”Ei saa olla mitään epäilyksiä tai riskiä”: Suomen olympiakomitealla selkeä näkemys Tokion kisoista - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Olympialaiset

”Ei saa olla mitään epäilyksiä tai riskiä”: Suomen olympiakomitealla selkeä näkemys Tokion kisoista

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan olympialaisia pitää siirtää heti kerralla niin paljon eteenpäin, että kisat voidaan järjestää varmasti turvallisesti.

Suomen olympiakomitean huippu-urheilujohtajan Mika Lehtimäen mukaan Tokion olympialaiset olisi syytä siirtää parempaan ajankohtaan.

Julkaistu: 23.3. 12:52, Päivitetty 23.3. 15:13

Tokion olympialaisten järjestäminen heinä-elokuun vaiheessa on erittäin epätodennäköistä. Näin arvioi Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on vältellyt viime päiviin asti puhumasta kisojen siirtämisestä, vaikka koronaviruspandemian leviäminen on jatkunut voimakkaana eri puolilla maailmaa.

Maanantaina Japanin pääministeri Shinzo Abe kuitenkin myönsi, että kisojen lykkääminen on mahdollista urheilijoilta tulleen kritiikin takia. Esimerkiksi Kanada on ilmoittanut, että se ei aio lähettää joukkuetta Tokioon.

Monissa maissa urheilijat eivät pysty harjoittelemaan normaalisti koronavirustilanteen takia, vaikka kisoihin on aikaa enää neljä kuukautta ja iso osa kisavalinnoista on tekemättä.

Lehtimäen mukaan painavin syy kisojen siirtämiseen on terveys, ei pelkästään urheilijoiden, vaan myös toimitsijoiden, kisayleisön ja kaikkien muiden.

Olympialaiset keräävät pelkästään yli 10 000 urheilijaa ja moninkertaisen määrän kisaturisteja eri puolilta maailmaa yhteen paikkaan. Maailman suurin urheilujuhla ei saa olla tapahtuma, joka edistää koronaviruksen leviämistä.

”Pitää olla ehdottomasti tilanne, jossa koronaviruksen suhteen ei ole mitään kysymysmerkkejä, epäilyksiä tai riskiä. Minun kuten aika monenkin tulkinta on, että neljän kuukauden aikana sellaiseen tilanteeseen tuskin päästään”, Lehtimäki sanoo.

”Tällä hetkellä puhutaan globaalista ihmisten hyvinvoinnista, ja urheilumaailman pitää pystyä kantamaan siinä vastuunsa.”

Isossa kuvassa pienempi mutta urheilun sisällön kannalta painava asia on yhdenvertaisuuden toteutuminen eri maista ja maanosista tulevien urheilijoiden välillä.

Esimerkiksi Euroopassa huippu-urheilu on pysähdyksissä, ja monissa maissa liikkumista on rajoitettu vakavan sairaustilanteen takia.

Tällaisissa oloissa täysipainoinen valmistautuminen kenties koko uran päätavoitteeseen on urheilijan näkökulmasta mahdotonta.

”Urheilijoilla on paine pitää katse pallossa, niin kauan kuin kisat odottavat, vaikka tällä hetkellä olisi varmasti muutakin ajateltavaa. Se on inhimillinen seikka urheilijoiden osalta.”

Oman ongelmansa olympialaisten aikatauluun tuo se, että liki puolet urheilijavalinnoista on tekemättä, koska karsintakisoja on jouduttu perumaan koronaviruksen takia ainakin toukokuuhun asti.

Mikäli olympialaiset kuitenkin järjestettäisiin heinä-elokuun vaihteessa aiemmin suunnitellun mukaisesti, monet kisavalinnat jouduttaisiin tekemään vanhojen kisanäyttöjen perusteella.

”Tuloksia jouduttaisiin kaivamaan historiasta, ja vaikka valinnat tehtäisiin urheilullisin perustein, se ei olisi siltikään sovittu tapa ja aiheuttaisi eriarvoisuutta. Tämäkin voidaan välttää siirtämällä kisoja ja karsimalla myöhemmin siten kun on sovittu.”

Kolmas olympialaisten siirtoa puolustava tekijä on dopingkontrolli.

”Koronaviruksen takia määrätyt liikkumiskiellot eri maissa koskevat myös testaajia. Se jättää mahdollisuuksia väärinkäytöksille.”

Lehtimäen mukaan olympialaisten uusi ajankohta pitää tehdä terveydenhuollon asiantuntijoiden näkemysten perusteella.

Hän ei ota kantaa, voidaanko kisat järjestää myöhemmin syksyllä, vai pitäisikö niitä siirtää saman tien vuodella eteenpäin seuraavaan kesään.

”Olympialaisia pitää siirtää heti kerralla sen verran paljon, että uuden ajankohdan kanssa ei tarvitse spekuloida, ja kisat voidaan järjestää satavarmasti turvallisesti olympiahengessä.”

KOK ja Japani ovat saaneet kritiikkiä siitä, että ne ovat viivytelleet ja vältelleet keskustelua olympialaisten siirtämisestä. KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi vielä viime viikolla, että kisojen siirtämisestä päättämisellä ei ole kiire.

Sunnuntaina KOK kertoi kuitenkin varaavansa neljä viikkoa päätöksentekoon.

Lehtimäki ymmärtää KOK:n ja kisaorganisaation toimintaa. Hän muistuttaa, että kisojen siirtäminen on valtava hanke, jossa on paljon järjesteltäviä osia.

”Ei ole hyvä Japanin taloudelle tai millekään muullekaan, että ilmoitetaan kisojen siirrosta, mutta ei uudesta ratkaisusta. KOK:n ottama aikalisä on varmasti sitä varten, että tätä ratkaisua pystytään puntaroimaan madollisimman monipuolisesti.”

Olympialaiset|Japanin pääministeri myöntyi: ”Kisojen siirtäminen näyttää ilmeiseltä” – useat maat ovat jo kertoneet Tokio-boikoteista

Olympialaiset|Tokion kisat lähestyvät, mutta edes karsintoja ei voi järjestää: ”Olympialaiset eivät saa olla KOK:n henkselienpaukutusjuhla”

Olympialaiset|Uinnin huippuvalmentaja vaatii olympialaisten perumista ”Antaa hassun kuvan KOK:sta, kun se ei näe faktoja”

Kolumni|Olympialiike elää taas omissa maailmoissaan: Tokion kisat pitäisi siirtää

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat