Yle: Ulkomaalaisia työntekijöitä on kohdeltu huonosti Olympiastadionin työmaalla - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Olympiastadion

Yle: Ulkomaalaisia työntekijöitä on kohdeltu huonosti Olympiastadionin työmaalla

Pääurakoitsija Skanska kertoo selvittäneensä palkkaukseen liittyvät epäselvyydet. Uhkailuista sillä ei ole tietoa. Kaikkiaan Stadionin työmaalla on perehdytetty noin 5 500 työntekijää 50 maasta. Alihankkijoita on lähes 300.

Rakennustyöt Helsingin Olympiastadionilla ovat edenneet lähes valmiiksi maan alla. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Julkaistu: 30.3. 17:28

Yli 300 miljoonaa euroon nousevan Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus ja uusrakentaminen ei ole mennyt työmaalla asianmukaisella tavalla, Ylen MOT-ohjelma kertoo maanantaina.

Haastatellut ulkomaalaiset työntekijät kertovat ohjelmassa, että heitä on kohdeltu huonosti. Kaikkia lisiä ja korvauksia ei ole maksettu. Myös turvallisuudessa on ohjelman mukaan ollut puutteita.

MOT on haastatellut ohjelmaa varten viittä työntekijää, jotka ovat kotoisin Latviasta, Espanjasta ja Kosovosta. Ylen mukaan työntekijöiltä oli vaikea saada haastatteluja.

Kaikkiaan Stadionin työmaalla on perehdytetty noin 5 500 työntekijää 50 maasta.

Olympiastadionin hankkeessa pääurakoitsijana on toiminut Skanska, johon suorassa sopimussuhteessa on noin 280–300 alihankkijaa ja tavarantoimittajaa.

Lisäksi työmaalla on sivu-urakoitsijoita, joilla on omia aliurakoitsijoitaan.

Ohjelmassa Skanskan alihankkijoiden työntekijät kertovat epäasiallisesta kohtelusta, kuten siitä, että heille ei ole maksettu työehtosopimusten mukaista palkkaa.

Osa alihankkijoiden työntekijöistä kertoi myös kokeneensa uhkailua ja muuta epäasiallista käytöstä.

Skanskan tiedotteen mukaan Rakennusliitto ja Skanska ovat yhdessä selvittäneet selvittäneet palkkaepäselvyyksiin liittyviä tapauksia sitä mukaa, kun niitä on ilmennyt.

Työntekijöiden saamista uhkauksista Skanskalla ei sen sijaan ole ollut tietoa.

”Jos tietoomme tulee palkkoihin tai työnantajavelvoitteisiin liittyviä rikkomuksia tai epäselvyyksiä näiden asioiden hoitamisessa, puutumme asiaan ja selvitämme sen yhteistyössä Rakennusliiton kanssa. Olemme erittäin pettyneitä ja pahoillamme, että alihankkijoidemme työntekijöitä on kohdeltu epäasiallisesti Skanskan työmaalla”, Skanska Oy:n työsuhdepäällikkö Anu Aspiala sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa Skanskan työmailla ei suvaita syrjintää tai häirintää missään muodossa.

”Rohkaisemme ilmoittamaan kaikista tällaisista tapauksista meille tai viranomaisille kuten poliisille.”

Ohjelman mukaan työoloista ja palkanmaksusta valittaneet työntekijät ovat saaneet jopa tappouhkauksia, ja heitä on kehotettu palaamaan kotimaahansa.

”Olympiastadionin työmaan kolmen vuoden aikana olemme tehneet yhteistyötä Rakennusliiton kanssa noin kymmentä yritystä koskevissa palkkaukseen liittyvissä selvityspyynnöissä”, Aspiala kertoo.

Hänen mukaansa Skanskan ja Rakennusliiton välillä ole tällä hetkellä epäselviä tai avonaisia asioita, jotka liittyvät alihankkijoiden työsuhteisiin tai palkkaukseen.

Ohjelmassa työntekijät kertovat myös huonoista asuinoloistaan konteissa. Viidellätoista miehellä oli yhteensä vain kaksi suihkua, eikä sänkyjä ollut tarpeeksi.

Olympiastadion|Helsingin Olympiastadionin rakentaminen jatkuu lähes ennallaan koronaviruksesta huolimatta – nurmikin on upeassa kunnossa

Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat