”Olen koko ajan pelannut kammon kanssa” – Vuoden miespesäpalloilija Juha Puhtimäki onnistui harvinaisessa tempussa - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Pesäpallo

”Olen koko ajan pelannut kammon kanssa” – Vuoden miespesäpalloilija Juha Puhtimäki onnistui harvinaisessa tempussa

Juha Puhtimäen pesäpallokausi päättyi neljästi peräkkäin tappioihin Joensuun Mailaa vastaan, kunnes ilmajokinen siirtyi JoMan paitaan vuolemaan kultaa.

Vuoden pesäpalloilija Juha Puhtimäki haluaa voittaa Joensuun Mailan riveissä kolmannen peräkkäisen Suomen mestaruuden.

Julkaistu: 28.6. 12:42

Joensuun Mailasta oli tulla pesäpalloilija Juha Puhtimäen uran kompastus. Ilmajokinen ratkaisi ongelman pakkaamalla muuttokuormansa kohti Pohjois-Karjalaa.

Kaksi kautta JoMassa pelattuaan Puhtimäki, 35, vaikuttaa saavuttaneen pesäpalloilijana kaiken. Tilillä on kaksi Suomen mestaruutta sekä ohessa valinta viime kaudella Vuoden pesäpalloilijaksi ja Vuoden lukkariksi. Mitä tavoiteltavaa hänellä vielä on?

”Kolmas peräkkäinen mestaruus tietenkin! Niitä on aika harvalla äijällä Sotkamon ulkopuolella”, Puhtimäki naurahtaa.

”Hienoa, että päästään vihdoin aloittamaan kausi. Onhan tässä ollut vieroitusoireita, mutta onneksi yksilöharjoittelun ohessa on päässyt kattomahan Ruotsin raveja”, hymähtää ravihevostaan liperiläisellä tallilla pari kertaa viikossa valmentava Puhtimäki.

Mestaruutta puolustava JoMa lähtee torstaina alkavaan Superpesikseen vahvana suosikkina.

Kolmenkymmenen ikävuoden rajaa lähestynyttä Puhtimäkeä pidettiin menetettynä pelaajana, kun syötöt eivät tuntuneet pysyvän enää lautasella Koskenkorvan Urheilijoissa vajaa vuosikymmen sitten.

Nurmossa yhden SM-pronssin (2008) pohjalaiskiertueellaan saavuttanut Puhtimäki ponnisti Hyvinkään Tahkossa urheilijana uudelle tasolle. Neljästi peräkkäin Tahkossa vuosina 2014–17 kausi päättyi silti JoMan käsittelyssä.

Joensuulaiset nöyryyttivät Tahkon kerran pronssiotteluissa ja kolmesti puolivälierissä yhteisvoitoin 11–2.

”Tahkossa minusta tehtiin lautaskammon jälkimainingeissa uusi ihminen. Hyvinkäällä arvostettiin pohjalaiseen tapaan vielä sisäpeliä, mutta Joensuussa pelaaminen rakentuu ulkopelin pohjalle”, Puhtimäki kuvailee.

Puhtimäen tavoin lautaskammosta on mestaritason lukkariksi pystynyt palaamaan vain Pattijoen Urheilijoiden Topi Kosonen, myös Suomen mestari ja Vuoden pesäpalloilija.

”Oikeastaan olen koko ajan pelannut kammon kanssa”, Puhtimäki myöntää.

Taktisesti vahva ja hyvin etukenttää hallitseva Puhtimäki monipuolistui Tahkossa etenijän roolin lisäksi loistavaksi kenttää puhkovaksi vaihtajaksi. Henkilökohtaisena kruununa oli kärkilyöntitilaston voitto 2017.

Jos joku asia Puhtimäkeä harmittaa, se on koronaviruspandemian aiheuttama runkosarjan jako paikallislohkoiksi. Itälohkon seurat eivät pelaa länsilohkoa eivätkä pohjoisen joukkueet etelää vastaan ennen pudotuspelejä.

Puhtimäkeä ei välttämättä nähdä tänä kesänä lainkaan kotiseudullaan Etelä-Pohjanmaalla.

”Sukulaiset joutuvat ajamaan peleihin Kankaanpäähän ja Tampereelle. Isältänihän ei jäänyt viime kaudellakaan väliin kuin peli tai pari.”

JoMa päästi maan parhaan pelimiehen Tuomas Jussilan livahtamaan Imatralle ja toisen jokerikotiuttajansa Juha Niemen Mansen paitaan.

”Viime kauden perusteella pahin vastustajamme on Siilinjärvi, mutta eivätköhän siellä ole taas ne tutut Sotkamo, Kouvola ja Vimpeli kiusanamme. Raahe ja Hyvinkää ovat potentiaalisia joukkueita, ja Seinäjokikin olisi, jos Jussit löytäisi esityksiinsä tasaisuutta”, Puhtimäki sivaltaa.

Sanavalmis ja vahvaa murretta vääntävä lukkari on koonnut Twitterissä yli 2 500 ja Instagramissa noin 7 200 seuraajaa.

”Lähretähän siitä, jotta kolomannen peräkkäismestaruuden lisäksi syksyllä mänöö Instassa kymppitonnin raja rikki!”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu