Teemu Selänne täyttää 50 vuotta - Urheilu | HS.fi

Teemu Selänne täyttää vuosia perjantaina 3. heinäkuuta.

Teemu Selänne täyttää 50 vuotta

Jääkiekkoilija Teemu Selänteestä kasvoi suomalainen supertähti ja ilmiö, joka on kestänyt ihailtuna jo vuosikymmeniä. Huomenna perjantaina Selänne täyttää 50 vuotta, ja vasta aivan viime vuosina hänen henkilökuvaansa on alkanut ilmestyä sosiaalisen median kommenttien alulle panemana kritiikin mentäviä säröjä.

Julkaistu: 2.7. 2:00, Päivitetty 3.7. 12:54

Juhlat olisivat olleet epäilemättä suuret. Paikalla olisi ollut suomalaisen jääkiekkoilun ykkösketju, viihdetaitelijoita, elokuvaihmisiä, tietenkin muiden lajien urheilijoita ja iso joukko kavereita.

Teemu Selänteen virne kasvoilla kertoi paljon, kun puhuimme viime kesänä Kalastajatorpan tenniskentillä, että 50 vuotta tulee täyteen vuoden kuluttua.

”Kai jotain täytyy keksiä”, Selänne sanoi, kun samaan aikaan ukkosen vauhdittama kesäsade piiskasi massakenttiä.

Jos Selänne keksii jotain, on silloin yleensä vauhti päällä.

Nyt Selänteen perjantaiset 50-vuotisjuhlat jäävät Kaliforniaan.

”Ollaan täällä Jenkeissä nyt ainakin sen aikaa, kun tiedetään, miten tämä typerä virushomma etenee”, Selänne viestitti merkkipäivänsä kynnyksellä.

”Jotenkin tuntuu, että kun juhliakaan ei pysty pitämään niin olen sanonut kaikille, että unohdetaan jutunteko.”

Haastattelun sijasta HS kertaa, miten Selänteestä tuli koko kansan Teemu, millä tavalla hänen uransa eteni ja miten hän jopa muutti jääkiekkoa. Uransa jälkeenkin Selänne on pysynyt otsikoissa. Hänen liikkeensä, sanomisensa ja somepäivityksensä kiinnostavat.

 Kiinnostus superlupauksen ympärillä hehkui kuumana.

Teemu Selänne riemuitsee 3-2 -maalia Ilveksen verkkkoon SM-liigan ottelussa 1989.

Teemu Selänne ottelussa Neuvostoliittoa vastaan MM-kisoissa 1991.

Kaikki alkoi Espoolaisista kasvattajaseuroista, jatkui Jokereissa, ja lopulta NHL-ura kruunasi kokonaisuuden.

Jokerit pelasi vielä silloisessa I-divisioonassa, kun Selänne nousi aikuisten sarjaan. Hän oli vanhojen kavereidensa kanssa nostamassa seuraa Liigaan vuonna 1989. Jokerit kiisi vauhdilla Suomen mestariksi 1992, ja Selänne alkoi olla valmis seuraavaan isoon hyppyyn – NHL:ään.

Jalan katkeaminen ensimmäisellä liigakaudella 1989–90 pyyhki melkein vuoden Selänteen urasta. Kiinnostus superlupauksen ympärillä hehkui silti kuumana.

Yhtä aikaa Jokerien nousun aikoihin alkoi kehittyä Teemu-ilmiö. Maalit ja hienot pelit auttoivat eniten. Lähteminen Lastenklinikan kummien perustajajäseneksi ja osapäivätyöt lastentarhassa rakensivat melkein yhtä paljon positiivista kehää Selänteen ympärille.

Autokiinnostuskin sai kierroksia, kun pelaamisesta rupesi saamaan palkkaa. Innostuksen loppua ei ole näkyvissä.

 ”Hän oli heti valmis pelaamaan NHL:ssä.”

Teemu Selänne rikkoi tulokkaiden maalintekoennätyksen NHL:ssä kaudella 1992–1993.

Selänne oli taidoiltaan kohupelaaja ennen NHL:ään siirtymistä, mutta ensimmäinen kausi Winnipeg Jetsissä kiehautti padan yli.

”Mulla oli pieni vaikutus siihen, ettei häntä otettu Winnipegiin heti. Tehtiin voimaharjoitusohjelma, ja hän pelasi rauhassa Suomessa. Kun hän tuli, oli selvää, että hän oli heti valmis pelaamaan NHL:ssä”, Alpo Suhonen sanoo.

Suhonen toimi Winnipegissä apuvalmentajana Selänteen tulokaskaudella, mutta myös kykyjenetsijänä samaan aikaan, kun Selänne varattiin NHL:ään numerolla kymmenen vuonna 1988.

Ja millä lailla Selänne tunkeutui uuteen sarjaan. Hän latoi tulokaskaudellaan ällistyttävät tehopisteet: 76 maalia ja 56 maalisyöttöä eli yhteensä 132 pistettä.

Maali- ja piste-ennätykset ovat edelleen voimassa, eikä niiden rikkoja ole varmaan vielä edes syntynyt.

”Hän teki helvetin monta maalia yksinläpiajoista. Niitä oli vaikea ennakoida, eikä siitä tykätty siellä”, Suhonen sanoo.

 ”Teemun lähtönopeus ja lähtönopeuden voima yllättivät NHL:n ja muuttivat koko lajia.”

Suomalainen salama eli Teemu Selänne aiheutti tulokaskaudellaan harmia New York Islandersin Uwe Kruppille 1992. Krupp kaatoi läpimenoa yrittäneen Selänteen.

Puolustaja Teppo Numminen muistaa hyvin Selänteen tulon Winnipegiin. Nuori oli Numminenkin, mutta ehti pelata neljä kautta Jetsissä ennen Selänteen tuloa.

”Winnipeg odotti Teemua jo edellisenä vuonna, mutta Teemu jäi vuodeksi Jokereihin. Kovat odotukset olivat valmiina, mutta ei kukaan olisi uskonut, että noin hyvin lähtee”, Numminen sanoo. Hän kuului 24-vuotiaana Jetsin kokeneeseen kalustoon, kun Selänne asteli seuraan sisään.

”Teemu oli tosi kovassa kunnossa ja tuli onnistumisia. Se oli ennennäkemätön kausi.”

Tulokaskaudellaan Selänne rikkoi Mike Bossyn 53 maalin ennätyksen ja paineli ohi 23 maalilla.

Selänteen tulokaskauden maalien tavaramerkiksi tuli räjähtävä irtiotto ja läpiajosta tehty osuma.

”Teemun lähtönopeus ja lähtönopeuden voima yllättivät NHL:n ja muuttivat koko lajia. Joka joukkueen piti huomioida ja asennoitua siihen. Näin minä sen näen”, Numminen sanoo.

Selänteen syntymäpäiväjuhlat Suomessa peruuntuivat, mutta Selänteen kanssa samana päivänä 52 vuotta täyttävällä Nummisella perinteet ovat kunniassa.

”Vaimo on yleensä tehnyt mansikkakakun.”

 ”Hän oli siitä harvinainen rookie [tulokas], ettei ollut hirveää stressiä siitä, että oli tulossa pelaamaan NHL:ään.”

Hymypoika.

Suhonen mainitsee toisenkin merkittävän huomion nuoresta Selänteestä.

”Hän oli siitä harvinainen rookie [tulokas], ettei ollut hirveää stressiä siitä, että oli tulossa pelaamaan NHL:ään.”

”Se oli Teemun vahvuus aina. Tietty keveys ja kyky käsitellä stressiä.”

Selänteen huolettomuus ja aikataulujen käsitteleminen suurpiirteisesti tuli jokaiselle tutuksi. Muut pelaajat eivät aina olleet yhtä ihastuneita Selänteen odottamiseen.

”Kyllä siinä Teemu pienen koulun kävi. Hänen piti jonkun verran kunnioittaa NHL:n perinteitä.”

 ”Olen aina sanonut, että nimikirjoitusten kirjoittaminen on tämän työn helpoin osa.”

Teemu Selänne jakoi nimikirjoituksia 1989.

Teemu Selänne poistui San Josen harjoituksista Ferrarilla ennen olympiataukoa 2002.

Selänteestä rakentui symppiskuva lastantarhan kautta. Hän alkoi jakaa nimikirjoituksia väsymättömästi Suomessa pelatessaan. Sama jatkui NHL:ssä. Nimmarit vain lisäsivät suosiota.

Yhteiskuvia ei tunnettu 1990-luvulla, mutta nekin tulivat tutuiksi, kun kännykät alkoivat tallentaa valokuvia.

Fanien muistamisesta oli kuvaava tilanne Salt Lake Cityn talviolympialaisten aikaan talvella 2002. Selänne pelasi tuolloin San Jose Sharksissa, jossa viihtyminen tuntui väkinäiseltä.

Vapaudet ja hauskuudet, maalitkin, jäivät silloin liian vähiin.

Tapaaminen Selänteen kanssa oli sovittu Sharksin tyylikkääseen harjoituskeskukseen ennen olympialaisten alkua.

Harjoitukset alkoivat, päättyivät ja pelaajat poistuivat pukuhuonetiloihin. Selänne viittasi minut ja valokuvaaja Hannes Heikuran treenikeskuksen lepotilojen pehmeille sohville.

Alkoi istuminen ja odottaminen. Harjoituskeskus alkoi tyhjentyä, pelaaja toisensa jälkeen poistui kohti lentokenttää, josta alkaisi matka Edmontoniin viimeiseen vieraspeliin ennen kisoja.

Sharksin päävalmentaja Darryl Sutter lähti viimeistä edeltävänä ja huikkasi mennessään Selänteelle: ”Tule kentälle yhdeksi.”

Kello oli jo noin puoli yksi ja haastattelu vasta aluillaan ja osa kuvista ottamatta.

”Joo, tulen, tulen”, Selänne vastasi ja jatkoi haastattelua.

Varttia vaille yksi oli pakko kysyä, että onko meillä vielä aikaa.

”Joo, ei sinne aja kuin kymmenen minuuttia”, Selänne vastasi. Lähdimme kävelemään ulko-ovelle.

Harjoitusten päättymisestä oli toista tuntia, mutta takaovella seisoi pieni joukko faneja pelaajakortit ja nimmarilehtiöt valmiina.

Kello riensi ja alkoi näyttää, että Selänteelle tulisi kiire kentälle. Pienintäkään kiireen merkkiä ei näkynyt.

Jokainen sai nimikirjoituksen, kunnes tummansininen Ferrari pörähti käyntiin.

Epäilemättä fanit saivat odottaa pitkään, mutta saivat joukkuetoveritkin odottaa.

”Olen aina sanonut, että nimikirjoitusten kirjoittaminen on tämän työn helpoin osa”, Selänne sanoi ennen hyppäämistään Ferrariinsa.

 Yksilöstä oli kasvanut joukkueurheilija.

Teemu Selänne maalinteossa Los Angeles Kingsiä vastaan 2014.

Teemu ja himoittu Stanley Cup Anaheimissa 2007.

Selänne ehti ylittää 35 vuoden ikämiesrajan arvokkaimpana siihenastisena voittonaan Jokerien SM-kulta vuodelta 1992.

Winnipegissä oli turha haaveilla Stanley Cupin voittamisesta. Ei se ollut realismia Anaheimissakaan ensimmäisellä visiitillä. Ohi valuivat myös vuodet San Josessa ja kausi tähtien täyttämässä Coloradossa.

Vihdoin kesällä 2007 kaikki onnistui. Menossa oli uusi jakso Anaheimissa. Selänne oli tuolloin 36-vuotias ja mielettömässä vireessä runkosarjassa. Jokainen ymmärtää, että tuossa iässä 94 pistettä runkosarjassa olivat luksusta.

Kausi päättyi Stanley Cup -juhliin. Rooli pudotuspeleissä ei ollut enää joukkueen suurin, mutta Selänteen antama panos joukkueelle sitäkin isompi.

Jos Selännettä oli joskus syytetty omaan pussiin pelaamisesta, uran viimeisinä vuosina itsekkyys oli kaukana. Yksilöstä oli kasvanut joukkueurheilija.

Teemu Selänne juhli riehakkaasti Torinon olympialaisten hopeaa Helsingin Kauppatorilla 2006.

Maajoukkuesaavutuksista Selänne nostaa ykköseksi Torinon olympialaisten hopean 2006. Sotšin talvikisoissa 2014 oli jotain ainutlaatuista. Kaikki tiesivät, että Selänne antaisi maajoukkueelle viimeiset palveluksensa. Myös ura oli päättymässä tähän kauteen.

Voitokkaan pronssiottelun jälkeen mediaa tuntui kiinnostavan vain yksi asia, Selänteen kommentit.

Jokainen sai haluamansa, kun liikuttunut Selänne kertoi tunnelmansa uudestaan ja uudestaan.

Selänne pelasi Sotšissa peräti 43-vuotiaana, ja valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi kuudensissa olympialaisissaan.

Teemu Selänne Kalifornian kotinsa pihalla vuonna 2010.

Uran jälkeen Selänne keskittyy entistä enemmän tennikseen ja golfiin. Niillä päivät täyttyvät mukavasti Kalifornian lämmössä.

Meni vain puoli vuotta uran päättymisestä, kun Anaheim jäädytti Selänteen pelipaidan tammikuussa 2015. Valinta Hall of Fameen tuli 2017, sekin niin pian kuin säännöt sallivat.

Sosiaalinen media alkoi koukuttaa Selännettä uran loputtua.

Selänne on kompuroinut Twitterissä ja aiheuttanut twiiteillään kohuakin, mutta viime aikoina hän on melkeinpä yksinomaan tyytynyt nostelemaan peukkuja pystyyn tuntemilleen urheilijoille.

On Selänne sitten ottanut kantaa politiikkaan, NHL-tappeluihin tai entisten pelikavereiden toilailuihin, huomiolta ei ole vältytty. Hänen lausuntonsa ja mielipiteensä kiinnostavat, mutta niin oli urankin aikana.

Jokainen maali kiinnosti.

Kisojen arvokkain pelaaja Teemu Selänne Sotšissa pronssimitali kaulassa.

Teemu Selänne

Syntynyt 3.7. 1970.

Pelasi urallaan oikeana laitahyökkääjänä.

Kasvattajaseura Espoon Palloseura.

Voitti Jokereissa Suomen mestaruuden 1992.

Winnipeg Jetsin 1. kierroksen varaus numerolla kymmenen.

Voitti Mighty Ducks of Anaheimissa Stanley Cupin 2007.

Pelannut kuusi kertaa olympialaisissa: Albertville 1992, Nagano 1998 (pronssia), Salt Lake 2002, Torino 2006 (hopeaa), Vancouver 2010 (pronssia) ja Sotsi 2014 (pronssia).

Pitää hallussaan olympialaisten piste-ennätystä: 24+19=43.

MM-hopeaa 1999 ja MM-pronssia 2008. Pelasi viidet MM-kisat.

NHL:n paras maalintekijä (Maurice Richard Trophy) 1993, 1998 ja 1999.

NHL:n Bill Masterton Trophy 2006.

Pelasi NHL:ssä 21 kautta 1451 runkosarjaottelua, joissa 684 maalia 773 maalisyöttöä. Pudotuspeleissä 130 ottelua tehoin 44+44.

Naimisissa Sirpa Selänteen kanssa ja perheeseen kuuluu neljä lasta, Eetu, Eemil, Leevi ja Veera.

Jääkiekko|Teemu Selänne sai myös ykkösääniä, mutta NHL-toimittajat valitsivat Aleksandr Ovetškinin kaikkien aikojen ”kasiksi”

Jääkiekko|Kansainvälinen jääkiekkoliitto julkisti kaikkien aikojen Leijona-kentällisen: Mukana ovat Kurri ja Selänne mutta vain yksi MM-kultaa voittanut pelaaja

Koronavirus|Teemu Selänne vaatii tiukempia toimia Sanna Marinilta ja Sauli Niinistöltä

Teemu Selänne tukee seksivitsien takia NBC:ltä potkut saanutta entistä NHL-tähteä

Teemu Selänne otti kantaa vain tappelun aloittajan joutumisesta NHL:n kurinpidon kuultavaksi: ”Tämä ei ole oikein”

Teemu Selänteen puheet hämmentävät: kiekkolegendan pitäisi olla Suomessa varaton, jotta hän voisi kuitata ylinopeussakkonsa vankeudella

Teemu Selänne paljasti saaneensa peliuransa aikana jättimäiset ylinopeussakot: ”Ilmoitin, että menen vankilaan”

Teemu Selänne yhtyi somenauruun, joka kohdistuu Valtteri Bottaksen epäilijöihin

Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

Toimittaja Saska Saarikoski testasi Teemu Selänteen pihviravintolan, jonka jättipihvi on mitoitettu jääkiekkoilijan kulutuksen mukaan – ”Den glider in”

Kolumni|Hienot autot pönkittävät kuvaa maskuliinisesta jääkiekkoilijasta – Nyt ”lätkäjätkä”-stereotypian murtamiseen osallistui yllättäen myös automies Teemu Selänne

Teemu Selänne riemastui Lauri Markkasen ennätyksestä – ”Vau, en olisi uskonut, että tulisi päivä, jolloin suomalainen rikkoo NBA-ennätyksen”

Selänne aateloitiin Hockey Hall of Fameen – paljasti ristiriitaisen tunteen kohusiirron jälkeisenä aamuna ja heitteli hauskoja piikkejä: ”Haluan pyytää anteeksi, että vein häneltä itseluottamuksen”

Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

Selänne taisteli kyyneleitä vastaan hienossa paidan jäädytysjuhlassa

Helmikuun olympialaiset päättyivät riemuun: Selänne valittiin kisojen parhaaksi pelaajaksi

Luetuimmat - Urheilu