Veikkausliiga alkaa heinäkuun alussa – stadioneiden turvasuunnitelmia on jo tehty: voiko jokaisen katsomonosan tulkita yhdeksi 500 hengen tilaksi? - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Jalkapallo

Veikkausliiga alkaa heinäkuun alussa – stadioneiden turvasuunnitelmia on jo tehty: voiko jokaisen katsomonosan tulkita yhdeksi 500 hengen tilaksi?

Veikkausliigassa aiotaan pelata täydet 27 kierrosta, mutta viimeisestä europaikasta ei järjestetä erillistä karsintaa.

Kuinka monta katsojaa Töölön Bolt-areenalle voi ottaa heinäkuussa? Kuva: Kalle Koponen / HS

Julkaistu: 6.5. 12:43, Päivitetty 6.5. 17:21

Jalkapallon Veikkausliiga käynnistyy 1. heinäkuuta. Kausi kestää heinäkuusta marraskuuhun. Kauden on määrä päättyä lauantaina 21. marraskuuta.

Veikkausliiga tiedotti asiasta keskiviikkona.

Toimitusjohtaja Timo Marjamaa on huojentunut, että alunperin 11. huhtikuuta alkavaksi aiotun sarjan aloittamisesta on tehty selkeä päätös.

”Elinkeinotoiminta on meillä ollut täysin kielletty. Se tietysti asettaa hankalaan asemaan. Sitä tietysti toivoisi, että pystyisi elämään jollain tavalla.”

Veikkausliigan tavoite on pelata alkava kausi samoin kuin viime vuonna. Ensin pelataan kahdentoista joukkueen kaksinkertainen runkosarja. Tämän jälkeen joukkueet jaetaan kuuden joukkueen yksinkertaisiin jatkosarjoihin. Jokaisen joukkueen on tarkoitus pelata yhteensä 27 ottelua, eli 22 ottelua runkosarjassa ja 5 ottelua jatkosarjassa.

”Se on tiivis sarja. Siellä on aika paljon kaksi ottelua viikossa. Otteluohjelman säätämiseen menee vielä aikaa, sillä esimerkiksi Palloliiton hallinnoimaa Suomen cupia on vielä neljä kierrosta jäljellä”, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kertoo.

Viime kaudella käyttöön otettuun uuteen sarjajärjestelmään sisältyvää lopputurnausta viimeisestä europaikasta ei pelata kaudella 2020. Tämä muutos on tilapäinen ja koskee vain alkavaa kautta.

Bolt-areenan Urheilukadun puoleinen ulkoalue on väljä, mutta itäkatsomoon johtaa melko kapea käytävä. Kuva: Kalle Koponen / HS

Mikäli epidemiatilanne syksyllä muuttuu, kausi voidaan pelata myös kaksinkertaisena sarjana ilman jatkosarjoja. Palloliitto tekee lopullisen päätöksen Veikkausliigan sarjajärjestelmästä.

”Toivotaan, että nyt päästään eteenpäin ja korona pysyy aisoissa. Näillä näkymin joukkueet pääsevät aloittamaan täysipainoisen joukkueharjoittelun kesäkuun alussa ja kausi vihelletään käyntiin heinäkuussa”, Marjamaa toteaa.

”Halusimme pelaajille vähintään kolmen viikon täysipainoisen harjoittelujakson ennen kauden alkua, joten heinäkuun alku on meille varhaisin mahdollinen ajankohta käynnistää Veikkausliiga.”

Marjamaan mukaan Veikkausliiga käy tiivistä keskustelua terveysviranomaisten kanssa varmistaakseen pelaajien ja yleisön turvallisuuden.

”Olemme viranomaisten varassa, mitä ohjeistuksia ja määräyksiä sieltä tulee ja mitä asioita tulkitaan milläkin tavalla. Sen mukaan täytyy tehdä asioita.”

Heinäkuussa tapahtumissa saa olla paikalla korkeintaan 500 henkeä. Liiga ja Palloliitto keskustelevat Aluehallintoviraston (Avi) sekä ministeriöiden kanssa, miten turvallisuus taataan. Jopa pieniä toiveita on siitä, että eri katsomo-osat voisi tulkita omaksi 500 hengen kokonaisuudeksi. Esimerkiksi Helsingin Bolt-areenalla on viisi katsomonosaa: pääkatsomo (ns. ravintolakatsomo), yläkatsomo, itäkatsomo, pohjoispääty ja eteläpääty.

”Se hyvä puoli meillä on, että olemme ulkoilmalaji. Kenttäkin on valtavan kokoinen eli tilaa on paljon. Se on sitten viranomaisten tulkintaa, mikä koetaan miksikin asiaksi. Onko aluekoko vai mikä ratkaiseva. Tarkasteluja varmasti tehdään jokaisen osalta, kuten huvipuistojen”, Marjamaa pohtii.

Myös hallitsevan Suomen mestarin Kuopion palloseuran toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen pohtii samaan asiaa.

”Viranomaistahot miettivät, miten tämä skaalautuu. Onko 500 henkeä jalkapallostadionilla sama asia kuin jossakin pienemmässä tilassa?”

KuPS on myynyt 1 200 kausikorttia, joten aika moni jäisi vielä pois otteluista. Lisäksi seura on myynyt runsaasti vip-lippuja.

”Tämä ei vielä ratkaise, miten tämä rahoitetaan. Kausikorttien tulot on syöty talven aikana. Voiko esimerkiksi olla oheismyyntiä?”

Heiskanen korostaa, että terveys edellä pitää toimia.

”Monta asiaa on auki. Alkoi jo epätoivo hiipiä, päästäänkö pelaamaan ollenkaan.”

Esimerkiksi Tapiolan Hongassa on jo tehty suunnitelma, miten ottelutapahtuma pystytään järjestämään. Hongan urheilutoimenjohtaja Hexi Arteva ei vielä sen tarkemmin kerro, millainen suunnitelma on.

”Kun ison tason keskustelut ovat valmiit, jatkamme seuraavaksi keskustelua Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa”, Arteva toteaa.

Arteva arvioi, että myös Länsi-Uudenmaan poliisilaitos antaa oman arvionsa.

”Ensi viikon aikana olemme jo paljon viisaampia yksityiskohdista. Tahtotila on se, että yleisöä voidaan ottaa.”

Myös HIFK:n ja HJK:n kotistadionilla Bolt-areenalla on HS:n tietojen mukaan suunnitelma tehty. Myös siellä odotetaan Avin päätöstä.

HIFK:n toimitusjohtaja Christoffer Perret toteaa seuran verkkosivuilla, että vielä on paljon avoimia kysymyksiä.

”On vielä paljon asioita, joita emme tiedä. Emme esimerkiksi tiedä, kuinka paljon yleisöä saamme päästää otteluihin, tai milloin yleisöä ylipäätään saa päästää katsomoihin. Tiedotamme myöhemmin lisää siitä, mitä tämä voi tarkoittaa yleisön, lipunmyynnin ja kausikorttien osalta”, Perret toteaa.

HJK:n kannattajayhdistysten kansoittamaan eteläpäätyyn pääsee näistä porteista. Kuva: Kalle Koponen / HS

Jo aiemmin keskiviikkona Palloliitto tiedotti, että naisten Kansallinen liiga käynnistyy 13. kesäkuuta.

Jalkapallon naisten liigaseurat päättivät asiasta tiistaina sen jälkeen kun urheiluministeri Hanna Kosonen oli kertonut urheilutapahtumille asetettujen rajoitusten purkamisesta.

Uusien rajoitusten mukaan urheilutapahtumassa voi olla kesäkuun alusta lähtien jopa 500 ihmistä, kunhan tilaisuuden turvallisuus ja terveellisyys voidaan varmistaa erityisjärjestelyin. Tämä rajoitus on voimassa heinäkuun loppuun saakka.

HJK ja HIFK kohtasivat 23. huhtikuuta 2019 Töölön jalkapallostadionilla. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Rajoitukset|Rajoitusten purkaminen alkoi: Jalkapallon Kansallinen liiga alkaa kesäkuun puolivälissä

Kolumni|Kilpaurheilu palaa yhteiskuntaan, mutta rapauttaako se suomalaisten moraalin?

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat