”Oli iso ja vaikea päätös”: Suomen MM-ralli perutaan ja juhlakisan lippiksistä tulee nyt keräilytavaraa - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Peruutukset

”Oli iso ja vaikea päätös”: Suomen MM-ralli perutaan ja juhlakisan lippiksistä tulee nyt keräilytavaraa

Suomessa ajetaan seuraavan kerran MM-ralli kesällä 2021.

Toyotan Ott Tänak antoi tyylinäytteen Jyväskylän keskustassa ajettavalla Harjun erikoiskokeella viime vuonna.

Julkaistu: 3.6. 13:17, Päivitetty 3.6. 14:54

Suomessa ja Jyväskylässä ei ajeta tänä vuonna rallin MM-pisteistä.

AKK Sports Oy:n hallitus päätti kilpailun perumisesta keskiviikkona. Seuraavan kerran Suomessa ajetaan MM-rallia kesällä 2021.

”Sen ajankohta on vielä päättämättä, mutta arvelen, että se ajetaan lähes samoihin aikoihin kuin nyt olisi pitänyt”, apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen sanoo.

Jyväskylän MM-ralli ja samalla 70-vuotisjuhlakilpailu oli määrä ajaa 6.–9. elokuuta. MM-sarjan ensi vuoden kalenteri varmistuu myöhemmin tänä vuonna.

Koronavirustilanteen takia rallia peruminen oli lopulta ainoa vaihtoehto. Toinen painava syy oli, ettei kisajärjestäjillä ollut täyttä varmuutta, kuinka paljon reitille olisi saanut päästää elokuussa yleisöä.

Jo aiemmin rallin järjestäjät olivat sanoneet, ettei kilpailua ajeta ilman yleisöä.

Laskutavasta riippuen MM-ralli on ollut eniten yleisöä keräävä tapahtuma Suomessa. Katsojia on laskettu olevan noin 250 000 henkeä.

Huoltoalueella Jyväskylän satamassa on ollut neljän päivän aikana noin 60 000 katsojaa.

Myöskään ulkomaalaisten kilpailijoiden, tiimien ja yleisön matkustamista turvallisesti Suomeen ei voitu taata.

”Jotkut maanomistajat olivat jo kyselleet meiltä, että uskaltavatko he ottaa ihmisiä pyörimään pelloilleen isoja määriä”, Neste-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen sanoo HS:lle.

Tarkiaisen mukaan päätös rallin ajamisesta oli pakko tehdä jo nyt. Muuten tapahtuman taloudelliset riskit olisivat kasvaneet merkittävästi.

”Nyt vältyimme isoilta investoinneilta, mutta henkilöstön kiinteät kulut ovat juosseet koko ajan. Ammattiväkeä on tehnyt töitä rallin eteen ympäri vuoden.”

Tarkiainen kiittelee kaikkia vapaaehtoisia, jotka olivat jo sitoutuneet tämän vuoden rallin läpiviemiseen.

”Oli iso ja vaikea päätös vetää näiden ihmisten alta matto pois. Toisaalta monet miettivät, haluavatko he tehdä rallia tässä tilanteessa. Järjestyksenvalvojissa on aika paljon riskiryhmään, yli 70-vuotiaisiin kuuluvia ihmisiä”, Tarkiainen sanoo.

Päätöksen myötä Jyväskylän MM-rallin 70-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella eteenpäin.

Juhlarallia varten Jyväskylässä oli ehditty tehdä erilaista oheismateriaalia, kuten lippiksiä. Nyt niistä voi tulla keräilyharvinaisuuksia.

”Mietinnässä on, että pitäisikö tulla kuitenkin elokuussa Jyväskylään. Istua penkalla ja kuunnella vanhoja rallilähetyksiä”, Tarkiainen naurahtaa.

Suomen MM-rallia (entinen Suurajot) ei ole koskaan aiemmin jouduttu perumaan.

Vuonna 1973 ralli ajettiin energiakriisin aikana poikkeusluvalla, vaikka muualla maailmassa autokilpailuja peruttiin.

Rallin tämän kauden MM-sarjassa on ajettu vain kolme osakilpailua, Monaco, Ruotsi ja Meksiko, joka lyheni alkavan koronaviruspandemian takia yhdellä päivällä.

Rallivuosi uhkaa jäädä muutenkin tyngäksi, kun kaukokisat Uudessa-Seelannissa syyskuussa ja Japanissa marraskuussa perutaan. Virallista ilmoitusta asiasta ei ole vielä tosin saatu.

Jyväskylän jälkeen seuraavaksi liipaisimella on Turkin MM-ralli syyskuun lopulla. Turkki ei muutenkaan ole ollut ajajien ja tallien suosikkikisa.

Saksan MM-ralli on kalenterissa lokakuussa ja Walesin kisa loka-marraskuun vaihteessa.

Ralliautoilu|Jyväskylän MM-ralli ajetaan elokuussa tai ei ollenkaan: ”Tällä hetkellä ei näytä hyvältä”

Verotus|Verottaja vaatii ralliajaja Jari-Matti Latvalan omaisuutta myyntikieltoon miljoonien eurojen arvosta: ”En ole tehnyt mitään laitonta”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu