Tokion kisoille löytymässä uusi ajankohta tenniksen suurturnausten välissä kesällä 2021 – taloudelliset menetykset vähintään kaksi miljardia euroa - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Olympialaiset

Tokion kisoille löytymässä uusi ajankohta tenniksen suurturnausten välissä kesällä 2021 – taloudelliset menetykset vähintään kaksi miljardia euroa

Kisojen ohjelma olisi sama kuin oli kaavailtu ensi kesälle. Esimerkiksi maraton juostaisiin helteisen Tokion sijaan Sapporossa.

Tokiolaiset ovat suojanneet kasvonsa hengityssuojilla koronavirusepidemian takia. Kuva: Charly Triballeau / AFP

Julkaistu: 26.3. 7:49, Päivitetty 26.3. 9:15

Tokion olympialaiset kilpaillaan vuonna 2021 todennäköisesti heinä–elokuun vaihteessa eli ne siirtyvät melko tarkkaan vuodella eteenpäin.

Japanilaisen Yomiuri-sanomalehden mukaan Kansainvälinen olympiakomitea KOK ja urheiluliitot keskustelevat ajankohdasta, joka sijoittuisi 10. heinäkuuta päättyvän Wimbledonin tennisturnauksen ja syyskuussa alkavan Yhdysvaltain avoimen tennisturnauksen väliin.

Olympialaisten ajankohtaan vaikuttaa todennäköisesti myös Ranskan ympäriajo ja golfin major-kisa The Open Championship, joka normaalisti pelataan heinäkuun puolivälin jälkeen. Molemmat tapahtumat ovat merkittäviä tekijöitä kansainvälisessä urheilukalenterissa.

Asiaa kommentoi lehdelle Tokion kisojen koordinaatiokomission puheenjohtaja, australialainen John Coates.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kisajärjestelyt olisivat pääosin samat kuin oli kaavailtu ensi kesän kisoihin. Esimerkiksi maraton juostaisiin Sapporossa kuumuuden välttämiseksi.

Koskaan aiemmin olympialaisia ei ole jouduttu siirtämään virusepidemian takia. Tokio 2020-kisaorganisaation toimitusjohtaja Toshiro Muto kuvaili uutistoimisto Reutersin mukaan siirtämisen taloudellisia vaikutuksia valtaviksi, mutta ei antanut mitään lukuja menetyksistä.

Nikkei-lehden mukaan kisajärjestäjät ovat kuitenkin arvioineet, että olympialaisten ja paralympialaisten siirtäminen tekee ainakin 2,5 miljoonan euron loven tuloihin, mutta summa voi nousta suuremmaksikin.

Tappiot koostuvat muun muassa kisakylästä, kisapaikkojen vuokrista, hotellien uudelleenvarauksista ja henkilökunnan palkoista.

Kisojen uusi alkamispäivä on määrä kertoa huhtikuun aikana.

KOK ja Tokio ilmoittivat tiistaina siirtävänsä kisoja vuodella eteenpäin maailmanlaajuisen koronavierusepidemian takia sen jälkeen, kun paine urheilijoilta ja kansallisilta olympiakomiteoilta oli kasvanut kovaksi.

Siirrettävien urheilukisojen listalle on joutumassa myös elokuun lopulla järjestettävät yleisurheilun EM-kisat.

Euroopan yleisurheiluliitto on pyytänyt Pariisin kisajärjestäjiä pohtimaan vaihtoehtoja kisoille. Ranska urheilu on tällä hetkellä pysähdyksissä koronavirusepidemian takia ja kisajärjestäjien mukaan se on vaikeuttanut myös järjestelyjä.

Euroopan yleisurheiluliitto ilmoitti jo peruvansa 18-vuotiaiden EM-kisat heinäkuulta.

Olympialaiset|Koronavirus puhkaisee urheilun talouskuplan: ”On jopa toivottavaa, että näin tapahtuisi”

Tartunnat|Guardian: Nyrkkeilyn olympiakarsintoihin osallistuneilla turkkilaisilla todettu koronavirus, karsinnoissa oli mukana viisi suomalaista

Formula 1|Koronapuheiden lisäksi entinen F1-tallipäällikkö arvostelee Kimi Räikköstä: ”Räikkösen kanssa ei saavuta mitään”

Olympialaiset|Donald Trump kiitteli Tokion kisojen siirtoa ja lupaili tulevansa paikan päälle ensi vuonna

Olympialaiset|KOK:n suomalainen markkinointijohtaja: ”Vielä sunnuntaina ajattelimme, että riittää, kun päätämme Tokiosta neljän viikon päästä”