Tiger Woods hämmästyttää nyt golfin ystäviä uransa tasoitushistorialla, huippulukema peräti +9,4 - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Golf

Tiger Woods hämmästyttää nyt golfin ystäviä uransa tasoitushistorialla, huippulukema peräti +9,4

Tiger Woods kilpaili tammikuussa 2020 Kaliforniassa.

Julkaistu: 7.6. 11:54

Tiger Woods on runsaan 20 vuoden ajan sykähdyttänyt ja hämmästyttänyt huippugolfin ystäviä muun muassa 15 major-voitollaan ja kymmenillä muilla voittoisilla saavutuksillaan.

Nyt Woodsin säihkyvään uraan tarjoutuu uusi mielenkiintoinen näkökulma, kun amerikkalainen tilastotieteilijä ja golfmies Lou Stagner on nähnyt paljon vaivaa ja laskenut Woodsin tasoitushistorian hänen 1996 alkaneen ammattilaisuransa ajalta.

Stagnerin laskelmat tukevat sitä näkemystä, että Woods on ollut 2000-luvulla maailman paras golfinpelaaja.

Stagner käytti laskennassa nyt jo käytöstä poistunutta menetelmää, jossa mukaan otettiin pelaajan 20 tuoreinta tulosta ja niistä huomioitiin kymmenen parasta. Laskennassa huomioitiin asianmukaisesti myös kunkin pelatun kentän vaikeusastetta kuvaavat arvot.

Stagnerin laskennan mukaan Woodsin tasoitus on ollut tuon lähes 25 vuoden ajan keskimäärin +6,7. Yli kolmanneksen ajasta se oli +7 tai parempi ja parhaimmillaan +9,4 kaudella 2008.

Stagner arvioi, että Woodsin tasoitusluvut voisivat olla vielä 2–3 lyöntiä parempia, jos laskennassa olisi voitu ottaa huomioon myös kilpailujen sää- ja kenttäolot.

Tänä viikonloppuna Hill Side Golfissa Vihdissä pelatussa Suomen-kiertueen kilpailussa kovimmat tasoitukset löytyivät Euroopan kakkoskiertueella pelaavilta Oliver Lindelliltä (+6,1) ja Roope Kakolta (+5,8).

Ne on laskettu nykyisellä uudella maailmanlaajuisella menetelmällä, jossa 20 tuoreimmasta tuloksesta huomioidaan kahdeksan parasta.

Plus-merkki numeron edessä tarkoittaa käytännössä sitä, että sen tason pelaaja pelaa keskimäärin kentän par-luvun alittavia tuloksia.

Jos plus-merkkisen tasoituksen omaava pelaaja osallistuisi tasoitukselliseen kilpailuun, hänen bruttotulokseensa lisättäisiin lyöntejä nettotuloksen saamiseksi. Harrastajapelaajilla niitä vähennetään.

Ammattipelaajien tasoituksilla ei ole sinällään merkitystä, koska oikeat golfkilpailut käydään ilman tasoituksia.

Tasoitus kertoo kuitenkin, minkä tasoisesta pelaajasta on kyse.

Eri asia ovat harrastajapelaajien lukemattomat tasoituskilpailut. Niissä ei kilpailla siitä, kuka on paras vaan siitä, kuka pelaa kyseisenä päivänä omaan tasoonsa nähden parhaiten.

Lähteet: golf.com, golfpiste.com

Golf|Liikuttunut Tiger Woods kertoi olleensa lapsilleen ”se hemmo” YouTubessa, mutta sykähdyttävä voitto Mastersissa muutti kaiken

Tiger Woods löi täydellisen lyönnin PGA-kiertueen kisassa, sitten tapahtui jotain hämmentävää: pallo tuli ulos reiästä

Tiger Woods on suositumpi kuin koskaan ja pelaajakollegoiden mielestä syynä on pehmentyminen

Tiger Woods teki taas golfin historiaa ja järjesti itselleen ennenkokematonta mielenkiintoa Presidents Cupin joukkuevalintaan

Tiger Woods haluaa palavasti golfin olympiaturnaukseen, mutta paikan saavuttaminen on vaikeampaa kuin suomalaisilla

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu