Sabrina Ionesculle sanottiin yläkouluikäisenä, ettei hänen pitäisi pelata vaan leikkiä nukeilla – nyt hän siirtyy ykkösvarauksena WNBA:han mentorinsa Kobe Bryantin opein - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Koripallo

Sabrina Ionesculle sanottiin yläkouluikäisenä, ettei hänen pitäisi pelata vaan leikkiä nukeilla – nyt hän siirtyy ykkösvarauksena WNBA:han mentorinsa Kobe Bryantin opein

Naisten koripalloilun sensaatio Sabrina Ionescu nosti yliopistojoukkueensa suosion pilviin.

Sabrina Ionescu siirtyy Oregonin yliopistosta New York Libertyyn, joka ei ole voittanut 23 kauden aikana yhtään WNBA-mestaruutta. Kuva: Ethan Miller

Julkaistu: 18.4. 17:22

Poikkeuksellinen lahjakkuus. Roolimalli, joka voi insproida tulevia sukupolvia. Tällaisia ylisanoja asiantuntijat ovat käyttäneet Sabrina Ionescusta, jonka New York Liberty valitsi perjantaina järjestetyssä WNBA:n varaustilaisuudessa ensimmäisellä vuorolla.

Pelintekijänä pelaava Ionescu oli Oregonin yliopistossa viimeisten kahden kauden ajan naisten yliopistokoripallon ylivoimaisesti suurin tähti. Hän olisi ollut todennäköinen ykkösvaraus jo vuotta aiemmin, mutta tuolloin Ionescu valitsi yliopistomestaruuden tavoittelun.

Välittömästi amatööristä ammattilaiseksi siirryttyään Ionescu solmi urheiluvälinejätti Niken kanssa monivuotisen sponsorisopimuksen, joka ESPN:n mukaan päihittää WNBA:n parhaidenkin pelaajien ansiot.

Monipuolisen 22-vuotiaan tähden perässä olivat myös Under Armour ja Puma. Kaikkien kolmen suuryhtiön sopimustarjousten kerrotaan olleen moninkertaisia Ionescun tulevaan WNBA-palkkaan nähden.

Kaikkiaan tilaisuudessa varattiin 36 pelaajaa, joiden joukossa oli kolme saksalaista ja yksi latvialainen. Suomalaisen koripallon suurimman lahjakkuuden Awak Kuierin arvioidaan olevan yksi varaustilaisuuden kärkinimistä keväällä 2021.

Lue lisää: Koripallolupaus Awak Kuier murskasi vastustajan ennätyspisteillään ja järkyttyi itsekin: ”Olin ihan sokissa, kun näin pistemäärän”

Ionescu on syntynyt ja kasvanut Yhdysvalloissa, mutta hänen juurensa ovat Romaniassa.

Hänen isänsä haki poliittista turvapaikkaa Yhdysvalloista Romanian vallankumouksen aikaan vuonna 1989, mutta äiti ja isoveli pääsivät seuraamaan häntä Kaliforniaan vasta vuonna 1995. Sabrina ja hänen minuutteja nuorempi kaksoisveljensä Edward syntyivät joulukuussa 1997.

The Washington Postin haastattelussa Ionescu muisteli, kuinka hänen pelitaitonsa kehittyivät nuorempana poikien kanssa pelatessa.

”Minun täytyi keksiä keinoja saada pallo, koska he eivät ikinä halunneet syöttää minulle. Ajattelin, että jos pystyisin ottamaan levypalloja, voisin saada pallon itselleni”, Ionescu kertoi.

Yläkouluikäisenä Ionescu kohtasi vastustusta myös opinahjonsa puolelta, kun tyttöjen joukkueessa ei ollut tarpeeksi pelaajia ja hän halusi pelata koripalloa koulun poikien joukkueessa.

”Yläkouluni sanoi, että minun pitäisi leikkiä nukeilla. Ihan oikeasti, sanasta sanaan”, Ionescu kertoi The Washington Postille naurahtaen.

”Menin ja värväsin joukon tyttöjä liittymään joukkueeseen, ja pääsin pelaamaan. Nyt se on jo huvittavaa. Toivoisin, että pääsisin kertomaan niille ihmisille heidän tehneen virheen.”

Oregonin Sabrina Ionescu (oik.) ajamassa korille Stanfordin Lexie Hullin puolustaessa tammikuussa 2020. Kuva: Soobum Im / USA TODAY Sports

Lajin kenties suurin tähti Ionescusta tuli Oregonin yliopistossa. Ennen hänen saapumistaan joukkueen kotiotteluiden katsojakeskiarvo oli ollut 1 501. Ionescun toisella kaudella yleisöä oli keskimäärin jo 4 200, ja kolmannella keskiarvo oli noussut jo 7 148 katsojaan.

Ionescu palkittiin sekä kolmannen että neljännen kautensa päätteeksi parhaalle yliopistopelaajalle jaettavalla John R. Wooden -palkinnolla. Lisäksi hänen pitkästä saavutusten ansioluettelostaan löytyy muun muassa eniten tripla-tuplia yliopistokoripallon historiassa. Ionescun pelaamista yliopisto-otteluista hän ylsi tripla-tuplaan lähes joka viidennessä.

Tavoite Oregonin menestyksestä NCAA-lopputurnauksessa kuitenkin jäi viimeiselläkin kaudella haaveeksi koronavirusepidemian vuoksi.

Yksi Ionescun tärkeimmistä mentoreista oli tammikuun lopulla traagisessa helikopterionnettomuudessa kuollut Kobe Bryant.

Lue lisää: Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

Helmikuussa Ionescusta tuli ensimmäinen NCAA:n yliopistokoripallossa 2 000 pistettä, 1 000 levypalloa ja 1 000 syöttöä kerännyt pelaaja. Vielä erityisemmän saavutuksesta teki hänelle se, että saavutus tapahtui 24. helmikuuta.

Yhdysvaltalaisittain merkittynä tuo päivämäärä on 2/24. Bryant pelasi jälkimmäisen puolen urastaan numerolla 24 ja hänen samassa onnettomuudessa kuollut tyttärensä Gianna käytti puolestaan numeroa 2.

”Jos minä edustan naisten pelin tätä hetkeä, ’Gigi’ oli tulevaisuus. Ja Kobe tiesi sen”, Ionescu sanoi puhuessaan Bryantien muistotilaisuudessa, joka järjestettiin aiemmin tuona edellä mainittuna päivämääränä.

Sabrina Ionescu oli yksi puhujista Kobe ja Gianna Bryantin muistotilaisuudessa Staples Centerissä 24. helmikuuta 2020. Kuva: Robert Hanashiro / USA Today Sports

”Kobe auttoi Gigiä, koska hän näki että tämä halusi oppia koko ajan uutta. Hän näki sen myös minussa. Hänen visionsa muiden suhteen olivat aina suurempia kuin heidän omansa. Ja mikä tärkeintä, hän ei vain ilmestynyt elämääni ja lähtenyt – hän jäi”, Ionescu kertoi puheessaan.

Tyttärensä Giannan joukkuetta valmentanut Kobe Bryant oli Yhdysvalloissa yksi naisten koripalloilun äänekkäimmästä tukijoista. Ionescun lisäksi muistotilaisuudessa puhuneiden joukossa olivat nelinkertainen olympiavoittaja Diana Taurasi ja Connecticutin yliopiston menestysvalmentaja Geno Auriemma.

Gianna Bryantin oli tarkoitus pelata juuri Connecticutissa. Hänestä ennustettiin Ionescun jälkeen seuraavaa WNBA:n supertähteä, joka voisi nostaa sarjan suosion uudelle tasolle. Bryant sekä hänen samassa onnettomuudessa kuolleet joukkuetoverinsa Alyssa Altobelli ja Payton Chester valittiin perjantain tilaisuudessa WNBA:han kunniavarauksina.

Lähteet: ESPN, The Washington Post.

Koripallolupaus Awak Kuier murskasi vastustajan ennätyspisteillään ja järkyttyi itsekin: ”Olin ihan sokissa, kun näin pistemäärän”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat