KOK:n suomalainen markkinointijohtaja: ”Vielä sunnuntaina ajattelimme, että riittää, kun päätämme Tokiosta neljän viikon päästä” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Olympialaiset

KOK:n suomalainen markkinointijohtaja: ”Vielä sunnuntaina ajattelimme, että riittää, kun päätämme Tokiosta neljän viikon päästä”

Kansainvälisen Olympiakomitean markkinointijohtaja Timo Lumme kertoo, että ”kaikki olivat samaa mieltä” Tokion olympialaisten siirtämisestä ensi vuoteen.

Helsingissä syntynyt Timo Lumme on ollut marraskuusta 2004 alkaen Kansainvälisen olympiakomitean markkinointijohtajana. Hän on ollut mukana muun muassa Albertvillen 1992 ja Lillehammerin 1994 talviolympialaisten järjestelykomiteoissa. Kuva: Rio Gandara / HS

Julkaistu: 25.3. 14:06, Päivitetty 25.3. 15:23

Pyöräily Ranskan ja Sveitsin rajalla saattaa käydä näin päivinä kalliiksi.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) markkinointijohtajan Timo Lumpeen tuttava oli ajanut polkupyörällä 300 metrin päähän Sveitsin rajasta Ranskan puolelle.

Tuttava sai lyhyellä matkallaan kahdet sakot. Ensin Ranskassa ja sitten vielä paluumatkalla kotiin. Yhteensä maksettavaa kertyi 270 euroa.

”Se oli aika kallis pyöräily. Poliisi valvoo täällä liikkumista”, etätöitä kotonaan Lausannessa tekevä Lumme kertoo HS:lle puhelimessa.

Lumme ei ollut KOK:n pienen johtoryhmän mukana Japanissa, jossa se teki tiistaina historiallisen päätöksen, kun Tokion kesäolympialaisia siirrettiin vuodella.

”Koskaan ennen olympialaisia ei ole lykätty”, Lumme sanoo.

Vuosina 1916, 1940 ja 1944 olympialaiset peruttiin. Denverin piti järjestää vuoden 1976 talviolympialaiset, mutta kaupunki perui ne kansanäänestyksen jälkeen. Kisat pidettiin Innsbruckissa.

Muuten Lumme oli Tokio-päätöksen ytimessä, kun hän puhui samaan aikaan asiasta KOK:n keskeisten tukijoiden ja tv-yhtiöiden kanssa.

”Kaikilla KOK:n osastopäälliköillä oli nenä liimattuna ruutuun ja korva puhelimessa. Keskustelun tuloksena oli, että kaikki olivat samaa mieltä olympialaisten siirtämisestä. En ole koskaan nähnyt urheilumaailmaa näin yhtenäisenä”, sanoo Lumme, joka on vastannut KOK:n markkinoinnista ja tv-oikeuksista marraskuusta 2004 lähtien.

Helsingissä syntynyt Lumme ei osaa tarkalleen sanoa, kuinka isot tappiot olympialaisten siirtämisestä aiheutuu KOK:lle tai Japanin kisaorganisaatiolle.

KOK:lla on pitkiä, jopa vuoteen 2032 asti ulottuvia sopimuksia keskeisten tukijoidensa kanssa.

”Periaatteessa kaikki toiminta siirtyy kesään 2021. Tv-oikeudet eivät muutu, vaan niitä pidennetään. Tarkoituksena on toimia niin, että yksikään osapuoli ei kärsi”, Lumme, 58, sanoo.

Kesäolympialaisten siirtopäätös oli Lumpeen mukaan lopulta helppo. Koronaviruspandemia eteni sitä vauhtia, että vaihtoehtoja ei enää ollut.

”Vielä sunnuntaina ajattelimme, että riittää, kun päätämme Tokiosta neljän viikon päästä. Kahden vuorokauden kuluttua oli selvää, ettei kisoja voi järjestää”, Lumme sanoo.

Hän kiistää, että KOK olisi aikaillut päätöksenteossa.

”Olemme koko ajan kuunnelleet Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Japanin viranomaisten neuvoja. Ne ovat olleet mukana päättämässä. KOK ei aikaillut, vaan noudatti neuvoja.”

Olympialaisten uusista päivämääristä on tarkoitus päättää lähiaikoina.

”Ihan heti niistä ei voi päättää. Puhutaan viikoista, ei päivistä. Toiveena on, että olympialaiset alkavat ennen Japanin kesän loppua”, Lumme sanoo.

Käytännössä tällöin puhutaan heinäkuun puolivälin jälkeisistä päivistä vuonna 2021. Olympialaisten nimenä pysyy ”Tokio 2020”.

Myös olympiatuli palaa ja pysyy Japanissa.

”Tällä hetkellä tuli on Fukushimassa. Liekkiä ei sammuteta välillä”, Lumme sanoo.

Työtä ja pohdittavaa riittää. Aivan kaikkea jo nyt valmiina olevaa ei voi pitää 16 kuukautta ennallaan.

Esimerkiksi urheilijoiden kisakylästä on myyty suuri osa asuntoja yksityisille.

”Meidän pitää löytää 45 000 hotellihuonetta. Ei voi laskea sen varaan, että urheilijat voivat käyttää samaa kisakylää enää ensi vuonna. Olen vakuuttunut, että työ menee eteenpäin”, Lumme sanoo.

Kustannuksia syntyy, kun valmiina olevat suorituspaikat ja stadionit täytyy pitää hyvässä kunnossa. Niitä ei voi käyttää, mutta ei myöskään päästä rapistumaan.

Entä, miten keskeytyneitä olympiakarsintoja jatketaan?

”Sitäkin pitää pohtia nopeasti. Nyt 57 prosenttia urheilijoista oli jo päässyt karsintojen kautta kisoihin. Heidän tilanteensa ei muutu. Seuraavaksi keskustellaan kansainvälisten lajiliittojen kanssa, miten loput karsinnat hoidetaan. Siihen on ainakin nyt aikaa”, Lumme sanoo.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kuvaa KOK:n ratkaisua suoraselkäiseksi.

”Ymmärrän, että olympialaisia ei siirretä ihan helposti ja että päätöstä piti tarkkaan harkita. Tilanne on ainutlaatuinen”, Kosonen kommentoi HS:lle.

Kirstunvartija

Koronavirus|Seiväshyppyä vanhempien takapihalla, uintia naapurin altaassa – näin olympiasuosikit harjoittelevat eristyksissä

Olympialaiset|”Ei voisi olla oman urani kannalta parempaa järjestelyä” – aituritähti Annimari Korte otti olympialaisten siirtämisen ilolla vastaan

Koronavirus|Mestarien liigan ottelulla merkittävä rooli epidemian alulle Italiassa: ”On selvää, että virus levisi laajalti tuon illan aikana”

Koripallo|”Tämä tauti on tappava” – NBA-tähden äiti vaivutettiin koomaan koronaviruksen vuoksi