14-vuotias japanilaistyttö onnistui tempussa, johon F1-tähti Max Verstappenkaan ei pystynyt - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Autourheilu

14-vuotias japanilaistyttö onnistui tempussa, johon F1-tähti Max Verstappenkaan ei pystynyt

Japanilainen Juju Noda haluaa olla seuraava nainen autourheilun kuninkuusluokassa.

Julkaistu: 28.6. 10:47

Hollantilainen Max Verstappen on formula 1 -sarjan teinitähti, jonka odotetaan ajavan maailmanmestariksi lähivuosina. 14-vuotias japanilaistyttö on kuitenkin tehnyt tempun, joka ei onnistunut Verstappeniltakaan.

Verstappen, 22, debytoi kuninkuusluokassa vuonna 2015 historian nuorimpana kuljettajana vain 17-vuotiaana. Seuraavana vuonna hänestä tuli F1-sarjan kaikkien aikojen nuorin osakilpailuvoittaja, kun hän ajoi ensimmäisenä ruutulipulle Espanjassa.

Japanilainen Jojo Noda on yksi formulamaailman seuratuimpia kuljettajia etenkin Aasiassa. Vasta 14-vuotias Noda aloitti kartingin kolmevuotiaana, ja yhdeksänvuotiaana hän oli jo testannut F4-autoa.

F3-auton rattiin hän pääsi 11-vuotiaana ja viime viikonloppuna hän debytoi Tanskan F4-sarjassa.

Noda voitti avauskilpailunsa Jyllandsringillä ja päihitti Verstappenin tässä vertailussa, sillä Verstappen voitti ensimmäisen formulasarjan osakilpailunsa vasta 16-vuotiaana.

Max Verstappen.

Nodan isä Hideki Noda ajoi F1-sarjassa kolme osakilpailua vuonna 1994 ja kilpaili useissa muissakin luokissa urallaan. Oman uran päätyttyä hän on keskittynyt tyttärensä uraan.

Perhe muutti Tanskaan, jotta Juju saisi tarpeeksi ajokokemusta Japanin autourheiluliiton myöntämää lisenssiä varten. Lisenssin voi saada vasta 16-vuotiaana.

”Haluan tulla yhdeksi parhaista kuljettajista maailmassa ja kilpailla F1:ssä, Formula E:ssä, LeMansissa, Indycarissa tai Nasarissa. Aion tehdä kaikkeni onnistuakseni”, Juju Noda kommentoi thepitcrewonline.comille.

Onnistuessaan F1-läpimurrossaan Juju Noda katkaisisi pitkän putken, sillä yksikään nainen ei ole ajanut sarjan osakilpailussa sitten 1970-luvun, kun Lella Lombardi ajoi 17 osakilpailussa.

Viimeisin F1-autoon istunut nainen oli britti Susie Wolff, joka ajoi Williamsilla testejä vuosina 2014 ja 2015.

F1-unelma sai lisäpontta Tanskan avausviikonlopun menestyksestä. Voiton lisäksi irtosi kolmossija, jota edelsi lukuisat ohitukset.

”En ole tottunut ohittamaan. Japanissa aloitin yleensä kärjestä, ja sitten sain ajaa oman kilpailuni maaliin asti”, Noda kommentoi formulascout.comille.

Matka autourheilun kirkkaimpiin valokeiloihin on vielä pitkä, mutta tällä hetkellä Tanska tarjoaa Nodalle hyvän kasvualustan.

”Kokemus antoi minulle paljon itseluottamusta, koska tilanne oli uusi. Lisäksi olen tyytyväinen ensimmäisen kisan voittoon, koska debyyttikilpailun ajaa vain kerran.”

”Tanskassa on välillä vaikeaa, koska emme tunne monia ihmisiä emmekä osaa kieltä. Kaipaan myös ystäviäni, mutta kilpa-ajaminen on yhtä hauskaa kuin missä tahansa muuallakin.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu