Veikkausliigan uusittu otteluohjelma julki: Stadin derby on vuorossa vasta syyskuussa, eikä jatkosarjojen kohtalo ole vieläkään täysin varma - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Jalkapallo

Veikkausliigan uusittu otteluohjelma julki: Stadin derby on vuorossa vasta syyskuussa, eikä jatkosarjojen kohtalo ole vieläkään täysin varma

Vaikka pelit alkavat pahasti jälkijunassa, ei kauden pituudesta ole suostuttu tinkimään. Veikkausliigan päätöskierros on tarkoitus pelata vasta 22. marraskuuta, mutta erityisesti loppukauden ohjelmaan saattaa tulla vielä suuria muutoksia.

HJK:ssa vuosina 2015–2017 ihastuttanut Atomu Tanaka (vas.) palaa täksi kaudeksi sinivalkoraitoihin ja Stadin derbyihin HIFK:ta ja Jukka Halmetta vastaan. Kuva heinäkuun 2015 paikalliskamppailusta.

Julkaistu: 5.6. 15:10, Päivitetty 5.6. 16:59

Jalkapallon Veikkausliiga on julkistanut uusitun otteluohjelman tulevalle kaudelle. Pelit pyörähtävät heti heinäkuun ensimmäisenä päivänä käyntiin viiden ottelun voimin, kun vuorossa on muun muassa FC Lahden ja HJK:n välinen kamppailu.

Vaikka kausi aloitetaan vasta heinäkuussa, on joukkueiden tarkoitus pelata samat 27 ottelua kuin viime kaudella. Vain viimeisestä europaikasta pelattu lopputurnaus jää tältä kaudelta pois.

Kahdentoista joukkueen runkosarja pelataan heinäkuusta lokakuuhun. Runkosarjassa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti, kotona ja vieraissa.

Tämän jälkeen joukkueet jaetaan kuuden joukkueen mestaruussarjaan ja samankokoiseen haastajasarjaan.

”Virus kaikkine seurauksineen tuotti meille haastavan tilanteen. Kauden alusta lähti kolme kuukautta, loppuun saatiin lisättyä yksi. Kaikki ovat ymmärtäneet, että tässä tilanteessa tarvitaan joustamista, jotta pystymme rakentamaan järkevän mittaisen ja tasapainoisen sarjan”, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa toteaa liigan tiedotteessa.

Marjamaa kertoo, että ohjelmaan on jätetty varmuuden vuoksi siirtopäiviä, ja tarvittaessa maajoukkueita varten varattuja FIFA-päiviä voidaan käyttää myös Veikkausliigan otteluille.

”Vaikeimmassa tilanteessa meillä on valmius jättää jatkosarjat pois. Olemme linjanneet, että pelataksemme tasapainoisen ja tasapuolisen kauden meidän on pelattava vähintään kaksinkertainen sarja eli 22 ottelua joukkuetta kohti”, hän sanoo.

Kausi venyy pitkälle loppuvuoden puolelle, ja viimeinen kierros pelataan sunnuntaina 22. marraskuuta. Tuolloin vallitsevaa säätilaa saadaankin odottaa suorastaan kauhunsekaisin tunnelmin esimerkiksi pohjoisimmassa liigakaupungissa Rovaniemellä sekä luonnonnurmeen luottavilla stadioneilla.

Katsojarajoitusten suhteen tilanne on vielä avoin. Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) kirjoitti Twitterissä perjantaina, että hallitus olisi näyttämässä vihreää valoa yli 500 katsojan ottamiselle otteluihin. Hallitus käsittelee yleisötapahtumien rajoituksia ensi viikolla.

Lue lisää: Kansanedustaja Pauli Kiurulta hyviä uutisia urheiluseuroille: ”Yli 500 henkilöä toteutuu”

Tulevallakin liigakaudella odotetuimmat kohtaamiset ovat HJK:n ja HIFK:n väliset Stadin derbyt.

HIFK:n kotiottelu pelataan torstaina 10. syyskuuta. HJK:n isännöimä derby on vuorossa reilua kuukautta myöhemmin, lauantaina 17. lokakuuta.

HIFK Fotbollin toimitusjohtaja Christoffer Perret kommentoi seuran kotisivuilla, että valmiin otteluohjelman olemassaolo tuntuu helpottavalta.

”Tulevan kauden aikana yleisöltä vaaditaan paljon kärsivällisyyttä ja joustavuutta. Odotamme vielä uusia viranomaislinjauksia yleisötapahtumista ensi viikolla, jonka jälkeen teemme päätöksiä kausikorttien ja lipunmyynnin osalta. Tärkeintä on kuitenkin, että pääsemme kohta taas pelaamaan jalkapalloa”, Perret sanoo.

Ykkösestä Veikkausliigaan täksi kaudeksi nousivat Haka ja TPS, mikä tarkoittaa derbytunnelman saapumista myös Turkuun ja Pirkanmaalle.

Ilves ja Haka pelaavat ensin Valkeakoskella 1. syyskuuta ja Tampereella saman kuun 19. päivänä. Joukkueet ovat kohdanneet pääsarjatasolla viimeksi vuonna 1997.

Turun derbyt palaavat ohjelmaan vuoden tauon jälkeen. FC Inter ja TPS pelaavat Veritas Stadionilla vastakkain sunnuntaina 23. elokuuta ja keskiviikkona 21. lokakuuta.

Kuopion Palloseuran on tarkoitus päästä hallitsevana mestarina pelaamaan Mestarien liigan karsinnoissa. UEFA tekee päätöksiä tulevan kauden europeleistä 17. kesäkuuta.

Oman osansa kalenterisoppaan tuovat vielä tulevat europelit.

Hallitseva mestari KuPS osallistuu Mestarien liigan karsintoihin, ja Eurooppa-liigaan karsivat Ilves, FC Inter ja FC Honka. Palloliiton UEFA- ja liigalisenssikomitea ilmoitti aiemmin perjantaina, että koko nelikko oli täyttänyt vaadittavan UEFA-lisenssin ehdot.

UEFA tekee päätöksiä tulevan kauden seurajoukkuekilpailujen pelaamisesta vajaan kahden viikon kuluttua 17. kesäkuuta.

”UEFA:n päätös voi johtaa vielä isoihinkin muutoksiin, jotta europeleihin osallistuvat joukkueet pystyvät pelaamaan kesän karsintaottelut niin optimaalisesti kuin tässä tilanteessa on mahdollista”, Veikkausliigan toimitusjohtaja Marjamaa toteaa.

”Lähtökohta meillä on se, että heinäkuuhun ei enää tulisi muutoksia. Muutokset ovat sitä todennäköisempiä, mitä pidemmälle ohjelmassa mennään.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu