SaiPa sai tähtien sentterin - Urheilu | HS.fi

SaiPa sai tähtien sentterin

Pietarissa Jarno Koskirantaa kyyditsi oma kuljettaja ja hän pelasi Venäjän suurimpien kiekkotähtien rinnalla, sitten hän päätti palata Suomeen ja Lappeenrantaan. Nyt hän kertoo, miksi.

Julkaistu: 30.5. 2:00, Päivitetty 30.5. 20:33

Jarno Koskiranta päätti palata Lappeenrantaan.

Lappeenranta.

Vuoden 2009 kesällä Jarno Koskirantaa jännitti. Takana oli pari kautta jääkiekon Mestiksessä Kirkkonummella ja Joensuussa, kun Ari-Pekka Selinin valmentama SaiPa tarjosi koesopimusta Liigaan.

Keskushyökkääjä Koskiranta, 33, pelasi juniorivuodet espoolaisissa kiekkoympyröissä. Seurat vaihtuivat akselilla EKS, EJK ja Bluesin kakkosjoukkue.

C-nuoriin asti meni hyvin, mutta sitten tuli lähtö kakkosjoukkueisiin, ja piipahtipa Koskiranta yhden kauden Grankulla IFK:ssakin. Pituuskasvussa Koskiranta oli jäänyt muiden tahdista.

Kaikki kunnia Granille, mutta pääkaupunkiseudun seurarankingissa sijoitus oli tuohon aikaan selvästi kärjen takana.

 Takana on seitsemän kautta itäliiga KHL:ssä ja niistä viisi venäläisen kiekkoilun kirkkaimmissa valoissa Pietarin SKA:ssa.

Jarno Koskiranta jääkiekon KHL-ottelussa Jokereita vastaan Helsingissä 2019.

Alku SaiPassakin jäi kauas loistosta. Koskiranta sai paikan nelosketjusta. Hän muistelee, että ensimmäiset noin 15 peliä menivät jokseenkin kiikaritehoilla eli pisteittä.

Sitten alkoi rullata ja pelipaikat ketjuissakin alkoivat nousta ylemmäs.

”Minulla on ollut aina tavoitteena, että haluan ammattilaiseksi. Kyllä se vaikeaa oli välillä henkisesti, mutta tykkäsin pelata. Ei ollut toista suunnitelmaa ikinä, mitä rupeaisin tekemään. Pinnan alla oli, että olisi hienoa saada tästä ammatti”, Koskiranta sanoo Lappeenrannassa Linnoituksen alueella sijaitsevan Galleria Kääntöpoijun takahuoneessa.

Lapsitähdeksi Koskirannasta ei ollut, mutta nyt on vähän toisin. Takana on seitsemän kautta itäliiga KHL:ssä ja niistä viisi venäläisen kiekkoilun kirkkaimmissa valoissa Pietarin SKA:ssa.

Koskirannan paluu Suomeen ja kolmivuotinen sopimus SaiPan kanssa oli yksi koronakevään merkittävimmistä kiekkouutisista. SaiPan ja oikeastaan koko Liigan profiili nousi samalla hetkellä, kun muste kuivui sopimuksessa.

 ”Silloin tapasin Sofian, kun olin ensimmäisellä tripillä Lappeenrannassa.”

Nöyryys on välillä taakka, sanoo Jarno Koskiranta.

SaiPalla kävi onni. Koskirannan seitsemänvuotias Olivia-tytär menee kouluun. Perheen Suomeen paluu alkoi kypsyä, vaikka kysyntää laatusentterille olisi riittänyt.

Koskirannan agentin Igor Larionovin puhelin soi tiuhaan. Pietarissa oltiin halukkaita tarjoamaan jatkosopimusta, ja neljä muuta KHL-seuraa kilautti kiinnostustaan Larionoville.

SaiPa ja Lappeenranta veivät voiton, ja olihan siihen toinenkin syy kuin Olivian kouluun meno. Vaimo Sofia on kotoisin Lappeenrannasta.

”Tapasin Sofian, kun olin ensimmäisellä tripillä Lappeenrannassa.”

On silläkin osansa paluuseen, että Olivian ja neljävuotiaan Alissan kaveriksi syntyi vauva kaksi viikkoa sitten.

 ”Hyvin harvoin rupean kiukuttelemaan, jos en saa lisää peliaikaa, vaikka tuntuisi, että ansaitsisin.”

Jarno Koskiranta pelasi jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa Kanadaa vastaan 2016 Moskovassa. Suomi hävisi 0–2.

Kolme kautta SaiPassa tekivät Koskirannasta Lappeenrannan oman pojan, mutta Tapparan hopeakauden 2012–2013 jälkeen aukesi väylä KHL:ään.

Kaksi kautta Sibirissä riittivät herättämään kiinnostuksen Pietarissa. Siirto itärajan pintaan sopi Koskirannalle erinomaisesti. Perhe asui Lappeenrannassa, Allegro kuljetti kahden kodin väliä.

Päästä pelaamaan SKA:han on vähintään yhtä vaikeaa kuin pysyä siellä. Koskiranta pelasi venäläisen kiekkoilun suurimpien tähtien, diivojen ja egojen joukossa viisi vuotta, ja hän olisi halutessaan voinut jatkaa.

Pistepörssejä Koskiranta ei voita, harvoin edes sijoittuu oman seuransa kärkeen. Jokin salaisuus on oltava, että sopimukset seurasivat toisiaan.

”Varmaan se on monipuolisuus”, hän sanoo. ”Ja nöyryys, vaikka välillä se on taakkakin.”

”Hyvin harvoin rupean kiukuttelemaan, jos en saa lisää peliaikaa, vaikka tuntuisi, että ansaitsisin.”

Koskiranta sanoo, että venäläiset osaavat kääntää suunsa mutruun, jos peliaikaa ei tule.

”Toiset valmentajat sietävät sitä paremmin kuin toiset.”

 ”Eivät he ole diivoja missään nimessä.”

Ilja Kovaltšuk on kuulunut jo vuosia KHL-liigan ja Pietarin Skan kirkkaimpiin tähtiin.

Ensimmäisellä Pietarin-kaudellaan Koskiranta pelasi Ilja Kovaltšukin ja ruotsalaisen Joakim Lindströmin kanssa ykkösketjussa. Välillä Koskiranta jakoi kiekkoja Jevgeni Dadonoville, joka saa nykyään nauttia Aleksander Barkovin tarjoiluista Florida Panthersissa NHL:ssä. Kävi siellä laidalla tai ylivoimaviisikossa muitakin, vaikkapa Nikita Gusev tai taiturimainen Pavel Datšjuk.

Lista on kuin jääkiekkoilun Hall of Famesta: olympiavoittajia, MM-kultamitalisteja, Stanley Cup -mestareita.

Jos Datšjuk on puhdasverinen kiekkotaikuri, näyttäytyy Kovaltšuk yhtä varmasti aitona diivana. Koskiranta murtaa luutuneen käsityksen.

”Eivät he ole diivoja missään nimessä. Itse tykkäsin tosi paljon hänen tyylistään johtaa”, Koskiranta sanoo Kovaltšukista.

”Ilja laittoi aina kaiken peliin ja vaati muilta paljon mutta näytti esimerkillään. Keräsi välillä raivoa ennen peliä, että sai itsensä oikeaan tilaan.”

”Jos Iljaa vertaa Datšjukiin, hän on ihan erilainen. Datšjuk on hiljaisempi kaveri, puhuu vähemmän, mutta liidaa [johtaa] esimerkillään ja karismallaan.”

Tähtiloisto toi myös menestystä, ja isot egot törmäyksiä.

SKA voitti KHL:n mestaruuden eli Gagarin Cupin 2017, ja juhlat olivat sen mukaiset.

Sotilassoittokunta marssi joukkueen bussin edellä, kun kulkue eteni pitkin täyteen pakattua Pietarin pääkatua Nevski prospektia. Vahvoista sanoituksistaan tunnettu punkhenkinen Leningrad-yhtye soitti mestaruusjuhlissa, samoin Venäjällä tunnettu räppäri L’One.

SKA nautti suosiostaan Pietarissa. Artistit melkeinpä kilpailivat pääsystä mukaan. Maan suosituin hiphoppari Timati oli tuttu vieras seuran uudenvuodenjuhlissa ja muissa kekkereissä.

SKA:lla oli mestariainekset koossa myös seuraavalla kaudella, mutta joukkueen sisäiset kahnaukset hukuttivat menestysmahdollisuudet.

”Mestaruuden jälkeen oli ristiriitoja joukkueen ja seurajohdon välillä. Jäi kaivertamaan, että oli tosi hyvät mahdollisuudet voittaa toinen mestaruus putkeen.”

”Jätetään kuitenkin tarkemmat tiedot joukkueen sisäiseksi asiaksi.”

 ”Se on niin paljon helpompi tulla peleihin, kun kuljettaja tuo.”

Jarno Koskiranta antoi nimikirjoituksensa monissa SKA:n otteluissa käyneelle Pertti Holopaiselle.

Pari viimeistä kautta Koskiranta asui toisen keskushyökkääjän Vadim Šipatševin asunnossa Pietarin paremmalla alueella Taurian puiston laidalla. Autonkuljettajat kuuluvat siellä asiaan.

Nykyinen NHL-maalivahti Mikko Koskinen käytti autonkuljettaja Ykän palveluksia pelatessaan Pietarissa. Ykä kyyditsi vuoden verran Koskirantaa, ja viime kaudella Anton kuljetti kiekkotähteä tarpeen mukaan.

Kuljettaja vei harjoituksiin ja otteluihin, haki lentokentältä tai juna-asemalta. Aina sovittuna aikana sovitussa paikassa.

”Se on niin paljon helpompi tulla peleihin, kun kuljettaja tuo.”

Jokainen Pietarin ruuhkissa istunut ymmärtää, että 60 000 ruplan eli noin 775 euron kuukausipalkka tuli moninkertaisesti mukavuutena takaisin.

”Palkka oli sikäläisittäin hyvä, ja se oli heille kunnia-asia.”

 ”Ostin itselleni jäähyväislahjan Venäjän-vuosista.”

Jarno Koskirannan ostama jäähyväislahja Venäjän-vuosista.

Koskiranta ei puhu mielellään rahasta. Niin on tapana. Jokainen kiekkoa seuraava tietää, että Pohjois-Amerikan NHL:n jälkeen itäliiga on se, jossa tehdään tiliä.

Musta Mercedes-Benz kiiltelee kilpaa kevätauringon kanssa Linnoituksen parkissa. Koskiranta katsoo autoaan tyytyväisenä. Hän siirsi Audi Q 7:n myyntilistalle ja osti 450-hevosvoimaisen Mercedes-Benzin CLS:n Saksasta.

”Ostin itselleni jäähyväislahjan Venäjän-vuosista.”

Venäjä on nähty ainakin vähäksi aikaa, mutta mitä tuot tullessasi SaiPaan?

”Voittavaa peliä. En tullut tänne jäähdyttelemään. Jos pelaaminen ei kiinnostaisi tai en pärjäisi, voin laittaa hokkarit naulaan. En ole ikinä syttynyt höntsäkiekosta.”

Syksy ja tulevat pelit näyttävät Koskirannan kuviot, mutta SaiPa ja Liiga kiittävät.

Jarno Koskiranta uudessa autossaan.

Jarno Koskiranta

Keskushyökkääjä, pelaa vasen käsi alhaalla (left).

Syntynyt Paimiossa joulukuussa 1986, 33-vuotias.

Pituus 190 senttiä, paino 90 kiloa.

Kasvattajaseura Espoon Kiekkoseura.

Liigatasolla SaiPassa 2009–2012 ja Tapparassa 2012–2013 (voitti Liigassa hopeaa).

SaiPan kanssa kolmevuotinen sopimus 2020–2023.

Liigassa 238 ottelua 62+80=142 pistettä, pudotuspeleissä 14 ottelua 9+1=10.

KHL:ssä Sibir Novosibirskissä 2013–2015, Pietarin SKA:ssa 2015–2020.

KHL:ssä 353 runkosarjaottelua 71+78=149 pistettä, pudotuspeleissä 96 ottelua 23+10=33 pistettä.

Pelannut MM-kisoissa 2013, 2016 (Suomi voitti hopeaa) ja olympialaisissa 2018.

Voitti KHL:n mestaruuden Gagarin Cupin Pietarin SKA:ssa vuonna 2017.

Vaimo ja kolme lasta.

Jääkiekko|SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen: ”Lokakuussa ei vain palata vanhaan”

Luetuimmat - Urheilu