Ministeri Hanna Kosonen täsmensi HS:lle, milloin henkilömäärän rajana on 50 ja milloin 500 – Veikkausliigan toiveille kova kolaus - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Tapahtumat

Ministeri Hanna Kosonen täsmensi HS:lle, milloin henkilömäärän rajana on 50 ja milloin 500 – Veikkausliigan toiveille kova kolaus

Yksityistilaisuuksiin hallitus suosittaa 50 hengen rajaa. Yleisötilaisuuksissa voi olla korkeintaan 500 ihmistä. Suositukset tulevat voimaan kesäkuussa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) kuvattuna 2. huhtikuuta 2020.

Julkaistu: 7.5. 16:03, Päivitetty 7.5. 18:56

Urheilutapahtumien ja muiden tapahtumien järjestäjät ovat ihmetelleet, saako tilaisuuksien henkilömäärä olla korkeintaan 50, 500 tai mahdollisesti joillain järjestelyillä jotain muuta sitten, kun uudet ohjeet tulevat voimaan 1. kesäkuuta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk), jolle kuuluu myös urheiluasiat hallituksessa, vastasi HS:lle, miten tapahtumat määritellään.

”Alle 50 hengen tilaisuuksiksi hallitus suosittaa yksityisiä tilaisuuksia. Alle 500 hengen tilaisuuksia voivat olla yleisötilaisuudet”, Kosonen sanoo.

”Kysymys ei ole siitä, mikä on sisältö, vaan kysymys on yksityisesti koolle kutsutuista ja yleisesti koolle kutsuista yleisötilaisuuksista.”

Vielä hallituksen maanantaisessa tiedotteessa asia ilmaistiin epäselvästi, mutta Valtioneuvoston keskiviikkoisessa periaatepäätöksessä ero 50 ja 500 hengen tilaisuuksista käy selkeästi esille.

Veikkausliigassa esimerkiksi on pohdittu, voisiko erillinen katsomonosa olla aina yksi 500 hengen osio, sillä pelkästään kausikortin haltijoita on useilla seuroilla enemmän kuin 500. Kosonen tyrmää tämän ajatuksen.

”Kysymys koskee koko tilaisuutta. 500 on raja koko tilaisuudelle. Siihen lasketaan kaikki eli kuinka paljon siellä on yhteensä paikalla.”

Eli 500:aan lasketaan mukaan myös esimerkiksi pelaajat?

”Niin.”

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Veikkausliigan, joka alkaa heinäkuussa, jalkapallo-otteluihin voi ottaa korkeintaan noin 400 katsojaa ensimmäisen kuukauden aikana. Jos esimerkiksi vip-katsojat menevät etusijalle, lipunmyyntiä ei juuri synny. Yleisökeskiarvot Veikkausliigassa vaihtelevat reilusta tuhannesta viiteen tuhanteen.

Esimerkiksi huvipuistoja käsitellään kuitenkin toisin.

”Siinä on kyse tilasta eikä kokoontumisesta. Siihen odotan Aluehallintovirastolta näkemystä. Huvipuisto, eläintarha, taidenäyttely tai kirjasto on eri asia kuin kokoontuminen”, Kosonen sanoo.

Kosonen toteaa, että Aluehallintovirasto myös täsmentää muita rajoituksia. Aluehallintovirastosta kerrottiin HS:lle, että se ei ole vielä saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä toimeksiantoa, joten selvitys ei ole vielä tekeillä.

”Kaikkien pitäisi vain malttaa odottaa tarkempia ohjeita. Isot reunaehdot on tiedossa”, Kosonen toteaa.

Lisäksi Kosonen muistuttaa koronaviruksen torjunnassa muista tärkeistä toimista: 1–2 metrin turvaväli, käsihygienia, yleinen puhtaus eikä kokoonnuta sumppuihin ja lähekkäin.

”Tämä ylipäänsä rajoittaa aika paljon sitä, missä 500 hengen tilaisuuksia voi järjestää. Kesäaikana tietysti ulkotilat mahdollistavat enemmän.”

Kosonen myöntää, että rajoitukset vaativat lisäponnistuksia sekä yleisöltä että järjestäjiltä.

”Tämä kuitenkin mahdollistaa sen, että voidaan tehdä enemmän asioita. Miten näissä turvallisuustoimissa onnistutaan, mahdollistaa sen, että tämä voi jatkua.”

500:n hengen raja yleisötilaisuuksissa on voimassa heinäkuun loppuun asti. Yksityistilaisuuksien 50:n hengen raja on voimassa 1. kesäkuuta alkaen toistaiseksi.

Oikaisu 13.5.2020 kello 14: Veikkausliigan joukkueiden yleisökeskiarvot ovat reilusta tuhannesta viiteen tuhanteen, ei kahdesta tuhannesta viiteen tuhanteen.

Jalkapallo|Veikkausliiga alkaa heinäkuun alussa – stadioneiden turvasuunnitelmia on jo tehty: voiko jokaisen katsomonosan tulkita yhdeksi 500 hengen tilaksi?

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu