Hiihto päätti kieltää fluorivoiteet ja seurauksena voi olla vilppiaalto: ”Ongelma vain on kuka on vastuussa?” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Voitelu

Hiihto päätti kieltää fluorivoiteet ja seurauksena voi olla vilppiaalto: ”Ongelma vain on kuka on vastuussa?”

Kansainvälinen hiihtoliitto haluaa kieltää fluorivoiteet suksien pohjasta. Kaikki hiihtäjät eivät välttämättä luovu voiteista helposti, sillä ne voivat antaa ison kilpailuedun verrattuna tavallisiin voiteisiin.

Suksihuoltoa kenttäolosuhteissa Salpausselän kisoissa vuonna 2011.

Julkaistu: 26.5. 8:59, Päivitetty 26.5. 10:30

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n päätös kieltää fluorivoiteiden käyttö ympäristö- ja terveyssyistä on tuonut ratkaistavaksi uusia ongelmia.

Näistä merkittävin on kiellon valvonta. Miten kilpailuissa valvotaan sitä, ettei joku käytä edelleen fluorivoiteita ja siten syyllisty vilppiin?

Maanantaina FIS päätti ottaa aikalisän fluorivoiteiden täyskiellossa.

Alun perin FIS:n tavoitteena oli, että jo ensi kaudella maastohiihdossa, yhdistetyssä, alppihiihdossa ja mäkihypyssä ei käytettäisi enää ensi kaudella lainkaan fluorivoiteita.

FIS:n maanantaisen päätöksen mukaan fluorittomuus kuitenkin toteutetaan vasta kahden vuoden siirtymävaiheen jälkeen. Näin FIS:lle jää aikaa laatia pitävä valvontasysteemi fluorivoiteiden paljastamiseksi.

Kiusaus fluorivoiteiden käyttöön kiellon jälkeen voi olla suuri, sillä niiden antama kilpailuetu fluorittomiin voiteisiin on valtava.

Fluorivoiteitten ylivoima korostuu varsinkin kosteilla keleillä, koska niiden kyky hylkiä kosteutta ja likaa on ylivertainen.

Viimeisen 30 vuoden aikana vain yksi arvokisamitali on hiihdetty fluorittomilla voiteilla.

Uskottava valvonta on uudistuksen onnistumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää.

”Fluorivoiteilla on suurempi vaikutus ja ovat tehokkaampia kuin veridoping”, sanoo FIS:n maastohiihtokomitean ruotsalaisjäsen Niklas Jonsson SVT:n haastattelussa.

Luotettavan mittausmenetelmän lisäksi FIS:n on ratkaistava vastuukysymykset: ketä rangaistaan, jos hiihtäjän suksista löytyy kiellettyä voidetta.

”Meillä on oltava toimiva säännöstö”, Jonsson sanoo.

”Ja ankarat rangaistukset. Ongelma vain on kuka on vastuussa? Hiihtäjä vai voitelija? Vai joku muu?”

Myös Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU aikoo kieltää fluorivoiteiden käytön.

”Meillä on selkeä tavoite seurata samaa linjaa kuin FIS”, IBU:n pääsihteeri Niklas Carlsson kertoi maanantaina STT:n mukaan.

Kiellon taustalla ovat EU-säädökset fluorin ympäristö- ja terveyshaitoista.

Fluorivoidekielto suojelee ympäristöä, mutta huippuhiihdolle siitä tuli ongelma

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu