Valko-Venäjän presidentti Aleksander Lukašenko nimittää koronavirusta Länsi-Euroopan joukkopsykoosiksi. - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Jalkapallo

Valko-Venäjä käyttää häikäilemättömästi hyväkseen koronavirus­epidemiaa: kausi alkoi ilman mitään rajoituksia, tv-oikeudet myyty Venäjälle ja Ukrainaan

Valko-Venäjä on ainoa Euroopan maa, jossa jalkapallosarja jatkuu.

Valkovenäläisiä jalkapallofaneja oli sunnuntaina katsomassa FC Slutskin ja Slavia Mazyrin ottelua. Kuva: Natalia Fedosenko / getty images

Julkaistu: 25.3. 16:41

Valko-Venäjän jalkapallokausi alkoi viikonloppuna. Normaalisti se ei olisi kovinkaan suuri uutinen, mutta koronavirusepidemian aikana on toisin.

Valko-Venäjä on nyt ainoa Euroopan maa, jossa jalkapallon pääsarja pyörii täydellä teholla. Turkkikin taipui keskeyttämään oman liigansa viime viikolla.

Kaiken lisäksi Valko-Venäjällä otteluihin otetaan yleisöä aivan kuten ennenkin, mutta kauden avauskierroksen yleisömäärä jäi noin puoleen viime kauden avaukseen verrattuna. Lisäksi järjestyksen valvojilla oli kasvosuojukset.

”Jos meillä ei ole [virukseen] sairastuneita pelaajia, pelaamme. Jos joku sairastuu, voimme lopettaa pelaamisen”, FK Vitebskin päävalmentaja Sergei Jasinski sanoi Kicker.de:n mukaan.

Kaiken lisäksi Valko-Venäjän jalkapalloliitto on lyönyt rahoiksi: koko kauden tv-oikeudet on myyty sekä Venäjään että Ukrainaan kaupallisille kanaville, kertoo Tribuna.com. Ilman koronavirusta näin ei olisi tapahtunut.

Kauden aloittamiseen lienee ollut suuresti vaikutusta sillä, mitä mieltä Valko-Venäjän presidentti Aleksander Lukašenko on koronavirusepidemiasta.

”Viruksen takia ei pidä mennä paniikkiin”, Lukašenko sanoi Euroactiv.comin mukaan.

”On mukana katsoa televisiota: ihmiset työskentelevät traktoreilla. Kukaan ei puhu viruksesta. Traktori parantaa jokaisen. Pellot parantavat jokaisen.”

Lukašenko on nimittänyt koronavirusepidemiaa myös Länsi-Euroopan joukkopsykoosiksi.

Aivan kaikki Valko-Venäjällä ei kuitenkaan allekirjoita sitä, että kausi kannatti aloittaa. Valko-Venäjän tunnetuin jalkapalloilija, FC Barcelonassa ja Arsenalissa pelannut Aleksander Hleb on todennut, että Valko-Venäjällä kukaan ei tunnu välittävän koronaviruksesta.

”Kaikki tietävät, mitä on menossa Italiassa ja Espanjassa. Se ei näytä hyvältä. Meillä presidentin virasto tulkitsee, että ’ei se niin pahalta näytä’”, Hleb toteaa Kicker.de:n mukaan.

Uransa viime kauteen päättänyt Hleb kertoo itse pysyvänsä kotona.

Valko-Venäjä on ilmoittanut alle sadasta koronavirustartunnasta.