Pallottelussa ministeriöiden välillä uusi käänne: nyt ministeri Hanna Kosonen vastaakin kysymykseen yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämisestä - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Rajoitukset

Pallottelussa ministeriöiden välillä uusi käänne: nyt ministeri Hanna Kosonen vastaakin kysymykseen yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämisestä

Urheilutapahtumien järjestäjillä on jo suunnitelmia valmiina, miten stadioneille voisi ottaa enemmän yleisöä turvallisesti.

Yleisöä Stadin derbyssä eli HJK:n ja HIFK:n paikalliskamppailussa Veikkausliigassa vuonna 2017.

Julkaistu: 2.6. 13:53, Päivitetty 2.6. 18:10

Ministeri Krista Kiurun (sd) olisi pitänyt vastata maanantaina kansanedustaja Pauli Kiurun (kok) kirjalliseen kysymykseen yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämisestä tapauskohtaisella harkinnalla koronavirusepidemian aikana.

Eduskunnan työjärjestyksen mukainen vastausaika kuitenkin umpeutui maanantaina, eikä vastausta kuulunut tiistainakaan.

Tiistaina iltapäivällä opetus ja kulttuuriministeriöstä kerrottiin Helsingin Sanomille, että vastaajaksi on vaihtunut tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Kysymyksensä Pauli Kiuru jätti 11. toukokuuta, ja se annettiin tiedoksi opetus- ja kulttuuriministeriölle 12. toukokuuta. Alun perin juuri Kososen piti antaa vastaus Kiurun kysymykseen.

Kysymys kuitenkin siirrettiin 15. toukokuuta sosiaali- ja terveysministeriöön, ja vastaajaksi nimettiin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Eduskunnan työjärjestyksen mukaan vastaus kirjalliseen kysymykseen annetaan 21 päivän kuluessa siitä, kun kysymys on toimitettu Valtioneuvostolle. Vastausvastuun siirtäminen ministeriöstä toiseen ei vaikuta siis työjärjestyksen mukaiseen vastausaikatauluun.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta antoi toukokuussa perustuslakivaliokunnalle selvityksen tiedonsaantioikeuden toteutumisesta. Tarkastusvaliokunta pitää tärkeänä, että kirjalliseen kysymykseen vastataan kattavasti, huolellisesti ja säädettyä määräaikaa noudattaen.

STM:stä HS sai aiemmin tiistaina tiedon, että selvittelyssä on vielä, vastaako kirjalliseen kysymykseen sittenkin tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen. Illansuussa sitten varmistui, että vastaaja on Kosonen.

Pauli Kiurun ministerin vastattavaksi jättämä kysymys kuuluu seuraavasti:

Onko valtioneuvoston periaatepäätös rajoitustoimista saamassa ministeriöltä, aluehallintovirastolta tai muilta viranomaisilta tarkemmat soveltamisohjeet ja onko tulevissa ohjeissa mahdollista huomioida paikalliset olosuhteet niin, että yhteen urheilutapahtumaan voidaan ottaa yli 500 henkilöä, mikäli se voidaan tehdä terveysnäkökulma huomioon ottaen.

Kysymyksen oli allekirjoittanut Pauli Kiurun lisäksi kuusi muuta kokoomuksen kansanedustajaa.

Ministeri Krista Kiuru (sd.).

Suurten yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen kiellettiin hallituksen linjauksella heinäkuun loppuun asti.

Mahdollinen tapauskohtainen poikkeaminen rajoituksesta kiinnostaa erityisesti jalkapallon pääsarjaseuroja ja divisioonaseuroja sekä pesäpalloseuroja. Jalkapallon pääsarjassa Veikkausliigassa on tehty seuroissa valmiita suunnitelmia siitä, miten stadioneiden eri katsomoihin voisi sijoitella ihmisiä turvallisesti.

Juuri tähän asiaan Pauli Kiuru kiinnitti huomiota kirjallisessa kysymyksessään.

”Samalla stadionilla voi olla lukuisia sisäänkäyntejä ja uloskäyntejä sekä useita katsomoita. Niitä voidaan myös jakaa erillisiin osioihin turvaetäisyydet huomioiden”, Pauli Kiuru kirjoitti.

Hän kiinnitti huomiota siihen, että turvallisuutta voidaan myös lisätä monin eri tavoin.

”Lippujen myynti voidaan organisoida vain ennakkomyyntinä. Istumapaikat voidaan numeroida viranomaisten ohjeistamalla tavalla. Saapuminen ja poistuminen voidaan porrastaa.”

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.)

Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mielestä 500 hengen katsojarajoitus on liian jäykkä.

”Toivoisin, että viranomaiset pystyisivät näkemään asian terveellä järjellä. Moneen muuhun rajoitettavaan asiaan verrattuna stadionit ovat turvallisia paikkoja. Sen lisäksi täytyy muistaa, että siellä on järjestysmiehet, jotka joka tapauksessa ohjeistetaan turvaväleistä. Toivoisin selkeämpää terveen järjen käyttöä ja poliitikoilta luottamusta siihen, että aluehallintovirastot pystyisivät katsomaan Veikkausliigan osalta yksittäisiä stadioneita”, Lahti sanoi HS:n haastattelussa.

Yleisötulot ovat monille pääsarjaseuroille elintärkeitä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) vahvisti MTV Uutisille maanantaina, että hallitus aikoo käsitellä yleisötapahtumien rajoituksia ensi viikolla.

Yleisötilaisuudet|Ministeri Hanna Kosonen: Yli 500 ihmisen kokoontumisen mahdollistamista tulisi arvioida uudelleen

Rajoitukset|Paavo Arhinmäki haluaa selvittää, voisiko urheilutapahtumissa olla enemmän kuin 500 katsojaa, Pauli Kiuru ehdottaa samaa kaavaa kuin ravintoloille

Tapahtumat|Ministeri Hanna Kosonen täsmensi HS:lle, milloin henkilömäärän rajana on 50 ja milloin 500 – Veikkausliigan toiveille kova kolaus

Jalkapallo|Veikkausliiga alkaa heinäkuun alussa – stadioneiden turvasuunnitelmia on jo tehty: voiko jokaisen katsomonosan tulkita yhdeksi 500 hengen tilaksi?

Rajoitukset|Terassi voi kesällä pullistella samaan aikaan, kun jalkapallopelissä on kourallinen väkeä: HJK-pomo myöntää, ettei vaikutelma ole tasapuolinen

Rajoitusten purkaminen|Yksi koronatartunta voi viedä koko Veikkausliigan joukkueen karanteeniin: näin vastaa Olympiakomitean ylilääkäri

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu