Tekniikka on kestänyt ja ”rusinasarjalaisia” riittänyt, kun Suomen läpi pyöräilevä viisikko on yltänyt Sodankylään: ”Omasta kotimaasta näkee sellaista, mitä ei todellakaan näe jos on autolla liikkeellä” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Pyöräily

Tekniikka on kestänyt ja ”rusinasarjalaisia” riittänyt, kun Suomen läpi pyöräilevä viisikko on yltänyt Sodankylään: ”Omasta kotimaasta näkee sellaista, mitä ei todellakaan näe jos on autolla liikkeellä”

HS seuraa viiden pyöräilijän taivalta pikkuteitä pitkin Helsingistä Nuorgamiin. Yli 1 600 kilometrin matkasta on enää jäljellä noin neljäsosa.

Pääteiden sijaan Lemmettylän ja kumppaneiden reitti kulkee muun muassa metsäautoteitä pitkin.

Julkaistu: 9.6. 22:01, Päivitetty 10.6. 11:20

Espoolaisen kestävyysurheiluaktiivin Teemu Lemmettylän ja neljän muun pyöräilijän retkikunta on saapunut Lappiin matkallaan Suomen läpi Helsingistä Nuorgamiin.

Tiistain etappi oli hieman lyhyempi kuin aiempina päivinä, sillä reilun kahdeksan tunnin repäisylle kertyi mittaa noin 205 kilometriä. Viidennen päivän päätteeksi viisikko on saavuttanut Sodankylän.

”Etelä-Suomen näkökulmasta ollaan jo voiton puolella. Jäljellä on vielä noin 400 kilometriä”, Lemmettylä kertoo puhelimitse Sodankylästä.

HS kertoi sunnuntaina ensimmäistä kertaa tempauksessa, jonka reitti kulkee pääkaupungista maan pohjoisimpaan kolkkaan pieniä asvalttiteitä ja hiekkateitä pitkin. Kiemurtelevalle ja monipuoliselle reitille mittaa tulee kaikkiaan noin 1 600 kilometriä.

Lue lisää: Viisi miestä polkee 1 600 kilometriä pikkuteitä pitkin Helsingistä Nuorgamiin, ”rusinasarjalaiset” vähenevät matkan edetessä

Alkuvaiheessa joukon mukana matkasi päivittäin toistakymmentä vierailevaa tähteä. Pohjoiseen päin edettäessä Lemmettylän leikkimielisesti ”rusinasarjalaisiksi” kutsumat vierailijat ovat vähentyneet, mutteivät loppuneet.

”Ystäviä on tullut kyllä jututettua”, Lemmettylä kertoo.

Matkan etenemistä on jouduttanut hyvä tuuri tekniikan ja myötätuulen suhteen. Joukkio oli varautunut siihen, että rengasrikkoja tulisi 1–2 päivässä, mutta toistaiseksi niitä on tullut vain muutama koko aikana.

”Pitää koputtaa puuta. Tekniikan kestämisessä on auttanut se, että olemme pystyneet hyvin pesemään ja huoltamaan kalustoa”, Lemmettylä kertoo.

”Porukka taas alkaa olla aika levotonta. Kaikki ovat jaksaneet, kun olemme edenneet sopivasti ryhmässä toisiamme tukien.”

Lemmettylälle äärimmäinen kestävyyden testaaminen on tuttua jo pitkältä ajalta. Vuonna 2007 hän muun muassa kilpaili Havaijilla Ironman-triathlonissa.

Pyöräily halki Suomen on suorastaan vaivatonta myös verrattuna vaikkapa Celtman-triathloniin, jossa Lemmettylä kilpaili kaksi vuotta sitten. Skotlannin luoteisrannikolla järjestetyssä extreme-kilpailussa Lemmettylä vietti äärimmäisyyksiin viedyllä reitillä hieman yli 12 tuntia ja sijoittui kolmanneksi.

Lue lisää: Teemu Lemmettylä taisteli kolmanneksi Skotlannin armottomassa extreme-triathlonissa – uinnissa välteltiin meduusoja ja vuorimaratonilla reitti oli jopa vaarallinen

”Ei näitä voi sillä tavalla edes verrata, vaikka urheilu ja väsyminen onkin toki samaa. Tässä ei ole kyse kilpailusta, vaan olemme ystävien kanssa pitämässä hauskaa”, Lemmettylä toteaa.

”Sosiaalisen puolen lisäksi tässä on myös kulttuurinen puoli. Omasta kotimaasta näkee sellaista, mitä ei todellakaan näe jos on autolla liikkeellä”, hän hehkuttaa.

Pohjoisessa Lemmettylä on pitänyt muun muassa maaston korkeuseroista, jotka ovat moninkertaisia Etelä-Suomeen nähden, vaikkakin Euroopan mittapuulla yhä melko vaatimattomia.

Lemmettylän retkikunnalla matka Helsingistä Nuorgamiin vie kaikkiaan noin viikon. Päivävauhdissa joukko jää pahasti jälkeen Samuli Mäkiselle, joka pyöräili lähes täsmälleen vuosi sitten samojen kaupunkien välin.

Mäkisen suoremmalle reitille yhteismittaa kertyi 1 434 kilometriä, jotka helsinkiläinen pyöräili alle 62 tunnissa. Mäkinen nukkui oman suorituksensa aikana vain noin puoli tuntia.

Lue lisää: Ultrapyöräilijä Samuli Mäkinen ajoi samoilla silmillä Suomen päästä päähän 62 tunnissa ja torkkui tien poskessa vain puoli tuntia

”Meidänkin ensimmäinen ajatuksemme oli ajaa vähän samaan tyyliin. Tykkään kuitenkin itse enemmän tästä, että ajetaan lujempaa ja nukutaan kunnolla”, Lemmettylä sanoo.

”Voihan sekin vielä joskus tuntua hyvältä ajatukselta”, hän naurahtaa.

Lemmettylän retkikunta on pyöräillyt päivittäin noin kahdeksan tuntia ja 230 kilometriä. Nukutun yön jälkeen keskiviikkona on edessä jälleen uusi etappi, tällä kertaa Sodankylästä Inariin.

HS seuraa Lemmettylän seurueen matkaa läpi Suomen aina Nuorgamiin asti. Matkan etenemistä voi seurata myös Lemmettylän Strava-profiilista.

Pyöräily|Viisi miestä polkee 1 600 kilometriä pikkuteitä pitkin Helsingistä Nuorgamiin, ”rusinasarjalaiset” vähenevät matkan edetessä

Teemu Lemmettylä taisteli kolmanneksi Skotlannin armottomassa extreme-triathlonissa – uinnissa välteltiin meduusoja ja vuorimaratonilla reitti oli jopa vaarallinen

Teemu Lemmettylä taisteli kärkisijoille Norjan ekstreme-triathlonissa: "Ristus mikä reissu"

Triathlonisti Teemu Lemmettylällä on edessään hyytävä rääkki

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu