Reebok jättää crossfitin tukemisen lajin kattojärjestön johtajan twiitin takia – lajin tähtiurheilija tuomitsi rasistisena pidetyn viestin - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Kuntoilu

Reebok jättää crossfitin tukemisen lajin kattojärjestön johtajan twiitin takia – lajin tähtiurheilija tuomitsi rasistisena pidetyn viestin

Lajin suurimpiin tähtiin kuuluva Katrin Davíðsdóttir tuomitsi lajin kattojärjestön johtajan viestin.

Yhdysvalloissa CrossFit-kuntosalit avautuivat toukokuun lopussa ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun puolenvälin.

Julkaistu: 8.6. 8:09, Päivitetty 8.6. 16:24

Urheiluvälinevalmistaja Reebok ilmoitti päättävänsä kuntoilulaji crossfitin tukemisen, koska lajin kattojärjestön toimitusjohtaja Greg Glassman twiittasi vastenmielisenä ja rasistisena pidetyn twiitin Yhdysvaltain rasismin vastaisista mielenosoituksista.

Reebok sanoi jättävänsä lajin sen jälkeen, kun se on täyttänyt tänä vuonna päättyvän yhteistyösopimuksen velvoitteet.

”Olimme neuvotteluissa uudesta yhteistyösopimuksesta. Viimeaikaisten tapahtumien jälkeen olemme kuitenkin tehneet päätöksen päättää yhteistyömme [järjestö] Crossfitin kanssa”, Reebok tiedotti sunnuntaina.

Crossfitin toimitusjohtaja Greg Glassman twiittasi viestin ”FLOYD-19” lauantaina sen jälkeen, kun terveystilastotietojen instituutti oli luokitellut rasismin ja epätasa-arvon julkiseksi terveysongelmaksi.

Glassman jatkoi toisella twiitillä, jossa hän arvosteli instituuttia.

”Epäonnistunut mallinne pani meidät karanteeniin, ja nyt yritätte ratkaista rasismin? George Floydin raaka murha aiheutti mellakoita.”

Lajin toinen pääsponsori Rogue päätti pudottaa Crossfitin logon Rogue Invitationals -kilpailuista ja harkitsee yhteistyön lopettamista kokonaan.

Lajin suurimpiin tähtiin kuuluva Katrin Davíðsdóttir ilmoitti Instagramissa olevansa pettynyt ja vihainen Crossfitille.

”Olen todella häpeissäni, pettynyt ja vihainen siitä, mitä on viime päivinä tapahtunut järjestölle, jolle olen omistautunut ja jota olen ylpeänä edustanut. En tiedä vielä, mitä tämä tarkoittaa itselleni tai lajille, mutta se pitää sanoa, että tämä ei ole oikein”, Katrin Davíðsdóttir viittasi Glassmanin twiitteihin.

Monet muut lajin tähdet olivat samaa mieltä kommenteissa.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Glassmanin twiitti oli tökerö sen jälkeen, kun pidätetty musta mies George Floyd oli kuollut poliisin raa’an toiminnan takia. Valkoinen poliisi Derek Chauvin piti polveaan Floydin kaulan päällä yhdeksän minuutin ajan pidätystilanteessa.

Chauvinia syytetään taposta ja kuolemantuottamuksesta, ja kolmea muuta tilanteessa ollutta poliisia syytetään avunannosta tappoon ja kuolemantuottamuksesta.

CrossFitillä on yli 13 000 kuntosalia yli 120 maassa, ja järjestön vuotuinen liikevaihto on noin 4 miljardia euroa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu