Leijonat aiheutti Curt Lundmarkille uran raskaimman tappion: valmentaja ihailee sitä, miten menestystä muistellaan Suomessa - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Jääkiekko

Leijonat aiheutti Curt Lundmarkille uran raskaimman tappion: valmentaja ihailee sitä, miten menestystä muistellaan Suomessa

Curt Lundmark sanoo Aftonbladetissa, että Curt Lindström ei koskaan saanut Ruotsissa ansaitsemaansa arvostusta.

Vuoden 1995 MM-jääkiekkokullan voittaneen Suomen valmentaja Curre Lindström (vas.) ja Ruotsin Tre Kronorien entinen päävalmentaja Curre Lundmark Ruotsin suurlähetystön järjestämässä Hockeyfest-tilaisuudessa Helsingissä toukokuussa 2015.

Julkaistu: 16.5. 10:39

Ruotsin takavuosien menestysvalmentaja Curt Lundmark sanoo Aftonbladetin haastattelussa, että Suomen MM-kultaan luotsannut Curt Lindström oli Ruotsissa aliarvostettu.

Lundmark luotsasi Ruotsia Globenin MM-finaalissa, mutta joutui tyytymään joukkueineen hopeaan, kun Lindströmin johtama Suomi voitti finaalin 4–1. Lundmark nimeää jutussa tappion uransa raskaimmaksi.

”Se oli katkeraa, mutta jälkikäteen jumaloin häntä menestyksestä. Valmensin myöhemmin Jokereita ja näin millainen jumala hän oli Suomessa. Ruotsissa hän ei koskaan saanut ansaitsemaansa arvostusta. Hänet nähtiin esteenä ja tiedän, että se satutti häntä”, Lundmark sanoi.

Lundmark antaa myös sapiskaa Ruotsin jääkiekkoliitolle siitä, että mestaruuksia ei juhlita maassa jälkikäteen. Suomessa esimerkiksi vuoden 1995 joukkue on kokoontunut säännöllisesti muistelemaan mestaruutta.

”Ruotsissa olemme valtavan huonoja siinä. Ruotsin jääkiekkoliitto ei tee oikeastaan mitään. Tuntuu surulliselta, että asia on niin. Olisi ollut hauskaa tavata joskus, mutta täällä ei järjestetä lähes mitään.”

Lundmarkin ura Tre Kronorin peräsimessä päättyi vuoteen 1995. Hän oli päävalmentaja alkaen vuoden 1994 MM-kisoista. Hänen aikanaan Ruotsi voitti olympiakullan, kaksi MM-hopeaa ja yhden MM-pronssin. Yksissäkään Lundmarkin vetämissä kisoissa Ruotsi ei jäänyt ilman mitalia.

Curt Lundmark ohjeisti Otakar Janeckýa ja Pasi Saarelaa ollessaan Jokerien päävalmentaja vuonna 1997.

Myös Lundmarkin eniten katuma hetki urallaan linkittyy Suomeen. Hän oli juniorimaajoukkueen päävalmentaja vuonna 1990, kun kisat pelattiin Suomessa ja mestaruus ratkaistiin vielä sarjamuotoisesti. Ruotsin joukkueessa pelasivat esimerkiksi Mats Sundin ja Niklas Lidström, mutta maalivahtivalinta on jäänyt Lundmarkin mieleen.

”En ottanut Tommy Saloa mukaan. Hän oli mukana leirityksessä, mutta minusta tuntui, että meillä oli liian monta Västeråsin pelaajaa. Kadun sitä pirun katkerasti. Uskon, että hänen kanssaan olisimme taistelleet kullasta. Jäimme viidensiksi, kahden pisteen päähän mestaruudesta.”

HS-haastattelu|Ruotsi on nyt Curt Lindstömille vaarallinen paikka: suomalaisen jääkiekon ruotsalainen legenda on turvassa Thaimaassa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu