Koronarajoitukset estämässä Krista Pärmäkosken vuoristoharjoittelun, korvike löytyy yllättävän läheltä kotia - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Hiihto

Koronarajoitukset estämässä Krista Pärmäkosken vuoristoharjoittelun, korvike löytyy yllättävän läheltä kotia

Valmentaja Maati Haavisto arvioi, että maajoukkue pääsee kokoontumaan aikaisintaan elokuussa.

Matti Haavisto (vas.) seurasi sykelukemia, kun Krista Pärmäkoski teki viime lokakuussa rullasuksiharjoitusta oman ”treeniluolansa” matolla Lahdessa.

Julkaistu: 26.4. 18:52

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski ei ole vielä päättänyt, valmistautuuko hän tulevaan kilpailukauteen maajoukkueessa vai sen ulkopuolella. Vuosi sitten Pärmäkoski valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon.

Näin kertoo tilanteesta Pärmäkosken henkilökohtainen valmentaja Matti Haavisto, jonka pitkä pesti eri tehtävissä Hiihtoliitossa päättyy toukokuun lopussa.

Viimeksi Haavisto on ollut tämän kesken päättyneen kauden maajoukkueen johtaja ja sitä ennen yhden kauden päävalmentaja.

Haavisto arvioi, että Pärmäkosken päätökseen vaikuttaa, millaista leiritystä Hiihtoliitto järjestää maajoukkueelle.

”On Krista maajoukkueessa tai ei, niin ei sillä ole kauheasti merkitystä, koska veikkaan, että ollaan pitkällä elokuussa, ennen kuin on maajoukkueen yhteisiä juttuja. Alkukesä täytyy olla joka tapauksessa omillaan, joten en näe estettä, ettei Krista voisi olla ihan yhtä hyvin maajoukkueessa”, Haavisto sanoi sunnuntaina HS:lle.

Haaviston arvio perustuu sekä mahdollisesti jatkuviin kokoontumisrajoituksiin että Hiihtoliiton synkkään taloustilanteeseen.

Normaalioloissa maajoukkueen uuden kauden ensimmäinen leiri on ollut viime vuosina viimeistään kesäkuussa.

Pärmäkoski on luultavasti Suomen hiihtäjistä se, jonka kesän harjoitteluun koronapandemiasta johtuvat matkustusrajoitukset vaikuttavat eniten.

Perusharjoittelu onnistuu toki kotimaassa, mutta Pärmäkoski on jo monet vuodet panostanut säännölliseen korkean paikan harjoitteluun, mikä on tarkoittanut kesäisin pitkiä vuoristoleirejä muun muassa Pohjois-Italiassa.

Näillä näkymin Keski-Eurooppaan matkustaminen ei ole mahdollista vielä pitkään aikaan.

”Kyllä siinä haasteita tulee olemaan. Tavoite on jatkaa korkean paikan harjoittelua, mutta nyt ei pysty yhtään sanomaan, koska pääsee matkustamaan”, Haavisto sanoo.

Jos vuoristoon matkustaminen ei onnistu edes loppukesällä, Haaviston mukaan korvaavaksi vaihtoehdoksi tulee pidempiaikainen asuminen Liikuntakeskus Pajulahden niin sanotussa alppimajassa. Sitä Pärmäkoski kokeili jo viime vuoden elokuussa.

”Ei sinne alle kahdeksi viikoksi kannata mennä, jos haluaa korkean paikan vaikutuksia”, Haavisto sanoi.

Oleellinen ero alppimajan ja vuoriston välillä on se, että Pajulahdessa harjoittelu tapahtuu ulkona eli käytännössä alhaalla.

Pärmäkoskelle tutussa Italian Seiser Almissa asutaan ja harjoitellaan noin 2 000 metrin korkeudella.

”Jos matkustusrajoitukset jatkuvat, todennäköisesti Pajulahti tulee kyseeseen”, Haavisto sanoo.

Sinne ei olisi pitkä matka, sillä Pärmäkoski asuu Lahdessa, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Pajulahdesta.

Korkean paikan harjoittelun merkitys kasvaa kohti Pekingin vuoden 2022 olympialaisia, sillä niissä kisoissa ladut sijaitsevat peräti 1 700–1 800 metrien korkeudella. Kansainvälisen hiihtoliiton asettama yläraja on 1 800 metriä.

Haavisto on ollut suunnittelemassa Olympiakomitean kanssa hiihtomaajoukkueen korkean paikan valmistautumista kohti Pekingiä.

”Viime kesänä oli jo aika tarkat askelmerkit, miten valmistaudutaan. Liiton budjetin ja koronan takia ne menevät varmasti jossain määrin uusiksi. Mutta ehdottomasti korkean paikan harjoittelu pitää huomioida Pekingiä ajatellen. En usko, että parhailla urheilijoilla on ongelmia järjestää vaikka omia leirejä, jos maajoukkue ei pysty järjestämään.”

Ensi talven MM-kisat eivät ole hiihtäjien asteikolla korkealla, sillä Oberstdorf sijaitsee noin 800 metrin korkeudella.

Haavisto kertoi, että Pärmäkoski harjoitteli kilpailukauden jatkoksi pääsiäisen jälkeiselle viikolle asti.

Nyt on menossa huilijakso, ja toukokuun toisella viikolla on tarkoitus aloittaa uusi harjoituskausi, jonka päätähtäin ovat Oberstdorfin MM-kisat ensi talvena.

Kokonaan eri asia on, voidaanko niitäkään kisoja järjestää ajallaan.

Krista Pärmäkoski kokeili alppimajaa, jonka käytön takavuosien päävalmentaja kielsi

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat