Taitoluisteluliiton ja Mirjami Penttisen sovinto saa kiitosta urheilujohtajilta: ”Nyt urheilijat eivät joudu enää oikeusturvalautakunnan suulliseen käsittelyyn” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Muodostelmaluistelu

Taitoluisteluliiton ja Mirjami Penttisen sovinto saa kiitosta urheilujohtajilta: ”Nyt urheilijat eivät joudu enää oikeusturvalautakunnan suulliseen käsittelyyn”

Sovintosopimus ei vaikuta Helsingin kaupungin ratkaisuun siitä, voidaanko HSK:lle myöntää avustusta.

Suekin pääsihteeri Teemu Japisson uskoo, että urheilijoiden osalta tilanne kevenee, kun he eivät joudu oikeusturvalautakunnan suulliseen käsittelyyn.

Julkaistu: 19.5. 11:14, Päivitetty 19.5. 12:58

Taitoluisteluliiton ja muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen tekemä sovintoratkaisu on myönteinen asia sekä Suomen olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen että Suomen urheilun eettisen toimikunnan pääsihteerin Teemu Japissonin mielestä.

Maanantaina kerrotussa sovinnossa Penttinen ja toinen valmentaja Lilli Helpi vetävät pois valituksensa urheilun oikeusturvalautakunnasta. He myös sitoutuvat henkilökohtaiseen työnohjaukseen, jolla varmistetaan luisteluharrastuksen turvallisuus ja eettisten sääntöjen noudattaminen seurassa.

”Nyt urheilijat eivät joudu enää oikeusturvalautakunnan suulliseen käsittelyyn. Se keventää prosessia heidän osaltaan. HSK:n sisäiseen toimintaan tulevat käytänteet vaikuttavat järkeäviltä sen kannalta, että tällaista ei enää pääsisi tapahtumaan”, Japisson sanoo.

Salonen sanoo, että heidän näkökulmastaan Taitoluisteluliitto on ollut asiassa toimivaltainen viemään asiaa eteenpäin. Olympiakomitea ei ole ollut asiassa osapuolena.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

Tapaus on silti osaltaan vaikuttanut siihen, että Olympiakomiteassa on tehostettu työtä epäasialliseen käytökseen ja häirintään puuttumiseksi. Olympiakomitean hallitus päätti helmikuussa aloittaa laajat toimenpiteet asian parantamiseksi.

”Työ on edennyt aikataulussa ja väliraportti annetaan kevätkokouksessa kesäkuussa. Siitä työ jatkuu kohti syksyn vuosikokousta, jolloin pitäisi olla jo paljon pidemmällä”, Salonen kertoo aikatauluista.

Japissonin mukaan asia on Suekin osalta loppuunkäsitelty. Hän muistuttaa, että vuoden kilpailukielto jäi voimaan. Kun oikeusturvalautakuntaan tehty valitus vedettiin pois, päätös on lopullinen.

Suek on korostanut tarvetta ajantasaistaa kurinpitomenettelyä suomalaisessa urheilussa. Esimerkiksi taitoluistelussa kurinpitomenettelyllä ei pystytty Penttisen tapauksessa puuttumaan toimintaan seurassa.

”Kun liitto antaa kilpailukiellon, se koskee vain liiton toimintaa eikä kaikkea sen lajin toimintaa. Jos vertailukohta on antidopingsäännöstö, sieltä sanktio koskee kaikkea toimintaa”, Japisson vertaa.

Helsingin kaupungin liikuntapäällikkö Tarja Loikkanen sanoo, että eilinen sovintosopimus ei vaikuta harkintaan, jota kaupunki tekee HSK:n tukemisesta. Kaupunki selvittää, onko HSK rikkonut urheiluseuroille myönnettävien avustusten kriteereitä.

”Kaupunki myöntää avustukset itsenäisesti ja tekee omat päätöksensä. Asiat, joita on sovittu liiton ja HSK:n kesken, koskevat Penttistä ja häneen liittyviä asioita. Me myönnämme avustukset seuralle. Selvitämme yhä ovatko he rikkoneet eettisiä periaatteita, jotka ovat avustuksen myöntämisen kriteereitä”, Loikkanen sanoo.

HSK:n avustusta oli määrä käsitellä viime viikolla liikuntajaoston kokouksessa, mutta asian käsittely jäi kesken. HSK:n saama avustus kaupungilta on aiemmin ollut 70 000 euroa.

Liikuntajaoston seuraava kokous on 9. kesäkuuta.

Sovinto|Valmentaja Mirjami Penttinen pääsi sopuun Taitoluisteluliiton kanssa: ”Olen tyytyväinen syntyneeseen sopimukseen”

Urheilun kurinpitoon suunnitteilla jättiremontti: taustalla Mirjami Penttisen tapaus

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu