Kiekko-Espoo voi palata Mestis-kartalle: sarjan joukkuemäärä kasvaa, eikä mikään joukkue putoa - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Espoo

Kiekko-Espoo voi palata Mestis-kartalle: sarjan joukkuemäärä kasvaa, eikä mikään joukkue putoa

Jääkiekkoliitto julkisti torstaina miljoonan euron pelastuspaketin jääkiekon Mestikselle. Seuroille on luvassa myös suoraa rahallista tukea.

Pitkän liigauran tehnyt Jonne Virtanen pelasi TuTon paidassa Kiekko-Vantaata vastaan 27. syyskuuta 2019.

Pitkän liigauran tehnyt Jonne Virtanen pelasi TuTon paidassa Kiekko-Vantaata vastaan 27. syyskuuta 2019. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Julkaistu: 26.3. 10:22, Päivitetty 26.3. 11:35

Suomen jääkiekkoliitto, Mestis-seurat ja sarjan hallitus ovat julkistaneet pelastuspaketin koronavirusepidemian takia vaikeuksiin ajautuneen Mestiksen pelastamiseksi. Se avaa samalla Kiekko-Espoolle mahdollisuuden palata takaisin sarjaan.

Mestis on miesten jääkiekkoilun toiseksi korkein sarjataso Liigan jälkeen ja Jääkiekkoliiton korkein sarja.

Mestis-kauden päättyminen ennen pudotuspelejä toi sarjan joukkueille arviolta 1,8 miljoonan tulonmenetykset, arvioi sarjan operatiivinen johtaja Olli Aro tiedotteessa.

Tukitoimien arvoksi on laskettu miljoona euroa. Summa koostuu säästöistä, suorasta rahallisesta tuesta seuroille sekä muutoksista sarjajärjestelmään, pelaamistapaan ja kokoonpanoihin.

Jääkiekkoliitto ei kerro seuroille annettavan suoran rahatuen suuruutta.

”Se sisältää selkeitä elementtejä. Ensimmäiset tukirahat ovat menneet jo seuroille”, Aro kertoo HS:lle.

”Raha koostuu monista puroista. Ei ole varmasti helppoa yhdelläkään seuralla ja yrittäjällä helppo tässä maassa tällä hetkellä.”

Lisäksi Mestis-seuroille on perustettu rahasto, josta voidaan myöntää hätäapua, jos jokin joukkue joutuu taloudelliseen ahdinkoon kesken ensi kauden.

Mestis voi kasvaa ensi kaudeksi 12 joukkueesta jopa 14 joukkueen sarjaksi. Kahta lisäpaikkaa tarjotaan Suomi-sarjan välieriin selvinneille joukkueille lisenssimenettelyn kautta.

Menettelyllä halutaan varmistaa, että Mestiksessä pelaa riittävä määrä joukkueita, vaikka jokin tämän kauden seuroista joutuisi luopumaan sarjasta kesken ensi kauden.

Suomi-sarjan välierissä pelasivat Kiekko-Espoo, Porvoon Hunters, Jyväskylän D-kiekko ja Forssan Palloseura. Näin Kiekko-Espoolle tarjoutuu mahdollisuus nousta toiseksi korkeimmalle sarjatasolle ensi kaudeksi.

Löytyykö seuroilta kiinnostusta Mestis-paikkaan juuri nykyisessä taloudellisessa tilanteessa?

”Se onkin mielenkiintoista. Seurat ovat saaneet tiedon torstaina. Heillä on sitä aikaa miettiä ja arvioinnin nousumahdollisuuksista tekee lisenssikomitea, jos seura päättää sitä hakea.”

Lisenssikomitea arvioi hakijoiden taloudellisia ja urheilullisia resursseja sekä olosuhteita.

Tässä vertailussa Kiekko-Espoo on kärkeä. Kiekko-Espoolla on käytettävissä Suomen parhaimpiin jäähalleihin kuukuva Metro-areena ja kevään aikana Espoon jääkiekko yhdistyy Suomen suurimmaksi jääkiekkoseuraksi.

Taloudellisten paineiden helpottamiseksi Mestiksessä ei pelata ensi kaudella putoamiskarsintoja, joten yksikään joukkue ei putoa sarjasta.

Tämä erityisjärjestely kattaa vain ensi kauden. Jääkiekkoliitto päättää kauden 2021–2022 joukkuemäärästä ensi kauden aikana.

Joukkueiden kuluja pienennetään siten, että ensi kaudella jokaisella joukkueella tulee olla vähintään kolme U20-ikäistä kenttäpelaajaa jokaisessa ottelussa.

Lisäksi seurojen matkakuluja pyritään vähentämään ja ottelutuottoja kehitetään laatimalla mahdollisimman hyvä otteluohjelma.

Mestiksen runkosarjan ykkönen oli Imatran Ketterä, joka keräsi 50 ottelussa 99 pistettä.

Miksi Espoo on vaarallinen paikka urheiluseuralle? – Tässä kahdeksan syytä liigaseurojen katastrofeihin

Seuraa uutisia tästä aiheesta