Fiksu vasen pakki - Urheilu | HS.fi

FC Honfan vasen laitapuolustaja Jonas Levänen, 26, haluaa pelata itsensä takaisin liigan parhaimpien laitapuolustajien joukkoon.

Fiksu vasen pakki

FC Hongan puolustajan Jonas Leväsen jalkapalloura sai uuden suunnan, kun hän päätti lähteä Vaasaan opiskelemaan. Sitä ennen kukaan ei ollut opettanut hänelle puolustamista.

Julkaistu: 29.6. 2:00, Päivitetty 29.6. 12:15

Se oli unelmien täyttymys. Viime vuoden ensimmäisenä päivänä FC Hongan Jonas Levänen pääsi kertomaan perheelleen ja tyttöystävälleen, että oli saanut kutsun A-maajoukkueeseen.

”Kerroin perheelleni, kun olimme syömässä heidän luonaan. Aika spontaanisti sanoin, että tänään tuli puhelu Riveltä [maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva]”, Levänen kertoo hymyillen hienosta muistosta.

Kutsu oli palkinto siitä, että hän oli pelannut uransa toistaiseksi parhaan kautensa Veikkausliigassa FC Hongan riveissä ja noussut liigan parhaimpien laitapuolustajien joukkoon.

”Paikalla oli myös isoisäni, joka käy katsomassa kaikki pelini. Hän liikuttui kovasti. Isäni, äitini ja siskoni ovat olleet aina mukana tässä ja tukeneet minua kaikin tavoin. He olivat kaikki aika liikuttuneita, ja liikutuin itsekin.”

Seuraavana päivänä Leväsen tyttöystävä lähti kotipaikkakunnalleen ja jätti pöydälle kirjeen. Leväsen mukaan tyttöystävä oli kirjoittanut, miten ylpeä hän oli ja ettei voinut tietääkään, miten iloinen voi olla jonkun puolesta.

”Se oli tosi hieno hetki, että voi tehdä ihmisiä niin ylpeäksi ja iloiseksi.”

 ”Lähdin kuljettamaan palloa ja vasen jalka jäi jotenkin kiinni kenttään. Sitten se napsahti.”

Jonas Levänen teki liigadebyyttinsä FC Hongassa kaudella 2014, kun Shefki Kuqi oli seuran päävalmentajana. ”Treenit olivat aika hurlumheitä, mentiin kentälle ja pelattiin ilman paitsioita.”

Maajoukkue kokoontui Helsingissä ja harjoitteli Töölössä HJK:n kuplahallissa kolmesti ennen matkaa Qatarin leirille. Levänen meni toisen Hongan pelaajan ja maajoukkueen ensikertalaisen Robert Ivanovin kanssa ajoissa istumaan pukuhuoneeseen. Edellisenä yönä Levänen ei ollut saanut unta.

Helsingin leirin kolmantena päivänä joukkue oli lähdössä suoraan harjoitusten jälkeen lentokentälle. Matkatavarat odottivat pukukopissa. Harjoitukset päättyivät loppupeliin, jonka päävalmentaja Kanerva pani lopulta poikki tasatilanteessa.

”Olimme sitä mieltä, että pelataan vielä hetki. Lähdin kuljettamaan palloa ja vasen jalka jäi jotenkin kiinni kenttään. Sitten se napsahti. Eturistiside meni poikki kokonaan.”

Kannattiko uhmata valmentajan käskyä?

”Kyllä se silloin kadutti. Ainahan sitä haluaa pelata. Vieläkin haluan aina pelata treeneissä mahdollisimman paljon.”

Levänen oli pelannut aiemmin joitakin pelejä alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa. Sen jälkeen hän asetti itselleen tavoitteen, että pelaisi vielä yhden maajoukkuepelin.

”Minulla oli se mahdollisuus, mutta en saavuttanut sitä. Toivottavasti se vielä tulee.”

A-maajoukkuedebyytti jäi tekemättä. Oli ollut alustavia puheita siirrosta ulkomaille, muun muassa Puolasta oli kiinnostusta. Kaikki suunnitelmat romuttuivat.

”Hirveä pettymys. Olin identifioinut itseni vain jalkapalloilijaksi. Sillä hetkellä lähti kaikki alta. Sen vuoden aikana en pelannut futista. Se oli erilaista elämää. Siinä oli hyviä ja huonoja puolia.”

 ”Olen iloinen kavereiden onnistumisista. En ole ollut kateellinen.”

Jonas Levänen (kesk.) katsoi joukkuekaverien pallottelua Hongan harjoituksissa kesäkuun lopulla.

Levänen oli aina ollut myöhään kehittynyt jalkapalloilija. 18-vuotiaana hän pääsi haistelemaan liigajoukkueen tunnelmaa liigacupissa, mutta ei vielä debytoinut kaudella 2013 Veikkausliigassa.

Samaan aikaan Hongassa saman ikäiset joukkuekaverit Dani Hatakka ja Sauli Väisänen tekivät liigadebyyttinsä ja vuotta nuorempi Moshtagh Yaghoubi teki läpimurtonsa liigassa. Vuotta vanhempi Tim Väyrynen oli jo Veikkausliigan tähti.

Vuoden parin sisällä ikätoverit pelasivat jo ulkomailla: Väyrynen Saksassa, Väisänen Ruotsissa, Hatakka Norjassa ja Yaghoubi Latviassa. Levänen sen sijaan pelasi vuonna 2015 Kakkosessa uutta nousua tekevässä Hongassa sen jälkeen, kun espoolaisseuran edellinen taustayhtiö oli tehnyt konkurssin.

Kauden jälkeen Levänen lähti Vaasaan opiskelemaan Hankeniin kauppatieteitä eikä tiennyt, mitä jalkapallouralle kävisi.

”Olen iloinen kavereiden onnistumisista. En ole ollut kateellinen. Totta kai itse toivoisin, että pääsisin mahdollisimman pitkälle jalkapallossa.”

Levänen meni ennen kautta 2016 kuukauden koeajalle Vaasan Palloseuraan. VPS:n silloinen päävalmentaja Petri Vuorinen selvitti muun muassa Markku Kanervalta ja juniorimaajoukkueissa valmentaneelta Lars Mosanderilta, millainen pelaaja oli kyseessä.

”Hänellä oli hyviä ominaisuuksia mutta myös puutteita. Hän ei osannut ollenkaan puolustaa. Hän sanoi itse, ettei kukaan ollut hänelle ikinä kertonut, miten sitä pitää tehdä”, Vuorinen sanoo.

Vuorisen mukaan VPS:n toimintakulttuuri oli silloin vaativa ja kurinalainen. Siinä piti uuden pelaajan selviytyä. Hän toteaa, että Leväsellä on vieläkin edellytyksiä kehittyä paremmaksi pelaajaksi, vaikka hän ei olekaan enää nuori pelaaja.

 ”Jos en olisi saanut vanhemmilta rahaa, en olisi ehkä pystynyt pelaamaan.”

Pahan loukkaantumisen jälkeen Levänen tiesi, että hän jatkaisi jalkapalloilua, kuntoutus vain piti hoitaa mahdollisimman hyvin.

Levänen kertoo menneensä verkkaridiilillä VPS:ään. Vanhemmat maksoivat hänen vuokransa Vaasassa, ja seuralta hän sai vähän rahaa.

”Jos en olisi saanut vanhemmilta rahaa, en olisi ehkä pystynyt pelaamaan. Nostin tukia jonkin aikaa, mutta en voinut niitä pitkään nostaa, kun en tehnyt koulua tarpeeksi.”

Levänen sanoo aina panostaneensa jalkapalloon, mutta ei kuitenkaan ehkä ihan täysillä. Vaasassa hän sanoo tajunneensa, että jalkapallourasta voisi vielä tulla jotain.

”Opin Petri Vuoriselta tosi paljon. Hän opetti minua ymmärtämään futista. Hän ja [apuvalmentaja] Jani Sarajärvi selittivät niin pikkutarkasti asioita. Olin aiemmin vain pelannut enkä ajatellut taktiikoita niin paljon”, Levänen sanoo.

Leväsen mukaan VPS:ssä kaikki oli piirretty selkeästi paperille.

”Minusta tehtiin puolustaja siellä. Olin ihan raakile. Nyt olen vähän kartalla puolustamisesta.”

Kahden Vaasassa vietetyn vuoden jälkeen Levänen siirtyi takaisin FC Honkaan, joka oli noussut Veikkausliigaan. Hän koki, että VPS ei enää halunnut häntä riittävästi.

”Ei se monesta sadasta eurosta jäänyt kiinni. Kun en suostunut VPS:n sopimustarjoukseen, henkilö puhelimen päässä löi käytännössä luurin korvaani. Tuntui, että Honka arvosti ja halusi minut.”

 ”Olen sellainen ihminen, joka näyttää tunteita.”

Levänen kertoo olleensa pitkän toipilasjakson aikana enemmän tekemisissä niiden kavereiden kanssa, joilla ei ole jalkapallon kanssa mitään tekemistä.

Kausi 2018 nousijajoukkue Hongan kanssa oli lopulta Leväsen todellinen läpimurtokausi, jolloin hän nousi vasemman laitapuolustajan paikalla liigan parhaimmistoon. Kausi olisi ollut lähes täydellinen, jos nousijajoukkue olisi voittanut mitalin sen päätteeksi.

Honka voitti viimeisessä ottelussaan VPS:n kotikentällä maalein 3–1. Se olisi kuitenkin tarvinnut vielä kaksi maalia enemmän, kun KuPS voitti Mariehamnin 2–1 ja samalla pronssimitalit maalieron turvin.

Levänen itki viimeisen ottelun jälkeen Tapiolan urheilupuiston kentällä.

”Silloin purkautui kaikki. Hyvä kausi loppui pettymykseen. Meille ei jäänyt mitään käteen. Se oli aika kova isku sillä hetkellä. Olen sellainen ihminen, joka näyttää tunteita.”

Viime vuoden kuntoutusjakso oli raskas etenkin henkisesti. Leväsen mukaan pukuhuoneessa oleminen oli ankeata.

”En päässyt olemaan mukana siinä, mitä kaikki muut tekevät. Se oli tosi raskasta. Vaikka suurin osa joukkueesta oli hyviä ystäviä, ei tehnyt mieli viettää sen enempää aikaa heidän kanssaan. Halusin vain tehdä duunin ja lähteä sen jälkeen himaan.”

Hän sanoo, että loukkaantuminen kasvatti henkisesti, ja nyt hän osaa arvostaa entistä enemmän sitä, että pystyy pelaamaan terveenä. Paluu kentille tapahtui jo viime syksyn viimeisissä peleissä.

Levänen toivoo pelaavansa ehjän kauden ja olevansa yksi liigan parhaimmista omalla paikallaan. Ja jonkinlaisena haaveena mielessä siintää vielä mahdollisuus maajoukkueesta.

”Jos kausi menee hyvin, sitten olisi jotain mahdollisuuksia ulkomaille. Minulla on hyvä olla täälläkin. Jos ei tule mahdollisuuksia, sitten pelaan täällä ja opiskelen.”

Veikkausliiga alkaa täydellä ottelukierroksella keskiviikkona 1. heinäkuuta. FC Honka kohtaa vierasottelussa FC Hakan. Ruutu.fi näyttää kaikki ottelut.

Jonas Levänen

FC Hongan vasen laitapuolustaja.

Syntynyt tammikuussa 1994 Espoossa.

Muut seurat: VPS.

Veikkausliigassa 84 ottelua ja neljä maalia.

Jalkapallo| Jalkapalloilija Atomu Tanaka kertoo Suomesta asioita, joita jokaisen olisi syytä arvostaa

Jalkapallo|Nukahdus maksoi Hongalle paikan Suomen cupin välieristä – Vahid Hambo tuikkasi voiton FC Lahdelle

Jalkapallo|Tim Väyrynen iski HJK:n Suomen cupin finaaliin, Eero Markkanen osui Hakalle: ”Tuli huikea fiilis, kun sain pantua pallot sisään”

Luetuimmat - Urheilu