Nyrkkeilyliitto yllättyi koronatartunnoista Lontoon olympiakarsinnoissa, KOK saa Turkilta kovaa kritiikkiä vastuuttomuudesta - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Tartunnat

Nyrkkeilyliitto yllättyi koronatartunnoista Lontoon olympiakarsinnoissa, KOK saa Turkilta kovaa kritiikkiä vastuuttomuudesta

Suomen nyrkkeilyliitto sai tiedon Lontoon olympiakarsintoihin osallistuneiden turkkilaisnyrkkeilijöiden sairastumisesta median kautta.

Julkaistu: 26.3. 13:42, Päivitetty 26.3. 14:39

Tieto turkkilaisnyrkkeilijöiden koronavirustartunnoista tuli yllätyksenä Suomen nyrkkeilyliitolle.

Turkin nyrkkeilyliiton puheenjohtajan Eyup Gozgecin mukaan kaksi Lontoon olympiakarsintoihin osallistunutta nyrkkeilijää on sairastunut koronavirukseen.

Gozgecin mukaan nyrkkeilijät saivat tartunnan nimenomaan Lontoon kisoista. Myös Turkin päävalmentaja on saanut tartunnan. Asiasta kertoi keskiviikkona brittilehti Guardian.

Maaliskuun puolivälissä järjestettyihin olympiakarsintoihin osallistui 350 nyrkkeilijää, mukaan lukien viisi suomalaisnyrkkeilijää.

Suomen nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine kertoo saaneensa tiedon turkkilaisnyrkkeilijöiden sairastumisesta median kautta.

”Tietoa ei ole tullut meille muita kanavia pitkin”, hän sanoo.

Gozgec kertoi lähettäneensä asiasta kirjeen myös muille lajiliitoille, mutta ainakaan vielä se ei ollut Lainetta tavoittanut.

Suomen nyrkkeilyliitosta oli Lontoon olympiakarsinnoissa kaikkiaan kymmenkunta henkilöä Rion olympialaisten pronssimitalistin Mira Potkosen johdolla.

Potkonen ei ehtinyt nyrkkeillä Lontoossa ennen karsintojen keskeytystä.

Onko suomalaisnyrkkeilijöiden syytä epäillä saaneensa koronaviruksen?

”Ei ole syytä epäillä. Kaikki joukkueen jäsenet noudattivat oheistusta matkalla ja palattuaan Suomeen ulkomailta. He ovat nyt kahden viikon karanteenissa.”

Onko heitä testattu?

”En lähde kommentoimaan yksittäisten urheilijoiden tietoja.”

Laine itse ei ollut mukana Lontoossa.

Gozgec, joka on Euroopan nyrkkeilyliiton varapuheenjohtaja, syytti KOK:ta ja karsintojen järjestäjiä vastuuttomuudesta.

Hänen mukaansa kisapaikoilta ja hotelleista puuttui kaikenlainen ohjeistus, lisäksi kaikki urheilijat ja valmentajat ruokailivat samassa buffet-ravintolassa.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on saanut kovaa kritiikkiä karsintojen järjestämisestä ja siitä, että se vetkutteli Tokion kisojen perumista.

Tiistaina Tokion kisajärjestäjät ja KOK vihdoin ilmoittivat kisojen siirtämisestä vuodella.

Laine pitää olympialaisten siirtämistä ainoana oikeana ratkaisuna.

”On itsestään selvää, että turvallisuus ja terveys menevät kaiken edelle. Urheilijoiden puolesta tietenkin harmittaa, sillä olympialaiset ovat kerran neljässä vuodessa ja niihin harjoitellaan ja tähdätään.”