Kaksi ja puoli vuotta sitten pahan aivovamman saaneen jalkapallolahjakkuuden tila on kohentunut: ”Hyvinä päivinään hän kommunikoi” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Jalkapallo

Kaksi ja puoli vuotta sitten pahan aivovamman saaneen jalkapallolahjakkuuden tila on kohentunut: ”Hyvinä päivinään hän kommunikoi”

Ajaxin suurimpiin kykyihin kuulunut Abdelhak Nouri on päässyt sairaalasta kotihoitoon.

Abdelhak Nouri Ajaxin harjoitusleirillä Itävallassa heinäkuussa 2017.

Abdelhak Nouri Ajaxin harjoitusleirillä Itävallassa heinäkuussa 2017. Kuva: VI-Images

Julkaistu: 27.3. 8:43, Päivitetty 27.3. 9:17

Jalkapallo-ottelussa sydänongelmien seurauksena pysyvän aivovamman saaneen Abdelhak Nourin tila on kohentunut. Nourin veli Abderrahim ja isä Mohammed vierailivat hollantilaisessa De Wereld Draait Door -ohjelmassa, jossa he kertoivat entisen Ajax-lupauksen nykytilanteesta.

Nouri, 22, lyyhistyi kentän pintaan heinäkuussa 2017 hänen pelatessaan Ajaxin kanssa harjoitusottelua Itävallassa. Ensimmäiset kaksi viikkoa Nouri oli keinotekoisessa koomassa, minkä jälkeen häntä hoidettiin pitkään amsterdamilaisessa sairaalassa.

Nourin sydän oli pitkään pysähtyneenä, ja paha aivovamma oli pitkälti seurausta hapenpuutteesta. Hänen kentällä saamaansa hoitoa on kritisoitu hitaudesta ja vääriin asioihin keskittymisestä.

Noin viikko tapahtuneen jälkeen ennuste oli, että Nouri tulisi olemaan loppuelämänsä vegetatiivisessa tilassa.

Veljen mukaan Nourin tila on sittemmin kuitenkiin kohentunut hänen päästyään sairaalasta kotihoitoon. Hän kykenee syömään ja istumaan tuettuna erikoisvalmisteisessa pyörätuolissa.

”Hyvinä päivinään hän kommunikoi, esimerkiksi kulmakarvoillaan tai hymyilemällä. Hän ei kuitenkaan pysty pitämään sitä pitkään”, Abderrahim Nouri kertoi.

”Puhumme hänelle kuin hän olisi terve. Otamme hänet huomioon keskusteluissamme ja katsomme hänen kanssaan jalkapalloa.”

Veljen mukaan Nourista huomaa jalkapalloa katsoessa, kuinka hän pitää siitä hyvin paljon.

”Se tekee meille muillekin hyvää. Opimme arvostamaan hymyä erittäin paljon”, Abderrahim Nouri totesi.

Marokkolaistaustainen, mutta Amsterdamissa syntynyt ja kasvanut Nouri kuului juniorityöstään tunnetun Ajaxin suurimpiin lahjakkuuksiin yhdessä samanikäisten Donny van de Beekin ja Frenkie de Jongin kanssa. Hän ehti pelata seuran edustusjoukkueessa yhdeksän liigaottelua.

De Jong kertoi torstaina, että Nouri oli suostutellut hänet siirtymään kesällä 2015 kasvattajaseurastaan Willem II:stä Ajaxiin eikä PSV Eindhoveniin. Nourilla oli vaikutusta myös de Jongin seuraavaan siirtoon, kun tämä viime kesänä vaihtoi Ajaxista FC Barcelonaan.

”’Appien’ äiti tuli ja kysyi häneltä, mihin minun pitäisi siirtyä. Äiti luetteli useita seuroja, ja Barcelonan kohdalla Appie reagoi kulmakarvoillaan. Se oli hieno hetki minulle ja perheelle”, de Jong muisteli hollantilaiselle NOS:lle.

Useat Nourin entiset joukkuetoverit, muun muassa Napolia edustava Amin Younes ja AS Romassa pelaava Justin Kluivert, ovat käyttäneet Ajaxista pois siirryttyään Nourin pelinumeroa 34.

Ajax-keskikenttä pois koomasta – kärsii pysyvästä aivovammasta