Suomalaismies sukelsi 101 metriä jään alla ilman happilaitetta ja märkäpukua: katso videolta epävirallisen ME:n arvoinen suoritus - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Sukellus

Suomalaismies sukelsi 101 metriä jään alla ilman happilaitetta ja märkäpukua: katso videolta epävirallisen ME:n arvoinen suoritus

Kristian Mäki-Jussilan tulos on epävirallinen maailmanennätys.

Vaasalainen Kristian Mäki-Jussila teki viime viikonloppuna epävirallisen maailmanennätyksen vapaasukeltamalla jään alla 101 metriä ilman apuvälineitä. Kuva: Henrietta Kivijärvi

Julkaistu: 27.3. 18:02, Päivitetty 28.3. 10:33

Kuortaneen Kaatialan louhos oli viikko sitten lauantaina historiallisen suorituksen tapahtumapaikka. Vaasalainen satamatyöntekijä ja vapaasukeltaja Kristian Mäki-Jussila sukelsi louhoksella jään alla peräti 101 metrin matkan ilman märkäpukua ja happilaitteita. Apuna oli neljä turvasukeltajaa sekä kaksi köyttä: toinen oli turvaköysi ja toinen köysi, jota seuraamalla Mäki-Jussila liikkui.

Tulos on epävirallinen maailmanennätys. Kansainvälinen vapaasukellusliitto ei ylläpidä ennätyksiä, vaan ennätysten kirjaamisesta vastaa Guinnessin ennätysten kirja. Sinne kirjattu ennätys on Mäki-Jussilan mukaan 76,2 metriä.

”Jos olisi tehnyt virallisen ennätyksen, hakemus olisi maksanut 1000 euroa. Lisäksi olisi tullut paljon kuluja ja byrokratiaa. Hyvä ystäväni oli valmis sponsoroimaan yhden miehen yrityksensä kautta. Ajattelin kuitenkin, että ennätys ei ole niin tärkeä ja en halunnut ottaa rahoja vastaan”, Mäki-Jussila kertoo.

Mäki-Jussilan suorituksen voi katsoa alla olevasta Youtube-upotuksesta. Jos upotus ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Mäki-Jussila, 37, aloitti sukellusharrastuksen vuonna 2007. Vapaasukelluksessa hän on kilpaillut vuodesta 2014 lähtien.

Hän sanoo jännittäneensä ennätyssukellusta paljon, sillä aiemmin hän oli sukeltanut jään alla ilman räpylöitä vain 50 metriä. Jännitys kuuluu hänen mukaansa asiaan. Sama toistuu ennen jokaista sukellusta. Jännitys kuuluu asiaan myös ennen toisen harrastuksen suorituksia: Mäki-Jussila hyppää myös laskuvarjolla.

”Suola on juuri siinä, että kun ylitää itsensä, siitä saa hyvän fiiliksen. Ilman jännitystä ja ahdistusta varmaan lopettaisi, kun ei saa siitä mitään.”

Kylmään veteen hyppääminen saa Kristian Mäki-Jussilan mukaan aikaan sokkireaktion, josta pitää rauhoittua, jotta keho säästää happea. Kuva: Henrietta Kivijärvi

Märkäpuvussa monoräpylällä sukellusennätys jään alla yli 180 metriä. Mäki-Jussila on sukeltanut ilman räpylöitä uimahalliolosuhteissa 184 metrin matkan.

Juuri kylmän veden aiheuttama reaktio tekee Mäki-Jussilan mukaan suorituksesta haastavan.

”Vapaasukelluksessa pitää rauhoittua, jotta keho säästää happea. Samanaikaisesti keho aiheuttaa sokkireaktion. Se on ristiriita. Ensin pitää rentoutua ja rauhoittua. Ensimmäinen kymmenen metriä oli todella haastava ja olin epäuskoinen. Ajattelin, että tästä ei tule mitään”, Mäki-Jussila sanoo.

Puolen välin tienoilla Mäki-Jussila sanoo huomanneensa hengityksen tarpeen ja kylmän aiheuttaman kivun sormissa ja varpaissa. Sukellus jatkui silti maaliin asti.

Sukelluksen kesto oli 2.20. Aika kuulostaa pitkältä jo pelkän hengenpidätyksen kannalta, mutta Mäki-Jussilalle hengittämisen tarve ei ole este. Hän kilpailee myös hengenpidätyskilpailuissa, joita käydään vapaasukelluksen lajiliiton alla.

Kilpailussa hänen paras tuloksensa on kuusi sekuntia yli kuuden minuutin. Harjoituksissa seitsemän minuuttia on mennyt rikki.

Mäki-Jussila sanoo omistaneensa elämänsä vapaasukellukselle. Työn ulkopuolinen aika kuluu pitkälti lajin parissa.

Kristian Mäki-Jussila teki ennätyksensä Kuortaneella. Kuva: Henrietta Kivijärvi

”Mieli on tässä lajissa suurin este. Pitää unohtaa se ja uskoa itseensä. Ei saa ajatella rationaalisesti ja kuunnella mieltä, joka väittää, että et pysty.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat