Kansainvälinen jääkiekkoliitto aikoo puolustaa Venäjää, Kalervo Kummola kiistää päätöksen olleen yksimielinen – ”Ihan turha sotkeutua” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Dopingskandaali

Kansainvälinen jääkiekkoliitto aikoo puolustaa Venäjää, Kalervo Kummola kiistää päätöksen olleen yksimielinen – ”Ihan turha sotkeutua”

IIHF:n puheenjohtaja René Fasel sanoi Ylelle, että liiton hallitus päätti yksimielisesti puolustaa Venäjää dopingkäsittelyssä. Varapuheenjohtaja Kummolan mukaan näin ei ollut.

Kalervo Kummola on Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja.

Julkaistu: 30.6. 16:34, Päivitetty 30.6. 17:06

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF aikoo puolustaa Venäjää, kun urheilun välitystuomioistuin CAS käsittelee maan viime joulukuussa saamaa dopingpannaa. Asiasta kertoi eilen Yle Urheilu, joka haastatteli liiton puheenjohtajaa René Faselia.

IIHF:n varapuheenjohtajana toimii Kalervo Kummola. Kummola kertoo HS:lle olleensa Venäjän puolustamista vastaan, kun Fasel sitä ehdotti. Hänen mielestään liiton ei kannattaisi puuttua asiaan.

”Ihan turha sotkeutua, mielestäni se ei kuulu meille. Valitettava asia sinänsä”, hän sanoo.

Fasel perusteli puolustamista Ylelle sillä, että Venäjän sulkemisella olisi suuria haittavaikutuksia IIHF:lle esimerkiksi MM-kisojen fani- ja sponsorimäärien kautta. Lisäksi hän korosti sitä, että jääkiekkomaajoukkue ei ollut mukana Sotšin dopingskandaalissa.

Joulukuussa kansainvälinen antidopingtoimikunta Wada päätti sulkea Venäjän kansainvälisestä urheilusta neljäksi vuodeksi. Syynä hyllytykseen olivat Venäjän epäillyt rikkomukset dopingtietojen luovuttamisessa.

Venäjä valitti Wadan päätöksestä, joten asia vietiin urheilun välitystuomioistuimen CASin päätettäväksi. CAS käsittelee asiaa suullisesti marraskuussa 2020.

Tapahtumaketju alkoi Kummolan mukaan pian Wadan päätöksen jälkeen, kun Fasel halusi lähettää CASille kirjeen, jossa otettaisiin kantaa Venäjän puolesta. Kummola kertoo esittäneensä mielipiteensä Faselille tuolloin.

”Sanoin, että hän voi omissa nimissään sen lähettää, mutta ei hallituksen nimissä”, Kummola sanoo.

Ylen mukaan IIHF on mukana CASin kuulemisessa marraskuussa. Muita kuultavia tahoja ovat muun muassa Kansainvälinen olympiakomitea, Kansainvälinen paralympiakomitea, Venäjän olympiakomitea, Venäjän paralympiakomitea ja useat venäjäläisurheilijat.

”En nyt tiedä sitten, onko hän lähettänyt sen hallituksen nimissä. Ilmeisesti on, koska Kansainvälinen jääkiekkoliitto sinne on kutsuttu”, sanoo Kummola.

Ylen haastattelussa Fasel sanoi, että päätös lähteä tukemaan Venäjää oli yksimielinen ja että aiheesta käytiin IIHF:n hallituksessa perinpohjainen keskustelu.

”En ikinä puheenjohtajana etenisi näin hienovaraisessa asiassa ilman hallituksen hyväksyntää”, Fasel sanoi Ylelle.

Kummola ei allekirjoita Faselin väitteitä. Hän kertoo kysyneensä asiasta nyt Faselilta, mutta ei ole saanut vielä vastausta.

”Ei siitä käyty mitään keskustelua. Se kirje lähetettiin kaikille ja ilmoitin, että jos hän haluaa sen kirjeen lähettää, niin lähettäköön omissa nimissään. Ilmeisesti enemmistö on sitten vastannut, että yes.”

Kummolan mukaan kirjeen sanomana oli, että jääkiekossa Venäjän kanssa ei ole ollut Wadan esiin nostamia ongelmia. Hän uskoo, että kirjeen tarkoituksena ei ollut, että lopulta liitto olisi mukana CASin kuulemisessa. Kirje oli vain kannanotto.

Kielto estää Venäjää osallistumasta tuleviin urheilun arvokisoihin kuten olympialaisiin. Lisäksi Venäjällä ei saa järjestää suuria kansainvälisiä urheilutapahtumia.

Jääkiekon MM-kisat on myönnetty Venäjälle vuodelle 2023. Kielto ei kuitenkaan koske esimerkiksi jalkapallon EM-kisojen alkulohkoja tai F1-osakilpailuja Sotšissa.

”Tietysti se on vähän ihmeellistä nyt, että siellä voidaan pelata jalkapallon EM-kisojen otteluita, mutta ei jääkiekon MM-kisoja”, Kummola sanoo.

Kummola uskoo, että IIHF ei pysty vaikuttamaan CASin marraskuiseen päätökseen ”yhtään mitään”.

Venäjä on todennäköisesti jatkossakin Venäjä jääkiekon euroturnauksessa

Wada kieltää Venäjän osallistumisen olympialaisiin ja MM-kisoihin neljäksi vuodeksi

Antidopingjärjestöt tukevat kovia rangaistuksia Venäjän urheilulle

Venäjä katkerana Rio-päätöksestä – Isinbajeva: ”Kiitos kaikille yleisurheilun hautajaisista”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu