Oskari Muhonen on purjehduksen maailmanmestari ja tuleva diplomi-insinööri, joka haaveilee pasuunan soitosta: ”Se on hieno soitin” - Urheilu | HS.fi

Oskari Muhonen on käynyt keväällä neljä kertaa viikossa purjehtimassa. Kun ilmat lämpenevät harjoitusmäärä kasvaa. ”Lisäksi treenaan paljon fysiikkaa ja rullahiihtoa.”

Pasunisti puhaltaa tuulta purjeeseen

Oskari Muhonen, 23, on valittu kaksi kertaa Suomen parhaaksi purjehtijaksi. Omasta mielestään hän on vasta ”kasvavalla käyrällä”.

Julkaistu: 29.5. 2:00, Päivitetty 29.5. 7:47

Purjehdus ei ole voimalaji, muttei vahvasta lihaskunnosta haittaakaan ole.

Finnjolla-purjehtijalla Oskari Muhosella voimaa löytyy niin jaloista ja kuin hartiapankistakin. Voimaa tarvitaan varsinkin, kun purjehditaan kovassa vastatuulessa.

”Toki voimasta on hyötyä, mutta tärkeintä on voimakestävyys. Kovalla kelillä yksi nousu vastatuuleen kestää viisitoista minuuttia, ja silloin käytetään koko ajan isoja etureisiä”, 23-vuotias Muhonen sanoo NJK:n venesatamassa Helsingin Lauttasaaressa.

Muhonen on lähdössä päivän ensimmäiseen harjoitukseensa. Hän työntää 140 kiloa painavan veneen kevyesti veteen ja nostaa ylös kymmenen neliön isopurjeen.

Taitavasti hän tekee satama-altaassa pienessä tilassa muutaman käännöksen ja pyörähdyksen.

”Veneen omistaja on Sveitsissä. Saan lainata hänen venettään”, sanoo Muhonen, jonka oma kilpavene jäi koronarajoitusten takia jumiin Mallorcalle.

Purjehduspiireissä Muhonen tunnetaan lempinimellä ”Okki”. Tapaamispäivänä ”Okki” on lähdössä merelle Tom Ramshaw’n kanssa. Torontolainen purjehtija on ollut Suomessa koronaeristyksessä maaliskuun puolivälistä lähtien.

Viime syksynä pitkän purjehdusuransa lopettanut Tapio Nirkko on käynyt keväällä valmentamassa Muhosta.

Muhosella on vielä siis matkaa valmentajansa saavutuksiin – Nirkko oli viisitoista vuotta finnjollien kansainvälisellä huipulla ja edusti Suomea kolmissa olympialaisissa.

Oskari Muhonen harjoittelee lainaveneellä Helsingin vesillä, kun oma Finnjolla jäi koronaviruspandemian vuoksi jumiin Mallorcalle.

Kun matkustusrajoitukset helpottuvat, Muhonen lentää Palmaan hakemaan venettään ja autoaan Suomeen.

Hakumatka kestää nelisen päivää. Vene viedään ensin laivalla Barcelonaan, josta Muhonen ajaa sen auton trailerin kyydissä Suomeen.

Jos koronakevät olisi mennyt toisin, Muhonen olisi juuri palannut Finnjollien MM-kisoista Espanjasta.

Huhtikuussa hänen piti kilpailla maailmancupissa Italiassa, jossa jaossa olisi ollut yksi Euroopan maapaikka ensi kesän olympialaisiin.

Nyt kaikki kisat ovat siirtyneet hamaan tulevaisuuteen. MM- ja EM-kisat yritetään järjestää ensi syksynä. Olympiakarsinnasta päätetään vasta loppuvuodesta.

”Kaikki oli laskettu siihen, että Tokion olympialaiset ovat kesällä. Toisaalta minun kehityskäyräni on vielä siinä vaiheessa, ettei ole väliä, vaikka olympialaiset siirtyivät vuodella. Minun mielipiteelläni ei tosin taida olla paljon merkitystä näin isossa asiassa”, Muhonen miettii.

Lahjakas Muhonen on voittanut urallaan kaksi kertaa alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Mestaruusvuosina 2017 ja 2019 hänet on valittu Suomessa vuoden purjehtijaksi eli maan parhaaksi purjehtijaksi, vaikka se ei ehkä virallisesti sitä tarkoitakaan.

Finnjollilla kilpaillaan Tokiossa viimeisen kerran olympiatasolla. Sen jälkeen Muhonen joutuu miettimään muita luokkavaihtoehtoja, kuten laseria, jossa myös purjehditaan yksin.

”Tai sitten jokin kaksinpurjehdittava luokka, jossa on enemmän vauhdin hurmaa kuin yksin purjehtiessa. Siinä olisi kuitenkin ajan kysymys löytää sopiva kaveri, jonka kanssa kemiat kohtaisivat ja molemmilla olisi yhtä iso motivaatio”, Muhonen sanoo.

Pariisin kesäolympialaisissa 2024 on runsaasti myös mixed-luokkia, joissa miehet ja naiset purjehtivat samassa veneessä.

Pariisiin on tulossa myös avomeriluokka, mutta siihen valmistautuminen vaatisi omaa kölivenettä, jonka hinta voi nousta jopa 100 000 euroon. Kilpailussa saa tosin käyttää lainavenettä.

”Pienille purjehdusmaille avomeriluokan kustannukset voivat olla liian isot”, Muhonen pohtii.

Muuten isot avomeripurjehdukset kiinnostavat Muhosta. Seuraava kerran kolmessa vuodessa purjehdittava Volvo Ocean Race (aiemmin Whitbread-kilpailu) alkaa syksyllä 2021.

Suomesta kisaan maapallon ympäri ei ole lähdössä venettä, mutta aina on mahdollista päästä mukaan toisen maan veneeseen. Sääntöjen mukaan kahden miehistön jäsenen pitää olla alle 25-vuotiaita.

Suomalainen yksinpurjehtija Tapio Lehtinen aikoo lähteä syksyllä 2023 alkavaan Ocean Globe -avomerikisaan, joka jäljittelee 50 vuotta sitten 1973 käytyä ensimmäistä Whitbread-purjehdusta.

Lehtinen kerää parhaillaan veneensä miehistöä.

”Totta kai sekin kiinnostaa”, sanoo Muhonen, joka osallistui viime vuonna 600 mailin joukkuepurjehduksen Fastnet-kisaan Englannissa. Hän on menestynyt köliveneillä myös maailman parhaiden joukossa Star Sailors Leaguessa Bahamalla.

Oskari Muhonen on 23-vuotias olympialuokkien purjehtija.

Purjehduksesta Muhonen innostui kahdeksanvuotiaana, kun hän meni toisen siskonsa kanssa solmuntekokurssille.

”Eräänä päivänä menimme kurssilla purjehtimaan optareilla [optimistijolla]. Innostuin siitä niin paljon, että menin varsinaiselle purjehduskurssille ja jäin koukkuun”, Muhonen kertoo.

Samaan aikaan perheeseen oli ostettu matkapurjehdukseen tarkoitettu kölivene. Se oli perheen ensimmäinen purjevene.

Urheiluhenkisessä perheessä myös Muhosen pikkuveli Ilari on nouseva purjehtija. Pikkusisko harrastaa taitoluistelua.

Nuoruudessaan Muhonen pelasi koripalloa ja vesipalloa, jonka hän lopetti vasta, kun purjehdus alkoi muuttua totisemmaksi urheiluksi teini-iässä.

Lisäksi Muhonen on soittanut pasuunaa.

”Pasuuna on hieno soitin. Nyt soitto on valitettavasti jäänyt vähälle. Pitäisi aloittaa uudestaan, että taidot pysyvät tallella. Musiikki oli harrastus. Olen aina ollut enemmän urheilumiehiä.”

Muhonen opiskelee toista vuotta tuotantotaloutta Aalto-yliopistossa Otaniemessä. Koronakevään aikana opiskelut ovat kuulemma edenneet tasaisen varmasti. Kandidaatin tutkinnon pitäisi olla valmis neljässä vuodessa.

”Sitten on vielä matkaa, että valmistuu diplomi-insinööriksi. En kyllä vielä yhtään tiedä, mikä minusta tulee isona”, nauravainen urheilija sanoo.

Entä mikä purjehduksessa on parasta?

”Se vaatii paljon fyysistä ja taktista osaamista. Pitää osata mukautua, että pärjää. Ei ole kahta samanlaista päivää.”

Oskari Muhonen

Syntynyt huhtikuussa 1997, 23-vuotias.

Espoolainen finnjolla-purjehtija.

Kolmas kausi purjehduksen aikuisten maajoukkueessa.

Opiskelee toista vuotta tuotantotaloutta Aalto-yliopistossa Otaniemessä.

Alle 23-vuotiaiden MM-kultaa 2017 ja 2019 ja EM-pronssia 2017.

Universiadien voitto RS 21 -luokassa 2019 (neljän hengen vene, jossa Muhonen oli kipparina).

Vuoden purjehtija 2017 ja 2019.

Tavoittelee olympiapaikkaa Tokioon 2021.

Edustaa Espoon Pursiseuraa.

Aloitti purjehduksen 8-vuotiaana ja kilpaili vuotta myöhemmin.

Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen aikoo kiertää maapallon vielä kahdesti: ”Haluan antaa veneelleni ja itselleni toisen mahdollisuuden”

Kolminkertainen olympiakävijä Tapio Nirkko lopettaa kilpapurjehduksen: mitään ei jäänyt hampaankoloon, ei myöskään velkoja

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Urheilu