Norjan hiihtokuningas teki sopimuksen, jollaisesta suomalaiset voivat vain uneksia: ”Yritykset joutuvat lyömään siellä rahaa tosissaan tiskiin” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Sponsorointi

Norjan hiihtokuningas teki sopimuksen, jollaisesta suomalaiset voivat vain uneksia: ”Yritykset joutuvat lyömään siellä rahaa tosissaan tiskiin”

Johannes Høsflot Klæbo teki Uno-X-energiayhtiön kanssa viiden vuoden sopimuksen, joka takaa hänelle miljoonatulot.

Johannes Høsflot Klæbo menestyy ladulla ja palkkaneuvotteluissa.

Julkaistu: 3.6. 10:45, Päivitetty 3.6. 13:37

Kolminkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Johannes Høsflot Klæbo on jälleen yksi esimerkki hiihdon huimasta arvostuksesta Norjassa.

Klæbo, 23, on tehnyt viisivuotisen yhteistyösopimuksen tanskalaisen Uno-X -bensiiniketjun kanssa. Sopimuksen kokonaisarvo on Verdens Gang-lehden mukaan jopa 25 miljoonaa Norjan kruunua eli noin 2,4 miljoonaa euroa.

Klæbon sopimus ulottuu vuoteen 2025, jolloin hiihdon MM-kisat käydään hänen kotikaupungissaan Trondheimissa. Vuositasolla Klæbon tulot nousevat pelkästään yhden sponsorisopimuksen ansiosta liki 500 000 euroon.

Suomessa hiihtolajien urheilijoista ovat viime vuosina yhteistyösopimuksilla rahaa ansainneet Kaisa Mäkäräinen ja Krista Pärmäkoski. Heidän ansionsa yhteistyösopimuksista on vuositasolla arviolta noin 200 000 euroa.

VG vertaa Klæbon sopimusta Petter Northugin mahtidiiliin ruokakauppaketju Coopin kanssa, jonka arvo oli lehden mukaan 30 miljoonaa kruunua. Sopimus vei tähtihiihtäjän riitoihin Norjan hiihtoliiton kanssa, sillä liitolla oli oma sponsorisopimus toisen ruokakauppaketjun kanssa.

”En halua avata lukuja, mutta kyllä tämä on eittämättä iso sopimus minulle”, Klæbo kommentoi Verdens Gangille.

Sen hän kuitenkin vahvistaa, että tämä on hänen uransa suurin sponsorisopimus.

Sponsor Insight -yhtiön tutkimusjohtajan Klaus Virkkusen mukaan norjalaishiihtäjien rahakkaille sponsorisopimuksille on kaksi selkeää selitystä.

”Hiihto on Norjan seuratuin lajin ja Norjan sponsorimarkkina on kolminkertainen Suomeen verrattuna”, hän sanoo.

Sponsor Insight on sponsoroinnin mittaamiseen erikoistunut yritys, joka toimii Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Viime vuosina Norjan parhaiten ansaitsevia urheilijoita ovat olleet hiihtäjät Northugin, Marit Björgenin ja Therese Johaugin johdolla. Johaugin markkina-arvoa ei laskenut edes dopingkäry ja sitä seurannut 18 kuukauden kilpailukielto.

”Parhaat norjalaisurheilijat ovat tilanteessa, jossa he ovat voivat kilpailuttaa yrityksiä. Yritykset joutuvat lyömään siellä rahaa tosissaan tiskiin, mikäli haluavat saada haluamansa huippu-urheilijan kasvokseen. Ei sopimusten arvo muuten nousisi tällaiselle tasolle.”

Suomessa jo sadantuhannen euron sopimus vuositasolla on harvinaisuus. Nyt sellaiset löytyvät todennäköisesti Valtteri Bottakselta ja Kimi Räikköseltä, vieläpä samalta toimialalta: Bottaksen sponsorina on Abloy ja Räikkösellä iLOQ. Molempien yritysten tavoitteena ovat kansainväliset markkinat.

Myös muun muassa Kiira Korpi, Enni Rukajärvi ja Mikko Ilonen ovat kuuluneet suomalaisen urheilusponsoroinnin kärkinimiin.

Coop-sopimuksen ansiosta tai takia Northug harjoitteli välillä myös maajoukkueen ulkopuolella. Klæbo ei erittele tarkemmin omia suunnitelmiaan.

”Tarkoituksena on hiihtää niin kovaa kuin mahdollista, ottaa askelia eteenpäin ja tulla paremmaksi hiihtäjäksi. En ole keskustellut oman tallin aloittamisesta ja nautin sprinttijoukkueessa harjoitteluista.”

Uno-X-ketjulla on jo ennestään oma pyöräilytalli. Klæbo arvelee, että tieto harjoittelunikseistä kulkee molempiin suuntiin.

”Voimme toivoakseni jakaa kokemuksia”, hän sanoo.

Klæbo löi itsensä lopullisesti hiihtomaailman tietoisuuteen vuonna 2017 voittamalla maailmancupin avausviikonloppuna Rukalla kaiken mahdollisen. Jo sitä ennen hän oli herättänyt huomiota perinteisen hiihtotavan tekniikallaan, joka muistuttaa juoksemista.

Klæbo voitti Pyeongchangin olympialaisissa 2018 kolme kultamitalia ja vuotta myöhemmin kolme MM-kultaa Seefeldin kisoista.

Johannes Høsflot Klæbo taitaa myös vapaan hiihtotavan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu