KOK:n jäsen amerikkalaislehdelle: Tokion olympialaiset siirtyvät - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Olympialaiset

KOK:n jäsen amerikkalaislehdelle: Tokion olympialaiset siirtyvät

Vaikutusvaltaisen Dick Poundin mukaan olympiakisojen siirrosta on päätetty.

Tokion olympialaisten pitäisi alkaa 24. heinäkuuta.

Tokion olympialaisten pitäisi alkaa 24. heinäkuuta. Kuva: ISSEI KATO / Reuters

Julkaistu: 23.3. 20:15

Tokion ensi kesän olympialaiset siirretään koronakriisin takia, todennäköisesti vuoteen 2021.

Näin sanoi maanantai-iltana Suomen aikaa Kansainvälisen olympiakomitean pitkäaikainen jäsen Dick Pound USA Today-lehdelle.

Kanadalaisen Poundin mukaan yksityiskohdista sovitaan seuraavien neljän viikon aikana.

”KOK:n tietojen perusteella siirtämisestä on päätetty. Kisat eivät ala 24. heinäkuuta. Sen verran tiedän”, Pound sanoi USA Todaylle.

Poundia pidetään yhtenä KOK:n vaikutusvaltaisimmista jäsenistä. Hän arvioi, että KOK ilmoittaa pian seuraavista askelista.

”Tämä tapahtuu vaiheittain”, Pound sanoi ja tarkoitti kisojen siirtämisen seurannaisvaikutuksia.

Vaatimukset Tokion kisojen siirtämiseksi ovat voimistuneet rajusti viime päivinä.

Vihdoin maanantaina Japanin pääministeri Shinzo Abe myönsi, että kisojen siirtäminen alkaa näyttää ilmeiseltä. Siihen asti Japanin poliittinen johto oli vakuuttanut, että olympialaiset pidetään alkuperäisen aikataulun mukaan.

Kanada ilmoitti maanantaina ensimmäisenä maana, että se ei aio lähettää joukkuettaan Tokioon kesällä. Maan olympiakomitean mukaan olympialaisia on koronaviruspandemian vuoksi lykättävä.

KOK sanoi sunnuntaina varaavansa neljä viikkoa päätöksentekoon Tokion olympialaisten kohtalosta. Se korosti, ettei kisoja missään tapauksessa olla perumassa.

KOK kertoi arvioivansa yhteistyössä Tokion kisajärjestäjien ja viranomaisten sekä Japanin viranomaisten kanssa virustilanteen ja sen vaikutukset olympialaisiin. Osapuolet kertoivat keskustelevansa myös olympialaisten siirtämismahdollisuudesta.

KOK:ta on painostettu viime päivinä ankarasti. Ainakin Yhdysvaltain yleisurheiluliitto ja uintiliitto, Norjan keskusurheilujärjestö sekä Brasilian olympiakomitea ovat vaatineet kisojen siirtoa loppuvuoteen tai kesään 2021.

Olympialaiset|”Ei saa olla mitään epäilyksiä tai riskiä”: Suomen olympiakomitealla selkeä näkemys Tokion kisoista

Olympialaiset|Japanin pääministeri myöntyi: ”Kisojen siirtäminen näyttää ilmeiseltä” – useat maat ovat jo kertoneet Tokio-boikoteista

Olympialaiset|KOK otti aikalisän Tokion kisojen kohtalosta päättämiseen, päätös kuukauden sisällä

Olympialaiset|Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Emma Terho luottaa siihen, että Tokion olympialaisten kohtalo ratkaistaan ”terveys ehdottomasti” edellä