Ministeri Kosonen paljasti HS:lle, mitä urheilutapahtumien erityisjärjestelyt mahdollistavat: tyhjille katsomoille ei tarvitse urheilla kesäkuussa - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Koronavirus

Ministeri Kosonen paljasti HS:lle, mitä urheilutapahtumien erityisjärjestelyt mahdollistavat: tyhjille katsomoille ei tarvitse urheilla kesäkuussa

Erityisjärjestelyillä tarkoitetaan esimerkiksi tilojen puhtaudesta ja käsien desinfiointimahdollisuuksista huolehtimista.

Kulttuuriministeri Hanna Kosonen

Julkaistu: 5.5. 16:46, Päivitetty 6.5. 7:42

Erityisjärjestelyjen avulla urheilutapahtumassa voi olla kesäkuun alusta alkaen läsnä yli 50 ihmistä, kertoo urheilusta vastaava kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) HS:lle. Kosonen vastasi HS:n kysymyksiin sähköpostitse.

Vielä toistaiseksi kokoontumisraja on kymmenen henkeä, mutta raja nousee 50 henkeen kesäkuun alussa. Erityisjärjestelyt mahdollistavat sen, että urheilutapahtumiin voi kokoontua yhteen vielä isompi joukko.

”Tapahtumassa voi olla 1.6. jälkeen läsnä yli 50, mutta alle 500 ihmistä, jos tilaisuuden turvallisuus ja terveellisyys voidaan varmistaa erityisjärjestelyin. Sisä- tai ulkotila täytyy myös olla tarkkaan rajattu”, Kosonen kertoo.

Toimintaa ja tapahtumajärjestäjiä ohjeistavat aluehallintovirastot. Erityisjärjestelyt vaativat esimerkiksi tilojen puhtauteen ja käsien pesu- tai desinfiontimahdollisuuksiin satsaamista sekä riittävästä väljyydestä ja turvaväleistä huolehtimista.

”On kiinnitettävä huomiota siihen, ettei synny jonoja esimerkiksi lippuluukulle tai myyntipisteisiin.”

Kuten lippuluukusta puhuminen kertoo, ohjeita ei ole luotu pelkästään tyhjille katsomoille kilpailtavien tapahtumien järjestämistä varten.

”Järjestelyillä voidaan mahdollistaa myös yleisön paikallaolo erityisehdoin. Seurataan siis tarkasti aluehallintovirastojen ohjeistusta”, Kosonen kannustaa.

Jos joukkueessa havaitaan koronavirustartunta, joukkueen on ministerin mukaan noudatettava THL:n ohjeistusta asiasta.

Tapahtumien järjestäjille on tulossa ohjeistusta sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Toimintaa ohjeistavat aluehallintovirastot, joten alueelliset erot ovat mahdollisia.

”Tavoitteena on, että meillä on riittävän yhdenmukaiset ohjeet, mutta totta kai paikalliset olosuhteet ja mahdollisuudet toimia ohjeiden mukaisesti pitää ottaa huomioon.”

Kosonen muistuttaa, että harjoitusten järjestämisessä vaaditaan tarkkuutta myös kesäkuun alun jälkeen. Toukokuussa harjoitukset pitää toteuttaa pienryhmissä, joihin kuuluu enintään kymmenen henkeä.

”Vaikka kokoontumisrajoituksen enimmäishenkilömäärä suurenee, tulee hygienia- ja muita turvallisuusohjeita edelleen noudattaa. Virus on edelleen olemassa, ja tartuntoja pitää pyrkiä välttämään. Sen vuoksi suuria määriä fyysisiä kontakteja pitää välttää.”

Enintään 500 ihmisen kokoontumisen salliminen mahdollistaa esimerkiksi Veikkausliigan otteluiden järjestämisen, mutta lipputulot jäävät vajaaksi, kun katsojamäärä jää reilusti normaalia pienemmäksi.

Kososen mukaan eri alojen tukitarpeista keskustellaan lähiaikoina.

Yli 500 hengen yleisötapahtumat on kielletty Suomessa ainakin heinäkuun loppuun asti. Tapahtumarajoitusten mahdollisesta jatkosta elokuussa päätetään myöhemmin.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu