Hiihtoliitto vakuuttaa: Emme tuhoa missään nimessä Olympiastadionin uutta nurmea - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Olympiastadion

Hiihtoliitto vakuuttaa: Emme tuhoa missään nimessä Olympiastadionin uutta nurmea

Hiihtoliitto järjestää ensi talvena Olympiastadionilla ja sen lähiympäristössä sprinttihiihtokisan, johon tulee mukaan maailman parhaat hiihtäjät.

Olympiastadionin uusi nurmi vihersi viime lokakuun lopulla otetussa ilmakuvassa. Kuva: Mika Ranta / HS

Julkaistu: 26.3. 16:13, Päivitetty 26.3. 18:07

Suomen jalkapallomaajoukkue ja sen kannattajat voivat olla rauhallisin mielin Olympiastadionin nurmen puolesta, vaikka Stadika muuttuukin ensi talvena kuukauden ajaksi hiihtomaaksi.

Hiihtoliitto järjestää Olympiastadionilla Salpausselän kisojen jälkeisellä viikolla tammikuun lopulla sprinttihiihtokilpailun, johon on tulossa hiihtäjiä maailman terävimmältä huipulta.

Puolentoista kilometrin latu kiertää stadionin kenttää ja pohjoispuolta. Kisa käydään vapaalla hiihtotavalla, mikäli reitti osoittautuu stadionin porttien puolesta turvalliseksi.

Ensi kesänä pitkän remontin jälkeen avautuva Olympiastadion on saanut jo uuden nurmen, jota on vaalittu huolella.

Hiihtoliiton kaupallinen johtaja Jari Töykkä vakuuttaa, että jalkapalloväen ei tarvitse olla huolissaan nurmen puolesta.

”Haluamme ehdottomasti suojata nurmen, mikäli rakennamme jotain nurmialueelle. Emme tule missään nimessä tuhoamaan nurmea”, Töykkä sanoo.

Töykän mukaan kisajärjestäjät voivat käyttää Stadion-säätiön suojia ja hankkia tarvittaessa niitä lisää.

Töykän mukaan nurmi kestää talvea muutenkin varsin hyvin. Esimerkiksi FC Lahden kotikentän nurmea hiihtostadionilla ei suojata millään tavalla, vaikka kenttä on talvella kovassa käytössä.

”Mondo kestää lunta ja eikä suojaamatta jättäminen olisi katastrofi nurmellekaan. Kysymys on siitä, että haluamme olla varovaisia, kunnioitamme Stadion-säätiön ohjeita, emmekä halua missään tapauksessa, että nurmi olisi tapahtuman jälkeen käyttökelvoton monta kuukautta.”

Kilpaladun lähtöpaikka on pääsuoralla. Rata kiertää stadionilla takakaarteeseen asti, poistuu uudesta portista stadionin ulkopuolelle, kiertää stadion itäreunaa ja tulee maratonportista takaisin.

Latu ja sen yhteyteen rakennettava hiihtomaa jää paikalleen helmikuun ajaksi kaupunkilaisten käyttöön.

Hiihtoliitto tavoittelee Helsingin sprinttikisalle pidemmällä tähtäimellä maailmancupin arvoa, mutta mikään pakko se ei ole.

”Kuulostaa houkuttelevalta ajatukselta, mutta ei ehdoton tavoite. Pikemminkin niin, että jos FIS lähestyy meitä ja on kiinnostunut, niin mikä ettei”, hän sanoo.

Se edellyttää kuitenkin, että kisat saataisiin sijoitettua Salpausselän kisojen yhteyteen luonnolliseksi osaksi maailmancup-kiertuetta.

Töykän mukaan hankkeen tärkeimpänä tavoitteena on aktivoida lumilajien harrastajia pääkaupunkiseudulla ja rakentaa uudenlaista hiihtokulttuuria.

Töykkä kertoo saaneensa sprinttikisasta paljon positiivista palautetta muiltakin kuin suomalaisilta huippuhiihtäjiltä.

”Olen käynyt keskusteluja maailman huippujen kanssa. Kansainvälisiltä kentiltä tullut kannustus on ollut todella vahvaa ja se loi fiiliksen, että tälle on tilausta.”

Maastohiihto|Hiihdon ”maailmancuptasoinen” sprinttikisa käydään Olympiastadionilla tammikuussa 2021 – sen jälkeen latu on kuukauden auki kaupunkilaisille

Seuraa uutisia tästä aiheesta