Mika Anttonen huolestui vähävaraisten lasten asemasta korona-aikana: ”Nyt ei ole hääviä.” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Koronavirus

Mika Anttonen huolestui vähävaraisten lasten asemasta korona-aikana: ”Nyt ei ole hääviä.”

St1:n omistaja Mika Anttonen jatkaa urheilun ja vähävaraisten lasten harrastuksen tukemista talouden alamäessäkin. ”Juttujen otsikoissa minusta käytetään sanaa miljardööri, vaikka ei minulla raha istu tileillä.”

Mika Anttonen Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 27.3. 11:07, Päivitetty 27.3. 16:36

Vaikka ajat ovat poikkeuksellisen huonot, St1:n omistaja Mika Anttonen aikoo rahoittaa suomalaista urheilua niin pitkään kuin se on mahdollista.

Anttonen jatkaa Suomen Hiihtoliiton päätukijana ja auttaa miljoonalla eurolla vuodessa vähävaraisia jääkiekkoperheitä.

Hän myös omistaa enemmistöosuudellaan Vierumäen urheiluopiston sekä tukee urheilua muutenkin monipuolisesti. Kaikesta tuestaan hän ei edes kerro julkisesti.

”Olen edelleen mukana niin pitkään, kun rahat riittävät. Vielä ei pysty sanomaan, miten koronavirus vaikuttaa meidän omaan liiketoimintaamme. Urheilulle tämä on iso isku, se on selvää”, Anttonen sanoo.

Anttonen ei kerro yksityiskohtia, mutta hän saa edelleen paljon yksittäisiä sponsoroinnin ja rahanpyyntöjä lähes päivittäin.

”Jää nähtäväksi, miten tästä tullaan ulos. Vielä ei ole nähtävissä, kuinka paljon tulee vahinkoa, mutta tällä on isot vaikutukset seurojen talouteen ja nuorten urheiluun”, Anttonen sanoo.

Suomessa ei ole liikaa yksityishenkilöitä, jotka pystyvät tukemaan urheilua joko itse tai oman yrityksensä kautta.

Anttonen on yksi heistä, mutta jos poikkeustilanne jatkuu, hänenkin kantokyvyllä voi olla rajansa.

”Täytyy itse katsoa, miten käy omille liiketoimille, josta olen ammentanut tukea. Juttujen otsikoissa minusta käytetään sanaa miljardööri, vaikka ei minulla raha istu tileillä, vaan se on laskennallista varallisuutta”, Anttonen huomauttaa.

Suurelle yleisölle pohjoismaisen polttoaineen jakeluketjun St1:n omistaja tuli tunnetuksi keväällä 2001, kun kuusi suomalaishiihtäjää oli kärähtänyt dopingista.

Kun muut hiihtoa tukeneet yritykset vetivät tukeaan pois, Suomen Hiihtoliitto kertoi, että St1:n on sen uusi pääyhteistyökumppani. Yhteistyö on siitä asti jatkunut.

”Niin olen sanonut ja niin se on”, Anttonen sanoo.

St1:lla on sopimus vain Hiihtoliiton kanssa, kun muuta huippu-urheilua, jääkiekkoa ja Vierumäkeä, Anttonen tukee sijoitusyhtiönsä Keele Oy:n kautta.

Koronavirusepidemia on vaikuttanut myös Vierumäen käyttöön ja sitä kautta myyntiin.

”Myynti on romahtanut ja sopeuttaminen käynnissä”, Anttonen kertoo Vierumäen tilanteesta.

Anttosta huolestuttaa, miten taloudelle ja sitä kautta myös hänen rakastamalleen urheilulle käy.

”Tilanne on identtinen kaikilla yhteiskunnan aloilla. Loppujen lopuksi kysymys on siitä, kuinka paljon tulee tuloja? Jos tuloja ei ole, olen huolissani. Miten tässä käy ja miten pystyn urheilua tukemaan” Anttonen miettii.

”Vielä en näe meidän liiketoiminnassamme mitään sellaista, että nykyisiä juttuja pitäisi arvioida uudelleen, mutta lisääkään ei voi antaa.”

Eniten Anttosta huolestuttaa nuorten ja lasten tilanne, kun koulut ovat kiinni.

”Kaikki kodit eivät ole niin onnellisia kuin pitäisi olla. Koulu oli heikoimmassa asemassa oleville tärkeä. Oli ruokaa ja harrastustoimintaa. Nyt ei ole hääviä.”

Koronapäiväkirja|Nooralotta Neziri kertoo, miltä tuntuu kun into vaihtuu pelkoon ja kahdeksan vuotta odotettu tavoite siirtyy

Mika Anttonen vastaa itse jokaiseen avunpyyntöön, vaikka se vie monesti aamuyöhön – kehuista miljardööri vaivautuu

Jalkapallo|FC Barcelona yrittää torjua koronaviruksesta johtuvaa taloudellista pudotusta leikkaamalla palkkoja

Urheilun rahoitus|Ministeri Hanna Kosonen kehottaa suomalaisia ostamaan lempiseuransa fanituotteita: ”Että kaikilla pysyy sieraimet pinnalla”