän ajan normaalisti studiolta käsin, kunnes koronarajoitukset iskivät ja siirsivät turnauksen netin kautta pelattavaksi.

Mukana turnauksessa on myös Suomen kakkosjoukkue Havu Gaming, joka pelaa loput ottelunsa omista Airbnb-asunnoistaan.

”Tuotannossa pyöri noin 50 tyyppiä ja sitten vielä joukkueet. Päätettiin, että on jokaiselle turvallisempaa pelata omista asunnoista käsin”, Havun valmentaja ja entinen ammattipelaaja Taneli Veikkola kuvailee tilannetta Kaliforniasta, jossa ihmisten liikkumista on rajoitettu.

Flashpointin miljoonaturnaus on yli viisi viikkoa kestävä rupeama, joten jo valmiiksi oli selvää, että Havu palaa Suomeen vasta huhtikuussa. Turnausjärjestäjä on luvannut, että joukkueet pääsevät aikanaan kotimaihinsa, ja tarjoaa joukkueille ruokatoimitukset jokaisena päivänä.

Veikkolan mukaan netissä pelattavissa otteluissa voi tapahtua ”ihan mitä vain” verrattuna normaaliin turnausympäristöön.

”Pelaajat pelaavat paljon rennommin, kokeilevat uusia juttuja ja tekevät asioita, joita eivät tekisi stressaavammassa turnausympäristössä. Se muuttaa tuloksia aika paljon.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat