Kyproslainen ammattilaisorganisaatio palkkasi valmennusosaamista Suomesta: ”Tuntuu huikealta” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Jalkapallo

Kyproslainen ammattilaisorganisaatio palkkasi valmennusosaamista Suomesta: ”Tuntuu huikealta”

Virolainen Gert Remmel sekä suomalaiset Rasmus Jansson ja Iikka Miettinen siirtyvät Pafos FC:n juniorivalmennukseen.

Virolainen Gert Remmel suuntaa kyproslaisen Pafos FC:n organisaatioon Rasmus Janssonin ja Iikka Miettisen kanssa. Kuvassa Remmel kertoo ohjeita italialaisen Giorgione Calcion junioreille maaliskuussa 2019.

Julkaistu: 20.6. 19:15

23-vuotiaan suomalaisen jalkapallovalmentajan siirto eurooppalaiseen ammattilaisorganisaatioon ei ole aivan jokapäiväinen saavutus.

Yksi tällainen harppaus ja unelma toteutui juhannuksena, kun Kyproksen pääsarjassa pelaava Pafos FC tiedotti Instagram-tilillään vahvistavansa seuran juniorivalmennusta kolmella suomalaisen jalkapallon parissa työskennelleellä valmentajalla.

Kyprokselle siirtyvät virolainen valmentaja ja analyytikko Gert Remmel, Iikka Miettinen sekä kolmikon nuorimpana Rasmus Jansson, joka iloitsee juhannuspäivänä HS:n haastattelussa pääsevänsä ”äärimmäiseen paikkaan” urallaan.

Jansson lähtee ammattilaiseksi Kolmosessa pelaavan Etelä-Espoon Pallon päävalmentajan paikalta. Hän muuttaa itäisen Välimeren saarivaltioon parin viikon sisällä.

”Tämä on itselleni ensimmäinen ammattilaispesti. Ei tästä niin sanotusti ole paljon rahaa saanut, vaan valmentaminen on enemmänkin ollut asia, mitä tekee oman työn ohella”, Jansson kuvailee.

Siviilimaailmassa Jansson on työskennellyt myynti- ja ravintola-alalla.

Jansson kiittelee uudesta työpaikastaan ennen kaikkea Remmeliä, joka hoiti hänen mukaansa ”aika lailla kaikki neuvottelut” Pafosin suuntaan.

”Totta kai olen erittäin kiitollinen, että olen saanut tällaisen mahdollisuuden. Tuntuu huikealta”, hän kertoo.

Muun muassa HIFK:sta ja Hongasta tuttu Remmel on valmentanut ulkomailla italialaisen Giorgione Calcion junioreita, Miettisellä on puolestaan kokemusta Venäjältä pietarilaisesta Zenitistä.

He jakavat valmennusvastuun Pafos FC:n alle 19-vuotiaiden joukkueessa, Remmel pää- ja Miettinen apuvalmentajana. Lisäksi kumpikin toimii seuran alle 17-vuotiaiden joukkueessa.

Jansson puolestaan on tärkeä palanen joukkueiden valmennustiimejä.

”Toimin analyytikkona Remmelin apuna. Meillä on kolme joukkuetta, U21, U19 ja U17, ja vastaan harjoitusten ohjelmoinnista ja post-analyyseistä, otteluiden analysoinnista ja käytännössä kaikesta, mitä tullaan pyytämään”, hän kertoo.

Pafos FC:n edustusjoukkueessakin nähdään suomalaista väriä, sillä Paulus Arajuuri sekä Onni Valakari kuuluvat seuran ykkösmiehistöön.

Nuori valmentaja on jakanut oppejaan EsPan lisäksi helsinkiläisissä SAPA:ssa, Käpylän Pallossa, PPJ:ssä sekä Ponnistuksessa.

Täksi kaudeksi Jansson palkattiin espoolaisseuraan vetämään projektia, josta irtautumiseen suhtauduttiin ymmärtäväisesti.

”Ei ollut isoja neuvotteluja. Käytännössä kaikki pelaajat ja valmentajat ympärilläni ymmärsivät täysin, samoin seura, että tämä on minulle poikkeuksellinen mahdollisuus”, Jansson kiittelee.

Tuleva ammattivalmentaja kertoo tutustuneensa henkilökohtaisesti Remmeliin vasta helmikuussa Italiassa, jossa hän oli viikon mittaisella vierailulla seuraamassa Giorgione Calcion harjoituksia.

”Olen hyvin kiitollinen, että minulle on siunautunut tämmöinen mahdollisuus lähteä. Voin olla kiitollinen ihmisille, jotka ovat minua tähän asti auttaneet ja kiitollinen Remmelille, että hän on tällaisen mahdollisuuden antanut”, Jansson sanoo.

Valmentajana Jansson on vasta uransa alkutaipaleella. Kysymys siitä, missä hän näkee itsensä lähivuosina, ei ole Janssonille olennaisinta – paikkaa konkreettisempaa on se, millaisten ihmisten kanssa hän tuolloin työskentelee.

”Ainoa tavoitteeni on toimia kovien jalkapalloammattilaisten kanssa. Se on se ydin”, hän kertoo ja lisää päässeensä jonkinlaiseen välietappiin urallaan.

”On vaikea ajatella, mikä se seuraava etappi on. Tavoite on, että pääsen oppimaan toimimista parhaiden kanssa, ja nyt olen käytännössä yhdessä tavoitteessa. Eli oppimassa parhailta.”

Teatteri|Vanhemmat vastustivat Aila Arajuuren ryhtymistä näyttelijäksi, mutta hänestä tuli aikansa tähti – Siksi mummi on aina kannustanut lapsenlapsiaan, jalkapalloilija Paulus Arajuuri sanoo

Mistä lisää hyökkääjiä Huuhkajiin? Palloliitossa on havahduttu ongelmaan, mutta ratkaisu on vielä haussa

Suomalainen junioreiden jalkapallovalmennus saa kovaa kritiikkiä: kilpailua demonisoidaan liikaa

Huuhkajille hyviä uutisia, luottotoppari Paulus Arajuuri pelasi täyden ottelun seurassaan

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu